SUPLIMENT FONDUL PROPRIETATEA Întrebări şi răspunsuri

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 ianuarie 2011

Întrebare:

Cine poate deţine acţiuni FP?

Răspuns:

Beneficiarii direcţi ai procesului de despăgubire, şi aceia care au achiziţionat acţiuni de pe piaţa informală. Din 25 ianuarie, investitorii pot achiziţiona acţiuni de pe piaţa reglementată.

Întrebare:

Care este rolul "Franklin Templeton", ca manager de investiţii al Fondului Proprietatea?

Răspuns:

Managerul de investiţii va fi responsabil cu administrarea portofoliului FP în concordanţă cu politica de investiţii a FP, în scopul creşterii valorii portofoliului spre beneficiul tuturor acţionarilor. Astfel, managerul va cumpăra şi va vinde acţiuni în scopul diversificării portofoliul, al creşterii valorii activului net al FP, al creşterii valorii acţiunilor FP, al reducerii sau chiar al eliminării oricărui discount potenţial dintre valoarea activului net şi preţul acţiunilor FP şi al implementării unei politici sustenabile de dividende.

Întrebare:

Cum se calculează dividendul?

Răspuns:

Pe baza profitului net din fiecare an, acţionarii pot aproba alocarea de dividende din profiturile distribuibile. Atâta timp cât Statul este acţionarul majoritar al FP, procentul minim de dividende plătibile este de 50%.

Întrebare:

Care este argumentul listării Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Londra?

Răspuns:

Bursa de Valori Bucureşti, în timp, s-ar putea să se dovedească prea mică pentru FP. Pentru a asigura un preţ corect pentru acţiunile FP, este necesară o lichiditate adecvată. Listarea FP la Bursa de Valori din Londra este o modalitate de a asigura această lichiditate, precum şi o modalitate de expunere a acţiunilor FP investitorilor străini interesaţi.

Întrebare:

Ce se întâmplă dacă, la un moment dat, apar cereri de despăgubire care ar putea să echivaleze cu 50% din Fondul Proprietatea, de exemplu?

Răspuns:

După listare, structura acţionariatului FP va fi oricum dinamizată, fără să luăm în considerare procesul de despăgubire. Toată lumea va putea să cumpere acţiuni şi să acumuleze. Dacă cineva va primi 10% din Fond în urma procesului de despăgubire, este dreptul lui. Nu îi va afecta pe ceilalţi acţionari, nu va influenţa participaţiile acţionarilor privaţi. Statul încă mai are poziţia dominantă în cadrul Fondului, deţinând circa 40% din acţiuni, dar la un moment dat acest raport de forţe se va schimba. (Grzegorz Konieczny, manager de fond la Fondul Proprietatea)

Întrebare:

Capitalul social al Fondului este definitivat?

Răspuns:

A fost rezolvat anul trecut prin anularea acţiunilor neplătite ale statului, astfel încât Fondul să poată dis-tribui dividende. (Grzegorz Konieczny, manager de fond la Fondul Proprietatea)

Întrebare:

Au fost prejudiciaţi acţionarii minoritari din cauza Hotărârii de Guvern prin care s-a stabilit ca banii din creanţele externe ale ţării noastre să nu mai fie viraţi la Fond?

Răspuns:

Ordonanţa 81 stabilea că banii recuperaţi din creanţele externe ale României vor fi viraţi Fondului Proprietatea în schimbul emiterii de noi acţiuni pentru stat. Dacă aceşti bani ar fi continuat să vină la Fond, valoarea totală a Fondului ar fi crescut, însă la valoarea unitară a activului net/acţiune nu s-ar fi văzut niciun impact. (Grzegorz Konieczny, manager de fond la Fondul Proprietatea)

Întrebare:

Legea stabileşte că Fondul Proprietatea ar trebui să primească bani din privatizarea CEC şi a Romtelecom... Renunţă Fondul la aceste sume?

Răspuns:

Aceste sume urmează să fie virate Fondului la momentul privatizării acestor societăţi în schimbul emiterii de noi acţiuni pentru stat. (Grzegorz Konieczny, manager de fond la Fondul Proprietatea)

Întrebare:

Nu se creează o dilemă morală dacă acţionarii despăgubiţi la un leu/acţiune nu vor putea să îşi vândă acţiunile primite la aceeaşi valoare?

Răspuns:

Nu noi am creat acest proces de despăgubire. Tot ce putem face noi este să ne asigurăm că preţul va fi cât mai mare posibil şi să explicăm inves-titorilor cum stă treaba, la ce se pot aştepta de la noi ca administratori ai Fondului.

Ideea despăgubirii, care a stat la baza constituirii Fondului, a fost una foarte curajoasă, dar au existat unele deficienţe în punerea ei în practică. Fondul a fost creat în urmă cu şase ani, legea spune că el ar fi trebuit listat cu mult timp în urmă... Va fi listat la mai bine de cinci ani de la înfiinţarea lui, deci putem spune că au fost unele probleme în punerea în aplicare a acestei idei. (Grzegorz Konieczny, manager de fond la Fondul Proprietatea)

Întrebare:

Cum veţi cumpăra 10% din acţiunile FP fără să avantajaţi unii acţionari în dauna altora?

Răspuns:

Există reguli foarte stricte asupra modului în care este realizată această operaţiune, astfel încât să fie făcută corect. Aceste programe sunt făcute astfel încât să nu influenţeze preţul dincolo de anumite limite, poate ca să creeze cerere crescută. (Grzegorz Konieczny, manager de fond la Fondul Proprietatea)

Întrebare:

Este justificat entuziasmul brokerilor şi al BVB privind listarea Fondului Proprietatea?

Răspuns:

Mi se pare un entuziasm justificat. Dacă volumele de acţiuni FP cesionate prin Depozitarul Central în ultimele luni vehiculate în presă se menţin şi după listare, ar însemna că s-ar dubla volumul de tranzacţionare la BVB. Mai ales că se aşteaptă o creştere a volumelor de tranzacţionare FP după listare, comparativ cu volumele de cesiuni. (Dana Mirela Ionescu, preşedinte-director general al "Raiffeisen Capital&Inves-tment")

Întrebare:

Există interes pentru FP din partea investitorilor străini?

Răspuns:

Există un interes foarte mare din străinătate pentru Fondul Proprietatea. Sunt fonduri care au mandat să investească în toate statele Uniunii Europene, având cote de alocare pe ţări şi pe regiuni. În România a fost greu să-şi atingă cotele de investiţii, tocmai fiindcă piaţa este atât de nelichidă. Fondul Proprietatea ar putea fi exact ceea ce căutau. În plus, este interes şi din partea fondurilor din afara Uniunii Europene. (Dana Mirela Ionescu, preşedinte-director general al "Raiffeisen Capital&Investment")

Întrebare:

Are Fondul şi alţi acţionari semnificativi în afară de Ministerul de Finanţe?

Răspuns:

Familia Malaxa are 7,35% din capitalul social, însă doar 2,87% din voturi. (Dana Mirela Ionescu, preşedinte-director general al "Raiffeisen Capital&Investment")

FP - PUNCTE TARI

Expunere unică la companii de importanţă strategică;

FP deţine:

- 2451 MW capacitate de generare a energiei electrice;

- 337 milioane bpe de rezerve 2P (dovedite şi probabile) de petrol şi gaze naturale;

- distribuţie/furnizare gaze către 340.000 consumatori finali (12% din total);

- distribuţie/furnizare electricitate către 1,5 milioane consumatori finali (17% din total).

PRINCIPALELE RESTRICŢII DE INVESTIŢII

- minim 70% din active în acţiuni româneşti listate;

- până la 12% din active în acţiuni străine;

- până la 20% din active în acţiunile nelistate (acţiunile deţinute în prezent de FP în companiile nelistate sunt exceptate de la această regulă de alocare, potrivit legii);

- nu mai mult de 10% din active într-un singur emitent listat;

- nicio restricţie sectorială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb