SUPLIMENT EDUCAŢIA - VIRUSUL TRIMIS LA COLŢ "În pandemie, cartea şcolară a fost cumpărată mai puţin"

Ziarul BURSA #Companii / 26 iulie 2021

"În pandemie, cartea şcolară a fost cumpărată mai puţin"

Piaţa cărţii şcolare a fost foarte afectată de pandemie, întrucât, deşi am putea considera că există o oarecare obligativitate de a cumpăra carte şcolară, întrucât este recomandată de cadrele didactice, totuşi în pandemie părinţii au ales să cumpere mai puţin, ne-a spus Gabriela Mitrovici, directorul de cercetare şi dezvoltare al Grupului Editorial Corint, care ne-a vorbit, într-un interviu, despre provocările acestei perioade, despre "relaţia" cu Ministerul Educaţiei în special şi cu autorităţile în general, dar şi despre o aşteptată revenire la normalitate.

(Interviu cu Gabriela Mitrovici, directorul de cercetare şi dezvoltare al Grupului Editorial Corint)

Reporter: Cât de mult a fost afectată piaţa cărţii şcolare de pandemie?

Gabriela Mitrovici: Pandemia a afectat foarte mult piaţa cărţii, în general. Şi da, această influenţă s-a simţit şi asupra cărţii şcolare. Deşi am putea considera că există o oarecare obligativitate de a cumpăra carte şcolară, întrucât este recomandată de cadrele didactice, totuşi în pandemie părinţii au ales să cumpere mai puţin.

Reporter: Predarea online a dus la o creştere a rolulului manualului şcolar şi al materialelor auxiliare sau dimpotrivă?

Gabriela Mitrovici: Noi credem şi sperăm că da. Manualul este punctul de pornire în educaţie şi pilonul de sprijin al oricărui elev. Acolo găseşte răspunsuri la toate întrebările pe care nu are cui să le pună.

Reporter: O întrebare care se repetă an de an - în toamna aceasta vor mai fi probleme legate de manuale şi materiale auxiliare la începutul noului an şcolar?

Gabriela Mitrovici: Organizarea deficitară a licitaţiei de manuale şcolare cu care ne confruntăm de ani de zile s-a repetat şi anul acesta. Deşi autorii şi editurile au avut la dispoziţie 45 de zile să finalizeze manualele pentru clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, autorităţile nu au reuşit nici în aproape patru luni să încheie complet procedura. În acest moment, încă mai sunt câteva loturi de manuale la care se aşteaptă rezultatul în urma contestaţiilor. Editurile vor face eforturi peste vară pentru ca manualele să ajungă în toamnă pe băncile elevilor de ciclu primar.

Însă România are, în acest moment, o mare problemă cu elevii care încep în toamnă clasa a IX-a. Ei nu vor avea manuale noi, după programa şcolară axată pe formarea de competenţe, aşa cum au avut din clasa zero până în clasa a opta, şi vor fi nevoiţi să înveţe după vechea programă şcolară, axată pe memorare şi reproducere de cunoştinţe. În plus, ministrul educaţiei a anunţat că aceşti elevi nu vor da bacalaureatul bazat pe competenţe, aşa cum au învăţat până acum şi cum de altfel au susţinut Evaluarea Naţională, ci vor fi nevoiţi să susţină proba de maturitate în stilul clasic de până acum. Mă întreb dacă şefii din educaţie s-au gândit măcar un minut la aceşti copii şi la profesorii lor. Elevii se vor confrunta cu cerinţe şcolare pe care nu vor şti cum să le rezolve pentru că ei au învăţat altceva încă de la grupa pregătitoare, iar cadrele didactice vor fi nevoite să găsească singure metode de îmbinare a programei şcolare învechite cu nivelul de cunoştinţe dobândit de aceşti elevi în clasele anterioare şi cu cerinţele examenului de bacalaureat.

Reporter: Cu ce probleme s-a confruntat editura dumneavoastră în perioada crizei sanitare?

Gabriela Mitrovici: Cu aceleaşi probleme cu care s-a confruntat întreaga economie românească. Am trecut şi prin scăderea drastică a încasărilor şi printr-o perioadă scurtă, în vara anului 2020, în care am apelat parţial la şomaj tehnic. Însă, încet-încet, ne-am revenit şi aşteptăm cu nerăbdare să se organizeze şi marile târguri naţionale de carte - Gaudeamus şi Bookfest.

Reporter: Ce strategie aţi abordat ca să treceţi mai uşor peste criză?

Gabriela Mitrovici: Ne-am îndreptat atenţia foarte mult spre online. Am pus un accent mai mare pe site şi reţele sociale. Am organizat întâlniri şi dezbateri online. Ne-am cam mutat o vreme în Zoom, aş putea spune. Aşa că abia aşteptăm să ne reîntâlnim cu cititorii!

Reporter: Cum apreciati ajutorul primit de la stat în această perioadă?

Gabriela Mitrovici: În afară de micul ajutor în ceea ce priveşte şomajul tehnic, noi nu am beneficiat de niciun altfel de sprijin de la stat. În opinia mea, autorităţile nu au fost prea preocupate să ajute editurile.

Reporter: Putem vorbi de o revenire pe piaţa cărţii?

Gabriela Mitrovici: Da. Cu siguranţă putem vorbi de o revenire. Lucrurile nu mai stau ca vara trecută.

Reporter: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă o editură ce tipăreşte manuale?

Gabriela Mitrovici: Cea mai mare problemă legată de manualele şcolare este relaţia cu Ministerul Educaţiei. Întârzierea cu care se publică programele şcolare, timpul scurt acordat editurilor pentru realizarea acestora şi ritmul lent şi defectuos în care se desfăşoară licitaţiile sunt aspectele cele mai dureroase. În plus, în toate întâlnirile pe care le avem cu cadrele didactice, am constatat că foarte multe dintre acestea nici măcar nu ştiu care este procedura de selecţie şi că e rolul lor să studieze noile manuale şi să le aleagă pe cele mai potrivite pentru clasa lor. Deci, ar fi nevoie de o mai mare comunicare între toate aceste părţi implicate - minister, profesori şi edituri.

Reporter: Care a fost evolutia preţurilor de pe piaţa cărţii şcolare?

Gabriela Mitrovici: Problema preţurilor e aceeaşi ca la toate produsele. Şi pe piaţa cărţii preţurile au crescut continuu în ultimii ani din cauza majorării costurilor de producţie, în timp ce veniturile românilor nu au crescut în acelaşi ritm. Cu siguranţă există mulţi părinţi care nu-şi pot permite o enciclopedie complexă, pe format mare, color, pentru că preţul este aproape prohibitiv pentru ei.

Reporter: Cum a evoluat activitatea companiei dumneavoastră în ultima perioadă?

Gabriela Mitrovici: Înainte de pandemie începusem un program amplu de dezvoltare şi extindere a Grupului Editorial Corint. Anul trecut, în plină pandemie, am lansat unele dintre colecţiile noi la care lucram deja - CortinTeens, Corint Fiction şi Leda Bazaar şi o serie extraordinară de cărţi educaţionale, materia, pe care nu o înveţi la şcoală. Am reuşit să publicăm deja două cărţi în această serie Universul într-o picătură de apă. Fizica pe care nu o înveţi la şcoală şi Enciclopedia ilustrată a elementelor chimice. Chimia pe care nu o înveţi la şcoală, iar o alta va pleca la tipar în zilele următoare: Cum este construită lumea. Fizica pe care nu o înveţi la şcoală. Acest proces a fost frânat de condiţiile sanitare şi de efectele lor economice, dar de ceva timp l-am reluat şi sperăm să ne dezvoltăm şi mai mult.

Reporter: Ce estimări aveţi pentru finalul anului?

Gabriela Mitrovici: Sperăm să vedem spre finalul acestui an o mai mare revenire a cititorilor la comportamentul de achiziţie anterior pandemiei şi poate chiar la creşterea, măcar puţin, a interesului pentru carte.

Reporter: Ce proiecte aveţi în derulare (v-au fost afectate proiectele prevăzute de pandemie)?

Gabriela Mitrovici: Cu siguranţă pandemia a întârziat unele dintre proiectele noastre, dar am reuşit să le repunem pe făgaş şi nu am renunţat la niciunul dintre ele. Suntem foarte mulţumiţi că am reuşit să lansăm colecţii chiar în mijlocul pandemiei şi avem în pregătire şi câteva colecţii noi, dar vrem să păstrăm surpriza. Am revenit deja la un ritm normal de apariţii noi şi intenţionăm să creştem continuu numărul de titluri pe care le publicăm lunar.

Reporter: Vă mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb