SUPLIMENT HR / BAROMETRUL PIEŢEI MUNCII EUROPENE, IULIE 2022: "Efectele războiului din Ucraina devin din ce în ce mai vizibile"

Ziarul BURSA #Companii / 1 august 2022

Componenta A a barometrului indică estimarea pentru evoluţia cifrelor privind şomajul, ajustate sezonier, pe următoarele trei luni, iar componenta B prognozează tendinţele ocupării forţei de muncă. Media celor două componente dă valoarea totală a barometrului. Acest indicator oferă o perspectivă asupra dezvoltării generale a pieţei forţei de muncă. Indicele variază de la 90 de puncte (evoluţie foarte slabă) la 110 (evoluţie foarte bună).

Componenta A a barometrului indică estimarea pentru evoluţia cifrelor privind şomajul, ajustate sezonier, pe următoarele trei luni, iar componenta B prognozează tendinţele ocupării forţei de muncă. Media celor două componente dă valoarea totală a barometrului. Acest indicator oferă o perspectivă asupra dezvoltării generale a pieţei forţei de muncă. Indicele variază de la 90 de puncte (evoluţie foarte slabă) la 110 (evoluţie foarte bună).

Barometrul privind piaţa muncii din Europa arată un declin al acestui sector în luna iulie, indicatorul principal măsurat de Reţeaua Europeană a Serviciilor Publice de Ocupare a Forţei de Muncă (PES Network) şi Institutul pentru Cercetare a Ocupării Forţei de Muncă din Germania (IAB) scăzând cu 1,1 puncte în iulie 2022 faţă de iunie, anunţă PES Network, menţionând totuşi că indicele continuă să se menţină la un nivel bun, de 101,9 puncte.

Conform sursei citate, însă, o posibilă oprire a furnizării de gaze din Rusia către continent reprezintă un risc suplimentar pentru viitorul pieţei muncii din Europa.

Cu o scădere de 1,5 puncte în iulie, până la nivelul de 100,2 puncte, subindicele privind evoluţia şomajului din Europa (ajustat sezonier) a înregistrat o scădere mai puternică decât subindicele care indică evoluţia ocupării forţei de muncă, şi care a pierdut 0,7 puncte, ajungând la 103,5 puncte.

"PES Network încă vede ca fiind bune perspectivele de angajare de pe piaţa Europei, dar efectele războiului devin din ce în ce mai vizibile", atratge atenţia Enzo Weber, şeful departamentului de prognoză din cadrul Institutului pentru Cercetarea Ocupării Forţei de Muncă din Germania (IAB).

Mai multe ţări au înregistrat o scădere evidentă a subindicelui privind şomajul, inclusiv Danemarca, Germania, Belgia, Bulgaria şi Cipru, conform sursei citate, care menţionează: "În multe ţări, acest lucru este cel mai probabil legat de faptul că refugiaţii ucraineni sunt acum din ce în ce mai integraţi pe pieţele muncii".

"Pe termen scurt, calea spre găsirea unui loc de muncă trece adesea prin şomaj, dar pieţele muncii din Europa oferă oportunităţi de angajare pentru refugiaţii din Ucraina", adaugă Weber.

Barometrul european al pieţei muncii este un indicator calculat lunar în baza unui sondaj realizat de agenţiile locale sau regionale de ocupare a forţei de muncă. La sondaj participă 17 servicii publice de ocupare a forţei de muncă din ţări care includ Austria, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Belgia, Germania, Islanda, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Elveţia.

Eurostat: Mai multe femei decât bărbaţi sunt în afara pieţei forţei de muncă, în UE

Ponderea femeilor din Uniunea Europeană (cu vârsta între 25-54 de ani) din afara pieţei forţei de muncă care nu îşi caută un loc de muncă era în 2021 mult mai ridicată decât a bărbaţilor (18,5%, comparativ cu 8,2%), arată datele prezentate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) la finele lunii iunie.

Există diferenţe semnificative în motivele pentru care bărbaţii şi femeile (cu vârsta între 25-54 de ani) din afara pieţei forţei de muncă nu îşi caută un job. Ponderea femeilor din afara pieţei forţei de muncă care nu îşi caută un loc de muncă din cauza responsabilităţilor de îngrijire (5,7%) şi alte motive familiale (2,9%) este semnificativ mai ridicată decât în cazul bărbaţilor. Chiar dacă aceste două categorii - de responsabilităţi de îngrijire şi motive familiale - sunt combinate pentru bărbaţi, ponderea rezultată este de doar 0,5%, notează Agerpres.

La nivel naţional, femeile cu vârsta între 25-54 de ani din afara pieţei forţei de muncă care nu îşi caută un job din cauza responsabilităţilor de îngrijire depăşeşte 5% în jumătate din statele membre UE. Cea mai ridicată pondere a fost înregistrată în Cehia (12,8%), România (11%) şi Irlanda (8,2%), iar cea mai scăzută în Danemarca (0,9%), Suedia (1,5%) şi Slovenia (1,8%).

Pe de altă parte, ponderea corespunzătoare în cazul bărbaţilor, chiar dacă aceste două categorii de responsabilităţi de îngrijire şi motive familiale sunt combinate, depăşeşte 1% doar în Irlanda (1,1%).

Eurostat: Fiecare a patra persoană aflată în şomaj în UE şi-a găsit un loc de muncă în trimestrul întâi

Un număr de 3,6 milioane de persoane aflate în şomaj în Uniunea Europeană (25,2% din toţi şomerii înregistraţi în ultimele trei luni din 2021) şi-au găsit un loc de muncă între trimestrul patru din 2021 şi primul trimestru din 2022, arată datele Oficiului European de Statistică (Eurostat).

În perioada menţionată, 7,2 milioane (51,3%) au rămas şomeri, iar 3,3 milioane de persoane aflate în şomaj (23,6%) au părăsit piaţa muncii (devenind inactivi din punct de vedere economic).

Din toţi cei care lucrau în trimestrul patru al anului trecut, 2,3 milioane (1,2%) au devenit şomeri în primul trimestru din 2022, iar 4,7 milioane (2,4%) au părăsit piaţa muncii, informează Agerpres.

Din cei aflaţi în afara pieţei forţei de muncă în trimestrul patru al anului trecut, 5,4 milioane (4,52%) şi-au găsit un loc de muncă în primul trimestru din 2022, iar 3,8 milioane (3,2%) au devenit şomeri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb