SUPLIMENT ROMGAZ Parcursul acţiunii Romgaz la Bursa de Valori Bucureşti

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iunie 2020

Parcursul acţiunii Romgaz la Bursa de Valori Bucureşti

Compania Romgaz (SNG) s-a listat, la finalul anului 2013, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), statul român vânzând un pachet de 15% din acţiunile societăţii de stat, prin listarea de acţiuni pe piaţa reglementată a BVB şi de certificate globale de depozit (GDR) pe bursa londoneză (London Stock Exchange - LSE).

Începutul lui 2018 găseşte titlurile Romgaz pe o tendinţă ascendentă, iar în 27 martie SNG atinge la BVB maximul de 38,2 lei, pe fondul perspectivei de dividend cu randament de 13,7% (faţă de preţul acţiunii din ziua propunerii) şi a creşterii generale a pieţei.

În iulie 2018, acţiunea SNG scade la un minim de 30,2 lei, deprecierea faţă de zona de maxime din prima parte a anului fiind dată de un cumul de factori printre care corecţia ex-dividend de la începutul lunii iulie, incertitudinile privind viitorul Pilonului II de pensii şi declaraţiile Ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind o posibilă plafonare a preţului gazelor din producţia internă, ce ulterior au fost retrase.

Ziua de 12 noiembrie 2018 a marcat cinci ani de la oferta publică iniţială (IPO) a Romgaz, care a fost de altfel şi cea mai mare realizată în ţara noastră până la momentul respectiv.

Ulterior aniversării din 12 noiembrie, Guvernul condus de PSD a cerut de la Romgaz dividende suplimentare în valoare de 717 milioane de lei, în ciuda faptului că conducerea companiei fundamentase deja dividende suplimentare de 500 milioane de lei.

Dividendele suplimentare din finalul lui 2018 cerute de stat de la majoritatea companiilor pe care le are în portofoliu pentru acoperirea deficitului bugetar au fost catalogate de brokerii din piaţă drept "atracţia BVB pentru finalul anului", catalizând o mişcare ascendentă ce a dus indicele BET către nivelul de 8.800 de puncte la începutul lunii decembrie, acela fiind cel mai ridicat nivel din luna aprilie 2018 încolo. Astfel, acţiunea SNG ajunge la 36,3 lei.

Finalul lunii decembrie şi perioada sărbătorilor a venit însă ca un bolovan ce a tras în jos cotaţiile bursiere din piaţa noastră în contextul promovării în spaţiul public a controversatei Ordonanţe de Urgenţă 114/2018, care instituia mai multe taxe asupra băncilor şi sectorului energetic (sectoarele cu cea mai bună reprezentare la BVB) şi cerea administratorilor fondurilor de pensii private Pilon II (cel mai mare investitor instituţional de la BVB) majorări de capital. Totodată, OUG 114 (adoptată un pic diferit în 28 decembrie faţă de forma anunţată în 19 decembrie) plafona şi preţul de vânzare al gazelor pentru producători la 68 lei/MWh - plafonare despre care conducerea Romgaz spunea că va afecta profitabilitatea companiei cu 20-25%.

Acţiunea Romgaz a încheiat astfel anul 2018 sub preţul de 28 de lei (BET la 7.380 de puncte, scădere de la 8.600 în 18 decembrie), nivel pe care acţiunea SNG nu-l mai atinsese din vara lui 2017 după corecţia ex-dividend. Zona de 27-28 de lei a reprezentat minimul atins de acţiunea SNG în mişcarea descendentă respectivă, iar după începerea dinspre Guvern a semnalelor privind ameliorarea OUG 114/2018 piaţa a demarat din februarie un raliu de recuperare (venit şi pe fondul preţurilor scăzute) la care s-au înhămat şi la care au contribuit inclusiv acţiunile Romgaz, care au revenit la mijlocul lui februarie la preţul de 32 de lei/titlu. În finalul lui februarie 2019, compania a raportat un profit net de 1,42 de miliarde de lei pentru anul 2018, profit în scădere cu 22,3% comparativ cu cel din anul anterior.

2019

Adoptarea în 29 martie a OUG 19/2019, care modifica în mod favorabil OUG 114/2018 pentru Romgaz (în sensul că plafonarea preţului de vânzare al gazelor naturale la 68 lei/MWh în perioada 1 mai 2019-28 februarie 2022 s-a limitat la livrările de gaze către "furnizorii clienţilor casnici şi a producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei"), a găsit acţiunea SNG tot la nivelul de 32 de lei, în timp ce indicele BET reveniseră şi el deasupra pragului de 8.000 de puncte.

De menţionat şi faptul că în data de 25 martie compania a propus acţionarilor, pentru şedinţa din 25 aprilie 2019, aprobarea distribuirii unui dividend brut de 4,17 lei/titlu, care, raportat la cotaţia emitentului din data de 22 martie, oferea investitorilor un randament brut de 13%.

Cu spectrul dividendelor generoase în lunile următoare, aprilie a adus recuperarea aproape integrală a prăbuşirii cauzate de OUG 114, atât pentru SNG, cât şi pentru BET, în timp ce luna mai (data de 7 mai) a ocazionat celebrarea a celor 110 ani de la prima descoperire de gaze naturale din România, din 1909, de la Sărmăşel.

Totodată, în data de 15 mai, compania a anunţat înregistrarea unui profit net în creştere cu 16,2% în primele 3 luni din 2019 faţă de primele 3 luni din 2018, de 541 milioane de lei, la o cifră de afacere în creştere cu 15,6%, de 1,71 miliarde de lei, şi o producţie mai mare cu 4,8%. De asemenea, la 1 aprilie a intrat în vigoare ordinal ANRE care prevedea că în perioada mai-decembrie 2019, Romgazului îi revine sarcina de a vinde 30% din producţia totală la preţ reglementat, pentru consum casnic şi producătorii de energie termică.

Finalul lunii mai a adus şi corecţia ex-dividend pentru titlul SNG până la preţul de 31 de lei, precum şi reclasificarea Argentinei (plus rezultatul alegerilor europarlamentare) ca piaţă emergentă, fapt ce a impulsionat intrările de capital în România şi în alte pieţe de frontieră şi a dus la majorarea generală a cotaţiilor de la BVB până la punctul în care indicii bursei au revenit peste nivelul anterior OUG 114/2018.

Lunile călduroase şi mai liniştite de vară au adus o tranzacţionare mai degrabă laterală pe titlurile Romgaz (fără fluctuaţii foarte importante, însă cu minime în creştere care au reîncris totuşi acţiunea SNG pe o tendinţă crescătoare), maximul ce a precedat data ex-dividend fiind bătut abia în luna septembrie 2019 odată cu unda verde dată de FTSE Russell pieţei noastre pentru trecerea în categoria celor emergente secundare - intrare ce va deveni efectivă în toamna acestui an, Banca Transilvania (TLV), Romgaz (SNG) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) fiind companiile de la BVB pe care agenţia de rating londoneză urmează să le includă în indicele FTSE Global All Cap. În 14 august, Romgaz a raportat pieţei un profit de 975,9 milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de primele şase luni din anul trecut.

De asemenea, bursa noastră a primit suflu pozitiv şi din plan extern în finalul anului 2019, pieţele internaţionale cunoscând de altfel creşteri importante pe tot parcursul lui 2019 după scăderile similare celor de la noi din finalul lui 2018, ocazionate în cazul nostru de OUG114. Amintim că lunile octombrie, noiembrie şi decembrie au adus maxime istorice după maxime istorice pentru indicii americani, în timp ce în Europa STOXX 600 a bifat la finalul anului un avans de aproape 23%, BVB fiind cuplată la valul de creşteri (deşi volumele din finalul anului de la noi şi din tot anul de altfel au scăzut semnificativ).

De menţionat şi faptul că în octombrie, Romgaz a anunţat că fondurile de pensii administrate de grupul NN au ajuns la o deţinere de 5% din companie, precum şi că producţia de gaze a urcat cu 0,9% după primele nouă luni din 2019 faţă de perioada similară din anul precedent.

În timp ce BET a ajuns să bifeze mai multe maxime multianuale în finalul anului trecut (ajungând la 9.970 de puncte în ultima zi de tranzacţionare din 2019), acţiunea Romgaz s-a blocat în octombrie şi decembrie de rezistenţa de la nivelul de 38-38,4 lei (maxim istoric), încheind anul la 37,1 lei/titlu. Totuşi, evoluţia cotaţiei Romgaz a fost spectaculoasă de la jumătatea lunii septembrie şi până în data de 22 octombrie cel puţin, SNG bifând un randament de 12,3% în acest interval, de aproape trei ori mai mare decât cel al indicelui BET şi de aproape două ori mai mare decât cel al indicelui energetic BET-NG, evoluţie venită pe fondul promovării SNG în indicele FTSE Global All Cap. Maximul istoric al SNG de 38,4 lei a mai fost atins în decembrie în datele de 6, 9 şi 16 decembrie 2019.

Per total, media anuală (2019) a fost de 33,58 lei/acţiune pentru SNG, în timp ce faţă de preţul de tranzacţionare din prima zi a lui 2019 (27,4 lei/titlu), randamentul la finalul anului oferit de acţiunea Romgaz (fără dividende) a fost de 30,63%.

Preţurile de tranzacţionare a GDR-urilor London Stock Exchange au înregistrat acelaşi trend crescător similar acţiunilor de la BVB. Astfel, preţul minim a fost de 6,80 USD/GDR realizat (tot) în data de 14 ianuarie 2019, iar preţul maxim de 8,80 USD/GDR a fost atins în ultima perioadă a anului, respectiv 19 decembrie 2019. În cursul anului 2019, preţul mediu al GDR-urilor a fost de 7,84 USD/GDR, cu o creştere între ultima şi prima zi a anului de 25,71%.

De menţionat şi că SNG a înregistrat o capitalizare (loc 2 în topul emitenţilor) de 14,3 miliarde de lei la 31 decembrie, respectiv 2,99 miliarde de euro (Romgaz fiind a doua cea mai mare companie listată din România, precedată de OMV Petrom), precum şi că SNG a ocupat în 2019 locul 4 după valoarea totală a tranzacţiilor pe segmentul principal al BVB, cu 987,1 milioane de lei, după Banca Transilvania, Fondul Proprietatea şi BRD.

2020

Noul an a adus pentru BET continuarea tendinţei clare de creştere şi bifarea depăşirii pragului de 10.000 de puncte după mai bine de doisprezece ani (octombrie 2007), în timp ce acţiunea SNG a intrat pe o uşoară tendinţă de scădere pe fondul iernii călduroase. Totodată, începutul lui 2020 a dus la aprofundarea discuţiilor privind preluarea de către Romgaz a unei participaţii de 20% în proiectul offshore din Marea Neagră Neptun Deep, în contextul în care partenerul OMV Petrom în proiect, Exxon Mobil, a dat de înţeles în finalul lui 2019 că intenţionează o vânzare a deţinerii. Romgaz a fost încurajată de Guvernul Orban să înceapă discuţiile pentru preluarea participaţiei, iar conducerea companiei a răspuns pozitiv încurajărilor. În context, Romgaz a renunţat la preluarea a 20% din viitorul terminal de LNG din Grecia, precum şi la constituirea (refuzul acţionarilor, în acest caz) unei societăţi pe acţiuni în asociere cu SAPE pentru furnizarea de gaze naturale şi energie electrică.

Finalul lunii februarie şi luna martie au adus prăbuşirea cotaţiei SNG, a indicelui BET şi în general a cotaţiilor bursiere atât de la BVB, cât şi a cotaţiilor externe. Astfel, SNG a picat de la 35,45 de lei în data de 20 februarie, la un minim de 25,80 lei în 23 martie, perioada imediat după 19-20 martie fiind şi bottom-ul tensiunilor financiare interne şi externe generate de pandemia de Covid-19 (pandemia de coronavirus a fost declarată în 11 martie).

Raportarea, în 25 februarie, a unui profit net preliminat de 1,43 miliarde de lei în 2019, în creştere cu 4,55% faţă de anul precedent, nu a fost luată în seamă de piaţă în contextul vânzărilor în panică.

Ulterior datei de 23 martie, atât cotaţia SNG cât şi indicele BET au revenit pe o tendinţă ascendentă în contextul evoluţiei similare din pieţele externe, evoluţie venită pe fondul stimulentelor monetare şi fiscale majore aplicate de economiile din lume (şi implicit pe fondul aşteptărilor privind revenirea în V a economiilor), ameliorarea în general a percepţiei de risc investiţional, şi faptul că luna aprilie este maximul recesionar cauzat de măsurile de lockdown aplicate pentru prevenirea răspândirii Covid-19.

De la minimul din 23 martie şi până în data de 5 iunie, SNG afişează un randament de peste 20%, titlul Romgaz revenind peste preţul de 31 lei în data de 21 mai. Asta în timp ce indicele BET a înregistrat, în aceeaşi perioadă, o creştere de 25,7%, de la 7.038,95 puncte în 23 martie la 8.848,75 puncte în 5 iunie.

De menţionat şi faptul că Romgaz a raportat un profit net de 571,9 milioane de lei pentru primele 3 luni din an, mai mare cu 5,54% faţă de perioada similară a anului trecut, dar şi faptul că acţionarii au aprobat în aprilie distribuirea unui dividend de 1,61 lei, valoare care, raportată la cotaţia din 5 iunie, oferă un randament de circa 5,2%.

În ciuda perioadei grele (iarnă caldă şi pandemia de Covid-19) şi a reducerii preţului gazelor şi a cifrei de afaceri, Romgaz a reuşit o scădere a cheltuielilor cu 22%, generând, în primul trimestru, un profit mai mare cu 114 milioane de lei faţă de cel bugetat. Pentru întreg anul, acţionarii Romgaz au aprobat un BVC ce estimează un profit net la nivel individual de circa 1,44 miliarde de lei, aproximativ identic cu cel realizat în cursul anului trecut.

În luna mai, directorul general al companiei preciza că centrala termoelectrică cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut ar trebui să fie funcţională la sfârşitul lunii decembrie, lucrările fiind realizate la vremea respectivă în proporţie de 90-92%. Totodată, important de menţionat şi faptul că firma a aprobat recent un program de investiţii de circa 15,69 miliarde lei.

Totodată, Romgaz a încheiat cu combinatul Liberty Steel din Galaţi un acord de asociere pentru o altă termocentrală pe gaze naturale cu o putere instalată de până la 600-800 de MW pentru a asigura energia electrică necesară funcţionării combinatului, dar şi de a furniza energie în sistemul energetic naţional. Centrala ar urma să coste cel puţin 200 de milioane de euro, urmând să fie folosiţi şi bani europeni şi de la Guvern prin schema de finanţare pentru relansarea economiei.

Romgaz avea la data de 18 iunie o capitalizare bursieră de circa 12,48 miliarde de lei, fiind lejer în top 3 companii listate din ţara noastră. La aceeaşi dată, Romgaz avea o pondere de 11% în indicele BET, al celor mai lichizi emitenţi de la bursa noastră.

Pe viitor, în contextul pandemiei şi având în vedere revenirea la ritmul iniţial de creştere, Romgaz Romgaz îşi propune să fie un jucător activ, profitabil şi competitiv pe piaţa de producţie de gaze naturale şi a energiei electrice (cu posibile investiţii în regenerabile), precum şi să intre pe noi pieţe cum ar fi piaţa produselor petrochimice.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb