SUPLIMENT ROMGAZ / ANALIZA Societatea Naţională de Gaze Naturale "Romgaz" S.A. în cifre

VALENTIN M.IONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iunie 2020


Rezultatele financiare ale grupului Romgaz în primul trimestru al acestui an

VALENTIN M.IONESCU

Pe fondul unei cereri mai reduse, în primul trimestru al anului 2020 cifra de afaceri a grupului Romgaz s-a contractat cu 19,8% (în trimestru I 2020: 1.430.329 mii lei, iar în trimestrul I 2019: 1.713.117 mii lei). La veniturile din gazul vândut (1.177.874 mii lei) scăderea a fost de 13,4% comparativ cu trimestrul I 2019. Veniturile din gazul vândut au avut o pondere de aproximativ 82% din cifra de afaceri şi sunt în creştere în total încasări, dacă facem o comparaţie cu trimestrul I 2019. Veniturile din servicii de înmagazinare au o pondere de 6,53% în cifra totală de afaceri, iar vânzările de energie electrică de 3,68%. Pe latura cheltuielilor se înregistrează o reducere drastică de 30%, ca urmare a scăderii cheltuielilor cu amortizarea şi deprecierea (-49,6%), costului cu mărfurile vândute (-94%) întrucât nu s-au cumpărat gaze din import şi a "altor cheltuieli" (înregistrate probabil în contul 658). Aceste reduceri au compensat majorarea altor cheltuieli, în care cele mai importante sunt cele cu personalul angajat (+11%). Este adevărat că şi investiţiile au fost puţin mai reduse în primul trimestru (se reflectă în achiziţia de active imobilizate + active de explorare). Din acest motiv profitul înainte de impozitare este de aproximativ 680 milioane lei (+6% faţă de trimestrul I 2019). La închiderea trimestrului nu apare vreo plată semnificativă în contul dividendelor, dar legal, grupul nu este scutit de plata a 90% din valoarea acestora, dacă se vor distribui.

Rata profitului marginal este de 40%, având un nivel ridicat. EBIT este de aproximativ 680 milioane lei (+6%), EBITDA a înregistrat 813 milioane lei, fiind în scădere cu 10% comparativ cu trimestrul I 2019, datorită cheltuielilor mai reduse cu amortizarea şi deprecierea. Dar, valoarea EBITDA nu este motiv de îngrijorare, din moment ce profitul înainte de impozitare a crescut. Marja EBITDA este de 56,9%, fiind la un nivel ridicat. Eficienţa capitalului/Return on equity este de 0,0738% sau 7,4%, iar ROA/return on assets./randamentul activelor de 0,0649% sau 6,5%. ROE şi ROA sunt printre cei mai importanţi indicatori, dar pentru analiza lor este mai bine să aşteptăm sfârşitul anului. Rata de levier (îndatorarea în raport cu capitalul propriu) este de 0,13 (benchmark general: 2,33), ceea ce indică un grad scăzut de îndatorare. De altfel, această situaţie se reflectă şi în indicatorul grad de îndatorare (datorii/activ total x 100) care este de 12%. Totodată, solvabilitatea globală este foarte bună (8,3) fiind peste ce s-a înregistrat în decembrie 2019 (7,7), iar lichiditatea curentă/testul acid este de 4,94 (quick ratio: benchmark: > 1 ; good: 2: 1)

Investiţii

Pentru primul trimestru din acest an, grupul a anunţat că va face cheltuieli de aproximativ 200 milioane lei în lucrări de explorare geologice pentru descoperirea de noi rezerve de gaz metan, lucrări de foraj exploatare, retehnologizarea şi modernizarea instalaţiilor şi echipamentelor din dotare. Însă aceste cheltuieli sunt pentru activitatea curentă. Nu arată perspectiva de dezvoltare. Grupul investeşte de câţiva ani în producţia de energie, pentru care alocă resurse la Centrala Electrică cu Ciclu Combinat cu turbine cu gaze Iernut şi susţine în continuare proiectul de investiţie într-o termocentrală nouă pe gaze la Mintia, după cum a anunţat încă din 2018. Grupul are în vedere investiţii care sunt integrate într-o strategie de extindere şi consolidare în piaţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aveasta firma in care mai toti politivienii isi angajeaza rude, amante, tovarasi, ar trebui privatizata!

    11% plus la vheltuielile cu personalul!! 

    Ce jaf e aici! 

    Cine va indrazni sa darame aceast musuroi in care se toaca banii romanilor?

    Ca si la Transgaz? 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb