SUPLIMENT RETAIL Cercetarea şi inovarea - fundamentale pentru atingerea obiectivului strategic al BAT

Ziarul BURSA #Companii / 28 iunie 2022

Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa centrală şi de sud din cadrul BAT

Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa centrală şi de sud din cadrul BAT

(Interviu cu Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa centrală şi de sud din cadrul BAT)

BAT şi-a propus să reducă impactul afacerii sale asupra sănătăţii, prin dezvoltarea unor alternative cu risc redus la fumat

Cercetarea ştiinţifică şi inovaţia sunt fundamentale în atingerea obiectivului strategic pe care-l are BAT, acela de a construi un viitor mai bun - A Better Tomorrow™ - după cum ne-a spus, într-un interviu, Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa centrală şi de sud din cadrul BAT. Potrivit domniei sale, principala modalitate de a atinge acest obiectiv este dezvoltarea unor alternative cu un factor de risc redus la fumat, cum este glo.

De 25 de ani pe piaţa din ţara noastră, BAT a generat un impact de peste 125 de miliarde de euro în economia locală. Din această sumă, circa 24 de miliarde de euro - în medie aproximatv 1 miliard de euro anual - reprezintă contribuţia directă la bugetul statului sub formă de taxe, accize, salarii şi alte taxe locale*, ne-a mai precizat Ileana Dumitru.

Cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României pentru al doilea an consecutiv, BAT a avut, anul trecut, o contribuţie totală de circa 11 miliarde lei (2,2 miliarde euro) în taxe şi accize, înregistrând o creştere de peste 10% faţă de 2020.

BAT se numără printre primii mari investitori internaţionali pe piaţa noastră şi este un angajator strategic şi un producător şi exportator de top de produse agricole, prin fabrica sa din Ploieşti, a doua cea mai mare fabrică a grupului din Europa. Investiţiile totale în fabrică se ridică la peste 500 de milioane de euro şi peste 60% din volumele produse local sunt exportate în ţări din întreaga lume. La nivelul întregii ţări, în cele trei entităţi economice prin care compania activează în România, BAT oferă locuri de muncă pentru 3.000 de angajaţi şi generează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanţul de aprovizionare şi distribuţie.

Reporter: De câţiva ani, tendinţa - tot mai accentuată - în domeniul în care activaţi este de a înlocui produsele clasice din tutun cu o nouă categorie de produse care nu implică ardere, considerate mai puţin nocive. În ce etapă vă aflaţi din acest punct de vedere?

Ileana Dumitru: Inovaţia şi noile tehnologii transformă toate industriile, produsele şi comportamentul consumatorilor. Pentru noi, cercetarea ştiinţifică şi inovaţia sunt fundamentale în atingerea obiectivului strategic de a construi un viitor mai bun - A Better Tomorrow™- şi de reducere a impactului afacerii noastre asupra sănătăţii. Iar principala modalitate de a atinge acest obiectiv este dezvoltarea unei noi categorii de produse cu risc redus**, cum este glo, cel mai inovator dispozitiv care încălzeşte tutunul din portofoliul companiei.

La nivel global suntem lideri în categoria produselor pentru vapat şi, de asemenea, lideri în categoria produselor moderne pentru uz oral (plicuri cu nicotină). În România, am lansat în anul 2018 dispozitivul glo, care are o rată rapidă de creştere pe piaţă: aproximativ 300.000 de fumători adulţi au adoptat deja glo în România, iar fabrica noastră de la Ploieşti, a doua cea mai mare a grupului din Uniunea Europeană şi între primele cinci la nivel global, este principalul producător de consumabile din tutun pentru glo din Europa.

Unul dintre principalele noastre obiective în această direcţie este ca tot mai mulţi consumatori să aleagă noile noastre categorii de produse. În 2021, peste 18,3 milioane de consumatori adulţi din întreaga lume au ales noile categorii de produse BAT, cu 4,8 milioane mai mult faţă de anul precedent. Este un pas major în sprijinirea politicilor de reducere a efectelor asociate fumatului, o tranziţie către alternative cu risc redus** pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Reporter: Ce investiţii face compania pentru înlocuirea treptată a ţigaretelor clasice cu produsele care încălzesc tutunul şi peste câţi ani credeţi că acestea din urmă vor lua locul primelor în totalitate?

Ileana Dumitru: BAT are o expertiză îndelungată în cercetare ştiinţifică şi dezvoltare: investim circa 350 de milioane de lire sterline anual în cercetare şi dezvoltare pentru noile categorii de produse şi oferim un portofoliu extins de produse care nu ard tutunul, precum produse care încălzesc tutunul, produse cu vapori şi produse cu nicotină pentru uz oral.

glo, cel mai inovator dispozitiv pentru încălzirea tutunului din portofoliul nostru, a fost lansat în România în 2018, între primele pieţe din lume. În prezent, este disponibil în peste 20 de ţări. Alături de specificităţile tehnice inovatoare ale produsului, ne concentrăm pe comunicarea ştiinţei care stă la baza dezvoltării sale permanente. Până în prezent, am derulat pes­te 300 de studii asupra glo, dar şi primul studiu clinic controlat în Marea Britanie, pe o perioadă de un an, iar rezultatele au relevat o reducere semnificativă a indicatorilor de risc la 6 luni pentru cei care au trecut exclusiv la utilizarea glo faţă de cei care au continuat să fumeze. Pentru majoritatea biomarkerilor analizaţi, reducerile observate la utilizatorii glo au fost similare cu ale celor care au renunţat complet la fumat.

În România, peste 300.000 de fumători adulţi au adoptat deja glo. În plus, percepţiile consumatorilor sunt importante pentru a stabili dacă produsele care încălzesc tutunul, cum ar fi glo, pot contribui la strategiile de reducere a riscurilor asociate fumatului oferind consumatorilor alternative viabile la fumat. Conform unui studiu recent realizat de IRES, peste 90% dintre consumatorii români de glo consideră că acesta are un impact semnificativ mai mic decât ţigările asupra calităţii aerului din interior, asupra mirosului hainelor şi mâinilor şi asupra respiraţiei, iar 86% dintre consumatorii români de glo afirmă că au tuşit mai puţin după ce au trecut complet de la ţigări la acest produs. De aceea suntem încrezători că numărul celor care fac tranziţia la glo va creşte de la an la an.

Reporter: Care sunt principalele direcţii de investiţie şi dezvoltare?

Ileana Dumitru: Obiectivele noas­tre sunt foarte ambiţioase: să construim un viitor mai bun, A Better Tomorrow™, prin reducerea impactului afacerii noastre asupra sănătăţii. Şi vom atinge acest obiectiv prin intermediul unei categori de produse noi, fundamentate ştiinţific, care oferă fumătorilor adulţi alternative mai puţin riscante**; un portofoliu de produse care nu implică arderea tutunului, adaptate pentru a satisface preferinţele consumatorilor adulţi; prin încurajarea celor care continuă să fumeze să treacă complet la alternative fundamentate ştiinţific, cu risc redus**.

În ultimii ani am avut investiţii directe estimate la peste 500 de milioane de euro în unitatea noastră de producţie din Ploieşti. Aceasta este a doua cea mai mare unitate de producţie din UE şi între primele cinci ale grupului la nivel global, iar 60% din produsele fabricii BAT din Ploieşti, ţigarete şi consumabile din tutun pentru glo, sunt exportate către zeci de pieţe din întreaga lume.

De asemenea, alături de investiţiile globale masive în cercetare şi inovare pe care compania le alocă în fiecare an, continuăm să investim în componenta de transformare a afacerii noas­tre, iar una dintre direcţiile strategice este aceea de digitalizare. Transformarea digitală în BAT înseamnă utilizarea tehnologiei pentru a genera valoare pentru consumatori, parteneri comerciali, angajaţi, investitori şi societate, iar principalele trei domenii de interes pentru BAT includ dezvoltarea de capacităţi digitale performante, decizii bazate pe Big Data & Analytics, transformare digitală la nivelul întregii organizaţii.

O altă direcţie centrală în politica de investiţii o constituie angajaţii noştri. Doar în România BAT face aproximativ 200 de noi angajări pe an şi inves­teşte peste 1 milion de euro în fiecare an în programe de training şi dezvoltare profesională. Deşi piaţa muncii se confruntă cu fluctuaţii majore în ultimii ani, un angajat BAT România lucrează în medie pentru o perioadă de cel puţin 7 ani în cadrul companiei.

Reporter: După doi ani de pandemie, cum apreciaţi modul în care sunt comercializate produsele din tutun şi produsele alternative?

Ileana Dumitru: Într-adevăr, criza sanitară prelungită şi-a pus amprenta asupra întregii societăţi. Am fost cu toţii nevoiţi să ne adaptăm, însă cred că uşor-uşor revenim la normal.

Din punct de vedere al comercializării produselor cu nicotină, responsabilitatea este elementul central în activitatea noastră comercială şi în relaţia cu partenerii comerciali. BAT desfăşoară de peste 20 de ani programe şi campanii de informare a partenerilor comerciali şi consumatorilor cu privire la prevederile legale aplicabile comercializării produselor cu tutun şi nicotină, dar şi la motivele pentru care minorii nu trebuie să aibă acces la astfel de produse. Din 2019, iniţiativei BAT în România i s-a alăturat şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care a pus la dispoziţie un număr telefonic dedicat pentru raportarea încălcării legii referitoare la interdicţia vânzării produselor din tutun către minori.

Anul acesta s-au alăturat campaniei noastre de toleranţă zero faţă de comercializarea produselor cu nicotină către minori circa 32.000 de magazine partenere din România.

Întrucât niciun minor nu ar trebui să aibă acces la produse cu nicotină, ANPC pune la dispoziţia consumatorilor numărul de contact 021/9551 - Telefonul consumatorilor, unde oricine poate sesiza încălcarea legii. Conform legislaţiei în vigoare recent modificate, pentru comercializarea produselor cu nicotină către persoane sub 18 ani autorităţile pot dispune amenzi de până la 20.000 lei şi închiderea unităţii comerciale.

Reporter: Cum caracterizaţi cererea din domeniu? Cum a evoluat cererea online, în segmentul pe care-l reprezentaţi, dar şi în cadrul companiei dumneavoastră?

Ileana Dumitru: Pandemia şi dis­tanţarea socială au accelerat adoptarea a noi modele de retail, iar în domeniul nostru se remarcă o creştere a volumelor de vânzare în segmentul e-co­m­merce. Odată cu dezvoltarea comerţului digital şi a reţelelor sociale, modul în care consumatorii doresc să interacţioneze cu noi s-a schimbat. Dar indiferent de canalele de comunicare şi comercializare utilizate, regulile şi nevoia unor practici responsabile rămân aceleaşi. Avem un portofoliu de mărci puternice, de care suntem mândri. Ne-am exprimat clar ambiţia de a deveni liderul global în transformarea industriei noastre prin introducerea unor produse cu risc redus** faţă de ţigarete. Dar şi acestea, ca orice alt produs cu nicotină, sunt destinate exclusiv consumatorilor adulţi.

Pe de altă parte, perioada pandemiei a accentuat creşterea volumului de comerţ ilicit online cu produse contrafăcute, iar produsele din tutun şi nicotină reprezintă una dintre principalele ţinte ale contrabandei online. Fenomenul este în atenţia autorităţilor şi este monitorizat inclusiv la nivelul unor instituţii europene precum OECD şi EUIPO (European Union Intellectual Property Office), însă amploarea sa nu este încă suficient cunoscută***. Cert este că fenomenul este îngrijorător, pentru că prin intermediul mediului online aceste produse pot ajunge la consumatori minori, eludand pârghiile legale şi mecanismele de control.

Reporter: Cum v-aţi adaptat res­tricţiilor din timpul crizei sanitare?

Ileana Dumitru: Din fericire, aproape toate activităţile noastre au continuat în ritm normal, însă în condiţii de prevenţie şi alertă. Acest lucru a fost posibil datorită a doi factori. În primul rând, pentru că am luat încă de la început măsuri foarte clare la nivelul întregii companii pentru siguranţa angajaţilor noştri şi a familiilor lor şi pentru a ne îndeplini datoria socială de a acţiona cu responsabilitate pentru combaterea răspândirii acestui virus. În al doilea rând, toţi colegii noştri au înţeles nevoia de a se adapta situaţiei prin respectarea aces­tor măsuri, prin adaptarea planurilor de business prin păstrarea unui nivel optim de implicare şi contribuţie, care să menţină nivelul de performanţă cu care ne-am obişnuit. Le mulţumim pentru acest lucru.

Măsurile adoptate au vizat în principal siguranţa angajaţilor noştri, a familiilor lor şi a partenerilor noştri comerciali. Au fost limitate radical călătoriile în cadrul companiei, iar toate programele de pregătire şi întâlnirile de lucru s-au derulat online, cu sprijin constant pentru acces la tehnologie în condiţii de securitate optime. Colegii noştri au fost permanent informaţi des­pre evoluţia business-ului şi măsurile adoptate, iar lucrul de acasă a reprezentat o oportunitate de a ne testa atât capabilităţile tehnice, cât şi capa­citatea de a ne păstra performanţa în condiţii de relaţionare la distanţă.

Răspunsul nostru la nivel global a fost coordonat de către o echipă de management al crizei, care a dezvoltat permanent măsuri şi direcţii de răs­puns. Evident, am fost conştienţi că modul de manifestare a acestei crize este diferit de la o piaţă la alta, drept urmare ne-am adaptat contextului local şi am respectat întocmai recomandările autorităţilor din domeniul sănătăţii publice, în toate pieţele în care se desfăşoară afacerea noastră.

Cred că este foarte important să privim în urmă cu mulţumirea că am depăşit cu bine un moment complet nou şi destabilizator pentru întreaga societate, să marcăm cu mândrie capacitatea de adaptabilitate şi de continuare a business-ului în condiţii de siguranţă şi, mai ales, să înţelegem ce a funcţionat şi ce nu a mers şi să ne pregătim mai bine pentru viitor.

Reporter: Cum aţi încheiat anul 2021 în România?

Ileana Dumitru: BAT marchează anul acesta 25 de ani pe piaţa din Ro­mânia, deci de aflăm într-un moment aniversar, dar şi de retrospecţie pentru trecut şi de planuri pentru următorii 25 de ani.

BAT este cel mai mare jucător al industriei tutunului pe piaţa din Româ­nia, cu o cotă de piaţă de aproximativ 50%. Compania a generat un impact de peste 125 de miliarde de euro în economie în primii 25 de ani de prezenţă pe piaţa locală. Din această sumă, circa 24 de miliarde de euro - în medie aproximativ 1 miliard de euro anual - reprezintă contribuţia directă la bugetul statului sub formă de taxe, accize, salarii şi alte taxe locale*. Numai în anul 2021, BAT a avut o contribuţie totală de 11 miliarde lei (2,2 miliarde euro) în taxe şi accize, o creştere de peste 10% faţă de 2020. Impactul de 125 de miliarde de euro în economia ro­mânească este rezultatul investiţiilor noastre continue în această ţară şi ne propunem să continuăm pe acest drum.

De asemenea, BAT este un angajator strategic pentru România, cu peste 3.000 de locuri de muncă bine plătite în cadrul celor 3 entităţi ale grupului din România: fabrica de produse din tutun de la Ploieşti, compania de dis­tribuţie naţională şi centrul de servicii integrate, cel mai mare al grupului de acest fel. De la momentul înfiinţării sale în România, numărul de angajaţi a crescut de opt ori (800%), o creştere solidă şi graduală de circa 10% în medie în fiecare an. Compania generează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanţul valoric. Durata medie petrecută de un angajat în companie este de 7 ani, fapt care demonstrează aprecierea angajaţilor pentru mediul de lucru şi cultura organizaţională a BAT.

Reporter: Care sunt problemele cu care vă confruntaţi şi ce măsuri consideraţi că ar fi nevoie să fie luate în domeniu?

Ileana Dumitru: În cei 25 de ani de prezenţă în piaţa din România, BAT a devenit un partener solid al autorităţilor în combaterea traficului ilicit cu ţigarete, un fenomen cu serioase implicaţii economice şi sociale. În fiecare an derulăm campanii de informare prin intermediul platformei noastre, StopContrabanda.ro, şi susţinem eforturile autorităţilor prin proiecte concrete adaptate nevoilor acestora.

În 2021, au fost capturate circa 116 milioane de ţigarete de contrabandă, în creştere cu aproape 5 milioane faţă de 2020, potrivit StopContrabanda.ro. Deşi nivelul pieţei negre a ţigaretelor se menţine relativ constant în ultima perioadă, la un nivel minim istoric de sub 8%, totuşi acest procent din totalul pieţei ţigaretelor se traduce printr-un impact de aproximativ 2 miliarde de lei anual la bugetul statului şi în produse necontrolate şi nefiscalizate, cu risc major la adresa siguranţei con­sumatorilor, a dezvoltării economice şi a afacerilor legitime din România.

În cei 25 de ani de prezenţă pe piaţa locală, BAT şi-a consolidat statutul de partener al economiei româneşti, cu peste 500 de milioane de euro investiţi în fabrica sa de la Ploieşti şi contribuţii semnificative la bugetul de stat, care au crescut de la an la an. Vom continua cu siguranţă acest parcurs investiţional, pentru a contribui la dezvoltarea economică şi pentru a genera un impact pozitiv în societate. Pentru aceasta, este însă nevoie de stabilitate a mediului economic şi de predictabilitate a cadrului fiscal, condiţii necesare pentru o dezvoltare sustenabilă a business-ului. Acesta este un element pe care îl analizăm continuu.

Reporter: Ce perspective are piaţa de profil?

Ileana Dumitru: Viitorul înseamnă o căutare permanentă pentru mai bine, ceea ce implică o preocupare din ce în ce mai mare din partea întregii pieţe pentru inovaţie şi sustenabilitate. BAT construieşte un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului afacerii noastre asupra sănătăţii, oferind o gamă largă de produse plăcute cu risc redus** fumătorilor adulţi. Avem excelente capabilităţi de cercetare şi dezvoltare, iar sustenabilitatea este în centrul a tot ceea ce facem.

Reporter: Mulţumesc!

Note:

* Conform unei analize a impactului economic al companiei în perioada 1996 - 2020 derulată de grupul independent de consultanţă şi cercetare de piaţă CIVITTA).

* * Bazat pe dovezile existente şi presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de risc şi provoacă dependenţă.

* * * 2021 OECD & EUIPO - European Union Intellectual Property Office Illicit Trade - Global Trade in Fakes

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb