SUPLIMENT FONDUL PROPRIETATEA Mark Mobius: "Procesele de despăgubire - problema Guvernului"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 ianuarie 2011

Mark Mobius: "Procesele de despăgubire - problema Guvernului"
  • document ataşat Situaţia activelor şi datoriilor Fondului Proprietatea
    apasă aici pentru a descărca.

    (Interviu cu Mark Mobius, preşedinte executiv al "Franklin Templeton")

    Reporter: Domnule preşedinte, dacă, după listarea Fondului Proprietatea, preţul acţiunilor va scădea sub un leu, atunci există posibilitatea ca Fondul să nu îşi mai îndeplinească menirea pentru care a fost creat, res-pectiv despăgubirea foştilor proprietari, dat fiind că aceştia au primit acţiuni la valoarea nominală de un leu. Nu vedeţi o problemă aici legată de listarea Fondului?

    Mark Mobius: Ba da, este o problemă, aveţi dreptate, însă este o problemă pe care Guvernul trebuie să o rezolve cu acţionarii Fondului. De fapt, Guvernul a spus acţionarilor că fiecare acţiune pe care au primit-o valorează un leu, însă acţionarii ar putea descoperi, după listare, că nu e aşa.

    Reporter: De ce o asemenea posibilitate pune probleme doar Guvernului şi acţionarilor? Managerul Fondului, respectiv "Franklin Templeton", nu ar trebui să aibă, de asemenea, o responsabilitate în această situaţie?

    Mark Mobius: Cum să avem noi vreo responsabilitate pentru un Guvern care scoate active din Fond?

    Reporter: Ce active a scos statul din Fond?

    Mark Mobius: Banii de la "Romgaz" (n.r. este vorba despre cele 400 de milioane de lei pe care "Romgaz" ar urma să-i doneze statului, potrivit deciziei AGA).

    Reporter: "Franklin Templeton" a protestat faţă de donaţia de la "Romgaz", dar nu a protestat atunci când Guvernul a hotărât să nu mai vireze către Fondul Proprietatea sumele recuperate din creanţele externe ale României...

    Mark Mobius: Când a fost făcută donaţia "Romgaz", activele "Romgaz" făceau parte din Fondul Proprietatea. Noi am primit mandat să administrăm şi activele "Romgaz" din portofoliul Fondului. În ceea ce priveşte banii din creanţele externe ale României, ele nu ne-au fost date spre administrare.

    Reporter: În calitate de administrator al Fondului, "Franklin Templeton" nu s-a opus hotărârii Guvernului de a nu mai vira la Fond banii recuperaţi din creanţele externe?

    Mark Mobius: Acei bani nu au fost luaţi de la Fond, ei nu au aparţinut Fondului de la bun început.

    Reporter: Anul trecut v-aţi întâlnit cu ministrul de finanţe de atunci, Sebastian Vlădescu, şi cu alţi membri ai echipei sale. Aţi pus atunci bazele unei cooperări viitoare cu statul român în privinţa unei emisiuni de obligaţiuni a României?

    Mark Mobius: Statul român, după cum ştiţi, plănuişte să emită obligaţiuni pe pieţele externe. Noi suntem investitori în astfel de obligaţiuni. "Franklin Templeton" are mai multe divizii de investiţii, dintre care una investeşte, de exemplu, în titluri de stat pe pieţele emergente. Diviziile sunt independente unele de altele. Şeful de la divizia care investeşte în obligaţiuni pe pieţele emergente nu este obligat să mă ascultă pe mine dacă îi fac o recomandare de investiţii. Se poate întâmpla ca el să fi cumpărat obligaţiuni româneşti fără ca eu să ştiu, deşi noi suntem prezenţi în România, câştigând contractul de administrare al Fondului Proprietatea.

    Reporter: Sunteţi conştient, în calitate de administrator al Fondului, că există posibilitatea unui val de procese din partea foştilor acţionari dacă acţiunile scad mult sub valoarea nominală, după listare?

    Mark Mobius: Depinde de piaţă. Fiţi atentă asupra acestui aspect, care este, de altfel, foarte important. Res-ponsabilitatea noastră este pentru activele Fondului. Ceea ce Guvernul dă Fondului, sau intenţionează să dea, este un aspect care priveşte exclusiv Guvernul şi pe foştii proprietari.

    Reporter: Mulţumesc!

    Opinia Cititorului ( 3 )

    1. NU VINDETI in primel saptamani. Asteptati macar 1 luna, iar daca nu aveti mare nevoie de bani asteptati 3 luni consolidarea pretului spre un trend ascendent, apoi vindeti in trepte. Asociatia actionarilor va va indruma cand si cum. Cine vinde acum va pierde semnificativ si le va spori profitul speculatorilor privati straini, care vor intra acum in piata. Fondurile straine de anvergura ce vor urca pretul, nu vor intra mai devreme de o luna, doua de la listare. Le impune regulamentul intern sa astepte consolidarea cursului. In plus, NU ALEGETTI BROKERUL DUPA VALOAREA COMISIONULUI. Comision sub 0.5%

      nu asigura calitatea, nu ofera consultare ampla si sfaturi in avantajul clientului, ci va fi interesat doar de rulaj  

      1. M-am intors ieri de la Londra si eu nu am vazut nicio publicitate in ultimele saptamani, nici pe Bloombergul american ori european. Niciun headline, material sau interviu legat de FP cu Mobius sau directorii de la Franklin T in nicio publicatie . Pai ce promovare e asta, cand faci o listare asa importanta??? Roadshowul se asxdreseaza doar investitorilor institutionali (care oricum nu intra din prima zi. Insa miile de investitorii privati ?? nu mai inteleg nimic. Nu inteleg strategia americanilor. Chiar nciciun interviu cu Mobius in publicatiile bursiere ori financiare straine, ce se urmareste de fapt ??? un pret redus in primele luni ? pe cine avantajeaza si cine raspunde ptr asta?

      Mobius chiar nu intelege insa diferenta intre investitorii care au platit 0.2-0.4 /actiune si fostii proprietari care au fost obligati de stat sa cedeze niste imobile valoroase in schimbul acestor actiuni la un pret impus de 1 ron/ actiune. Raspunderea este in primul rand a statului , dar cand Franklin si-a asumat ptr un onorariu anual de min. 13 milioane de euro preluarea conducerii INTEGRALE a FP si-au asumat inclusiv raspunderea in solidar cu statul fata de aceasta problema punctuala a acestor actionari. ORICE pret sub 1 ron este pagubos pentru mii de actionari actuali din fond. Prezumand ca acestia insumeaza doar 30% din actiunile fondului, si tot inseamna o paguba ptr ei de minim o suta de milioane de euro la fiecare zecime (punct de 0.1 ron) sub valoarea nominala. Franklin trebuie sa raspunda, in fata actionatilor actuali, deoarece el a preluat un fond f. valoros si consistent. Daca nu stie sa-i ridice valoarea , sa lase pe altul... slava domnului ca la licitatie au facut coada institutiile financiare de renume dornice sa admninistreze FP, care au promis rezultate pe masura ! Asta asteptam acum, adica un pret de 1 ron inca din prima luna !! Restul sunt vorbe goale...

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9738
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
    Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb