SUPLIMENT PURCARI / TITLURILE PURCARI, PESTE PREŢUL DE LISTARE Creştere a acţiunilor WINE de la 19 la 25,9 lei - înainte de căderea recentă a pieţei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 martie 2020

Creştere a acţiunilor WINE de la 19 la 25,9 lei - înainte de căderea recentă a pieţei

Daniela Chilari, Banca Transilvania: "Optimismul investitorilor pentru Purcari are argumente puternice din punct de vedere fundamental"

Dragoş Mesaroş, Goldring: " Purcari Wineries este o companie care trebuie să se afle în atenţia investitorilor pentru că are o strategie care se bazează atât pe creştere, cât şi pe o distribuţie rezonabilă de dividende"

Alexandru Ilisie, OTP Asset Management: "Având în vedere că mai mult de jumătate din creşterea veniturilor companiei provine din România, ne aşteptăm ca acest trend să continue atât timp cât avansul rapid al venitului disponibil al populaţiei se păstrează"

Acţiunile producătorului de vinuri Purcari Wineries (WINE) au încheiat ultima săptămână de tranzacţionare la preţul de 21,6 leiitlu, cu 13,69% peste cel de 19 leiunitate la care s-a încheiat oferta publică de vânzare la începutul anului 2018, după ce, chiar înainte de declanşarea valului de scăderi din pieţele internaţionale cauzat de temerile investitorilor privind impactul extinderii epidemiei de coronavirus asupra economiei globale, cotaţia WINE atingea un maxim istoric, de 25,9 lei.

Este o evoluţie cu puţin sub cea a indicelui BET care, între 15 februarie 2018 şi 6 martie 2020, a urcat cu 14,36%, faţă de o creştere de 9,37% a acţiunilor producătorului de vinuri (raportată la primul preţ de închidere al acţiunilor WINE la BVB, de 19,75 lei), iar cu tot cu dividende, randamentul total al titlurilor Purcari de la listare şi până în prezent se ridică la 14,18% (sau 18,68% raportat la preţul din ofertă), totuşi sub evoluţia indicelui BET-TR, ce a urcat, cu 36,09%, în aceeaşi perioadă.

Alexandru Ilisie, Director de Investiţii în cadrul OTP Asset Management, ne-a transmis: "Evoluţia cotaţiei WINE de la listare şi până în prezent este bună, cu toate că performanţa acţiunilor companiei este sub cea a indicelui BET. Una din principalele explicaţii ale aces­tei evoluţii ar ţine de faptul că, încă de la listarea din 2018, investitorii au fost anunţaţi că, până în anul 2020, Lorimer Ventures, deţinută de fondul de investiţii Emerging Europe Growth Fund II, administrată de Horizon Capital, trebuie să-şi facă exitul din companie. Ţi­nând cont de faptul că fondul de inves­tiţii deţinea peste 20% din companie, investitorii au aşteptat din 2018 acest exit, în vederea măririi deţinerilor". 

Directorul de la OTP Asset Management a arătat că, dacă vom compara evoluţia acţiunilor Purcari cu cea a indicelui BET, de la exitul Horizon, se poate observa că titlurile au supra­performat indicele.

"În timp ce acţiunea WINE s-a apreciat cu peste 10% (n.r. înainte de căderile generale ale cotaţiilor din ultimele două săptămâni) faţă de preţul de oferta al ABB-ului (accelerated book building) indicele BET a urcat cu peste 3%", a spus Alexandru Ilisie.

Daniela Chilari, analist financiar în cadrul BT Capital Partners, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania a subliniat că, din perspectiva finanţelor comportamentale, preţul acţiunii reprezintă aşteptările investitorilor referitor la performanţa unei companii, iar evoluţia cotaţiei WINE reflectă cât se poate de bine acest lucru.

"Dacă ar fi să analizăm mai atent, optimismul investitorilor pentru companie are argumente puternice din punct de vedere fundamental. Cu o poziţionare geografică perfectă pentru producţia de vin, Purcari are avantajul competitiv nu doar din punct de vedere al unor soluri fertile, cât şi din perspectiva costurilor reduse faţă de alţi producători regionali", a spus analistul Băncii Transilvania.

Daniela Chilari a adăugat că, ţintirea strategică a diverselor segmente de preţ, atât pe partea de low-cost cât şi cea premium contribuie la expunerea companiei la o gamă diversă de vinuri, ceea ce s-a reflectat şi în îmbunătăţirea cotei de piaţă.

"Şi mai important, unul dintre punctele cheie de care beneficiază Grupul Purcari este un management foarte bine pregătit care în acelaşi timp insuflă încredere investitorilor", a mai punctat analistul grupului financiar din Cluj.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul Goldring, ne-a transmis:

"Din punctul meu de vedere, Purcari Wineries este o companie care trebuie să se afle în atenţia investitorilor pentru că are o strategie care se bazează atât pe creştere cât şi pe o distribuţie rezonabilă de dividende. De asemenea, din raportările financiare făcute până acum, se observă o creştere sănătoasă atât a veniturilor cât şi a profitului".

Legat de factorii ce au potenţialul de a influenţa cotaţia producătorului de vi­nuri, directorul de la Goldring a punctat că, pe termen scurt, principalul element de care va depinde preţul acţiunii WINE ţine de cum se vor derula lucrurile în ceea ce priveşte epidemia de coronavirus.

"Deja este clar că economia globală va fi afectată în primul trimestru al anului", a spus Dragoş Mesaroş, care a adăugat: "Dar ulterior, după ce temerile şi efectele impactului epidemiei asupra economiei se vor risipi, mă aştept ca, în condiţii normale de piaţă, Purcari să îşi menţină creşterea sănătoasă iar preţul acţiunii să urmeze devoltarea companiei".

Şi Alexandru Ilisie de la OTP Asset Management a subliniat că, pe termen scurt, preţul acţiunii va fi influenţat, în principal, de evoluţia pieţelor internaţionale, care va fi legată de ştirile privind coronavirusul.

"Pe termen mai lung, orice abatere majoră a preţului acţiunii faţă de valoarea sa intrinsecă va face ca acest ecart să se reducă. Ţinând cont că în perioada următoa­re putem asista la episoade de volatilitate crescută în pieţele de acţiuni, inclusiv la bursa locală, acestea pot oferi momente bune de intrare în acţionaritul companiei", a adăugat reprezentantul OTP Asset Management.

În plus, Alexandru Ilisie a punctat că, având în vedere că mai mult de jumătate din creşterea veniturilor companiei provine din România, echipa pe care o conduce se aşteptă ca acest trend să continue atât timp cât avansul rapid al venitului dis­ponibil al populaţiei se păstrează.

La rândul său, Daniela Chilari de la Banca Transilvania, ne-a transmis: "În ceea ce priveşte evoluţia viitoare a cotaţiei WINE, trebuie să luăm în calcul şi perspectivele macroeconomice, atât la nivel local cât şi internaţional. Incertitudinea cu care ne confruntăm în ultimele săptămâni, provocată de răspândirea viru­sului COVID-19 la nivel global, a început să afecteze sentimentul investitorilor contribuind la o volatilitate excesivă pe pieţele de capital. Dat fiind faptul că încă ne confruntăm cu acest risc, va fi greu de cuantificat efectul virusului şi a contagiunii economice la momentul actual şi, astfel, este prematur să facem prognoze privind performanţa bursieră la nivel de companie".

Pe de altă parte, analistul a punctat că, exclusiv din punctul de vedere al business-ului Purcari, echipa de la Banca Transilvania consideră că obiectivele strategice propuse de management, precum extinderea cotei de piaţă în Polonia şi consolidarea poziţiei în România, care rămâne o piaţă destul de fragmentată, s-ar putea transpune în rezultate financiare bune (managementul se aşteaptă la o marjă EBITDA de 30-32% şi o marjă a profitului net de 20%-22%), ceea ce cu siguranţă va fi pe "gustul" investitorilor. 

Victor Bostan, fondatorul şi directorul general al companiei deţine indirect 20,03% din Purcari, emitent a cărui va­loare curentă de piaţă este de 432 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb