SUPLIMENTUL FONDUL PROPRIETATEA - CUM VEDE FP RESTRUCTURAREA ENERGIEI: Mai bine listarea "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica", decât înfiinţarea "Electra" şi "Hidroenergetica"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 ianuarie 2011

Mai bine listarea "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica", decât înfiinţarea "Electra" şi "Hidroenergetica"

Fondul Proprietatea s-a opus restructurării producţiei noastre de energie prin înfiinţarea "Electra" şi "Hidroenergetica", în calitate de acţionar minoritar în cele mai valoroase companii ce vor intra în componenţa celor doi campioni energetici. Fondul (FP) a blocat, anul trecut, în instanţă cele două proiecte de divizare şi fuziune depuse de companii la Registrul Comerţului.

FP propune o altă variantă de res-tructurare: listarea "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica" şi finanţarea complexurilor energetice cu banii obţinuţi.

Conducerea FP ne-a declarat: "Motivele care ne-au împiedicat să fim de acord cu restructurarea sunt faptul că nu a fost construită o strategie pe termen lung şi faptul că societăţile care ar urma să fie adăugate, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, prin procesul de fuziune vor pune foarte multă presiune pe valoarea şi profitabilitatea celor două noi companii - Electra şi Hidroenergetica. Cu alte cuvinte, activele şi profitabilitatea Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ar fi folosite pentru a acoperi pierderile şi nevoile financiare ale celorlalte companii implicate în fuziune. Această mişcare ar fi în detrimentul valorii deţinute de acţionarii prezenţi ai Hidroelectrica şi Nuclearelectrica".

Ei ne-au precizat că unele din companiile termo ce vor intra în componenţa giganţilor energetici sunt acum profitabile mulţumită tranzacţiilor cu certificate de emisii, pe care, însă, vor trebui să înceapă să le cumpere din 2013. Administratorii FP se tem că se va ajunge, după 2013, într-o situaţie în care aceste companii vor înregistra pierderi mari în viitor şi existenţa lor va fi ameninţată. Mai mult, ei cred că transparenţa se va diminua după procesul de divizare şi fuziune.

Oficialii FP ne-au mai declarat: "Ca alternativă, noi credem că Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt pregătite pentru listare chiar mai devreme decât sfârşitul lui 2011. Cele trei complexuri energetice - Craiova, Rovinari şi Turceni - ar trebui să înceapă procese de restructurare imediat astfel încât costurile lor să scadă, pentru a se asigura profitabilitatea pe termen lung. Aceste companii ar trebui, de asemenea, scoase la licitaţie după ce procesul de res-tructurare va fi implementat. Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ar putea fi potenţiali cumpărători, folosind chiar finanţarea pe care o vor obţine prin IPO".

Managerii companiilor de stat nu urmăresc mereu maximizarea profiturilor

Obiectivul principal al oricărei companii ar trebui să fie maximizarea valorii pentru acţionari. Orice decizie de management trebuie luată având în vedere acest obiectiv. Oficialii FP susţin că, din păcate, sunt unele companii de stat care nu urmează mereu acest principiu, şi au dat ca exemple cazul donaţiei "Romgaz" de 400 milioane de lei la bugetul statului sau cel al contractului dintre "Hidroelectrica" şi "ArcelorMittal", în care producătorul de stat a ales să vândă energie cu 40 de lei/MWh sub media pieţei.

Reprezentanţii FP ne-au menţionat: "Credem cu tărie că este necesar un sistem corespunzător de res-ponsabilitate pentru decidenţii din cadrul unei companii întrucât am văzut deja situaţii în care nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru decizii foarte importante luate de aceste companii".

Până în prezent, Fondul a anunţat public faptul că va ataca decizia donaţiei la bugetul de stat a unei părţi consistente din profitul "Romgaz" şi că va trage la răspundere membrii Consiliului de Administraţie care au aprobat acest lucru. "Romgaz" este singura companie din portofoliul FP care a fost forţată să facă o astfel de donaţie.

În cazul tranzacţiei "Hidroelectrica" - "ArcelorMittal Galaţi", conducerea FP nu a dorit să ne precizeze dacă va ataca în instanţă decizia Consiliului de Administraţie şi a conducerii companiei de stat.

De asemenea, reprezentanţii FP nu au dorit să comenteze asupra zvonului potrivit căruia negociază cu Ministerul Economiei rezolvarea problemelor sus-menţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb