SUPLIMENT FONDUL FROPRIETATEA "Sfârşitul procesului de despăgubire - un moment greu de estimat"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 ianuarie 2011

"Sfârşitul procesului de despăgubire - un moment greu de estimat"

Crinuţa Nicoleta Dumitrean, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) explică, într-un interviu acordat ziarului BURSA, care sunt posibilităţile pe care statul le are la îndemână ca să-şi suplimenteze participaţia la Fondul Proprietatea, dacă cererile de despăgubire vor depăşi deţinerea actuală a Ministerului de Finanţe. Doamna Dumitrean mai vorbeşte, în interviu, şi despre instituţiile implicate în procesul de despăgubire.

(Interviu cu Crinuţa Nicoleta Dumitrean, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor)

Reporter: Câte dosare cu titlu de despăgubire aşteaptă să fie soluţionate de ANRP?

Crinuţa Nicoleta Dumitrean: Până la această dată, la Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar din cadrul ANRP au fost înregistrate 22.058 de dosare cu cerere de opţiune (n.r. despăgubire), din care aproximativ 13.700 de dosare se află în curs de soluţionare.

Referindu-ne la cererile de opţiune care vizează dobândirea de acţiuni, vă facem cunoscut faptul că titlurile de conversie aferente au fost emise tuturor persoanelor care au solicitat acest lucru.

Până în acest moment, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis 5.778 de titluri de conversie. Toate acestea au fost transmise Depozitarului Central, în vederea înregistrării în Registrul acţionarilor la Fondul Proprietatea.

Reporter: Ce se întâmplă în situaţia în care cererile de despăgubire depăşesc participaţia pe care statul o mai are la Fondul Proprietatea?

Crinuţa Nicoleta Dumitrean: Capitalul social al Fondului Proprietatea poate fi majorat cu aporturi în numerar sau în natură ale statului român.

Potrivit Legii nr. 247/2005, "Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) poate trans-mite Fondului Proprietatea, pe bază de protocol de predare-primire şi fără contraprestaţie, dreptul de proprietate asupra unor pachete suplimentare de acţiuni celor menţionate în anexă, în măsura în care AVAS deţine sau va deţine o participaţie la capitalul social al societăţilor din anexă, alta decât cea deja transmisă Fondului Proprietatea".

De menţionat este şi faptul că despăgubirile nu se acordă numai în acţiuni la Fondul Proprietatea, persoanele îndreptăţite putând opta şi pentru acordarea despăgubirilor în numerar.

Conform legislaţiei în vigoa-re, titularul deciziei de des-păgubire poate opta pentru acţiuni emise de Fondul Proprietatea, despăgubiri în numerar, în limita a 500.000 lei, sau pentru despăgubiri în acţiuni şi în numerar (n.r. din iulie 2010, statul a sistat plata despăgubirilor în numerar pentru o perioadă de doi ani).

Reporter: Când se va încheia, la noi, procesul de despăgubire a foştilor proprietari?

Crinuţa Nicoleta Dumitrean: Este dificil de estimat o dată certă pentru încheierea procesului de des-păgubire, întrucât finalizarea aces-tui proces este condiţionată atât de soluţionarea notificărilor, respectiv a cererilor de către entităţile învestite (în multe cazuri, lipsa documentelor existente în dosarele întocmite fiind cauza soluţionării cu întârziere), cât şi de disponibilităţile financiare ale statului cu privire la acordarea des-păgubirilor în numerar.

Cu toate acestea, având în vedere complexitatea mecanismului de retrocedare, la nivelul ANRP se depun toate diligenţele pentru urgentarea procesului de restituire şi acordarea despăgubirilor cuvenite persoanelor îndreptăţite, în termen rezonabil, în conformitate cu practica Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Reporter: Cine exercită activitatea de control a procesului de despăgubire?

Crinuţa Nicoleta Dumitrean: Procesul de despăgubire a proprietăţilor preluate în mod abuziv de stat, în procedura specială reglementată de Titlul VII din Legea nr. 247/2005, implică mai multe entităţi învestite cu soluţionarea notificărilor/cererilor formulate în temeiul legilor speciale cu caracter reparator.

ANRP este instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, al cărei rol principal constă în gestionarea, la nivel naţional, a procesului de restituire a proprietăţilor preluate, în mod abuziv, în timpul regimului totalitar comunist şi coordonarea şi supravegherea aplicării legislaţiei în domeniu.

În prima fază, activitatea de control şi îndrumare metodologică este exercitată de Corpul de Control al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. În cazul primăriilor, controlul poate fi exercitat şi de către Corpul de Control al prefectului.

Biroul Corp control al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi Serviciul control din cadrul Direcţiei pentru coordonarea şi controlul aplicării legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare au atribuţii de îndrumare metodologică şi de efectuare a controalelor în temeiul Legii nr.10/2001, republicată, respectiv în temeiul legislaţiei funciare.

Legislaţia în vigoare presupune două faze ale procesului de despăgubire, respectiv faza soluţionării notificărilor în procedura administrativă şi faza acordării despăgubirilor în numerar sau acţiuni la Fondul Proprietatea.

Stabilirea despăgubirilor se face de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de evaluatorii autorizaţi ANEVAR, iar acordarea acestora se face de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor prin Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor În Numerar.

Domeniul Peleş i-a fost retrocedat Regelui Mihai în 2007

Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie 2007, Regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare. Potrivit Memorandumului încheiat atunci între Guvernul României şi Casa Regală, proprietarul se angaja să transforme muzeul Peleş într-un muzeu al statului român, contra unei sume de bani, şi îşi asuma obligaţia de a nu mai revendica bunurile mobile din Castelul Peleş. Astfel, colecţiile de la Peleş au fost păstrate în interiorul castelului, contra unei chirii, şi au putut fi vizitate în continuare, însă contractul iniţial încheiat între Guvern şi Casa Regală expira în luna martie a anului 2010.

Reprezentanţii Casei Regale şi comisia care reprezintă statul român la negocieri au fost de acord, la începutul anului, să prelungească cu trei ani contractul de închiriere a castelului Peleş, pentru păstrarea colecţiilor în interiorul castelelor, reprezentând Muzeu Naţional Peleş.

Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul Culturii şi Cultelor Adrian Iorgulescu. Decizia de retrocedare a soluţionat notificarea făcută de Familia Regală în 8 august 2001. Restituirea celor două castele şi a terenurilor aferente s-a făcut în baza Legii 10 din 2001. Pe baza acestei legi, Regele Mihai, prin Principesa Margareta, a solicitat restituirea în natură a imobilului cunoscut sub denumirea de "Domeniul Peleş" din Sinaia şi anexele situate în aceeaşi localitate. La momentul restituirii, s-a vehiculat o sumă de 30 de milioane de euro pentru răscumpărarea domeniului Peleş de către statul român.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb