SUPLIMENTUL FONDUL PROPRIETATEA Marius Murgu: "Vom cere statului să vină cu active suplimentare la Fondul Proprietatea"

A consemnat Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 ianuarie 2011

Marius Murgu: "Vom cere statului să vină cu active suplimentare la Fondul Proprietatea"

(Interviu cu domnul Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Proprietari)

Reporter: Domnule Murgu, aţi avut discuţii recente cu cei care se ocupă de listarea Fondului. Ce aţi discutat cu ei?

Marius Murgu: Am solicitat intermediarului listării să merg cu ei în road-show, să particip la conferinţele de presă pe care le vor face acolo pentru a vedea cum este promovat FP pentru că şi interesul Asociaţiei Foştilor Proprietari (AFP) este ca Fondul să fie cel mai bine promovat.

Pentru noi, foştii proprietari, lis-tarea Fondului este "totul sau nimic". Am trecut prin atâtea până să ajungem în faza aceasta, motiv pentru care vrem să fim siguri că s-a făcut o bună promovare Fondului înainte de listare.

Am toată convingerea că acţiunile FP vor creşte în timp, fiind foarte valoroase, dar am temerea că, în primele luni, preţul lor va fi mult sub un 1 leu. Am văzut că majoritatea estimărilor sunt în jur de 0,6-0,7 lei/acţiune, ceea ce ar fi dezamăgitor pentru foştii proprietari, adică tocmai pentru cei pentru care a fost creat acest Fond. Ei vor dori să vândă în primele luni. Noi le recomadăm să nu vândă în primele două-trei luni şi atunci când iau decizia să vândă, să facă acest lucru în trepte, să nu renunţe la toate acţiunile deodată.Vom continua să educăm membrii noştri, astfel încât să obţină randamente superioare mediei celorlalţi investitori.

Reporter: Cât credeţi că mai deţin acţionarii "la prima mână" din Fondul Proprietatea?

Marius Murgu: Cam 40% din Fond, în condiţiile în care participaţia statului este de circa 38%. Foştii proprietari încă mai au ponderea cea mai mare în structura acţionariatului privat al Fondului. Deşi Franklin Templeton ne-a promis, anul trecut, că va asigura o listare de succes, acum suntem puţin dezamăgiţi, pentru că, la ultima întâlnire cu acţionarii, am primit informaţii care nu ne-au satisfăcut.

Într-un final, Mark Mobius a recunoscut că, timp de trei luni de zile, evoluţia acţiunilor FP va oscila, adică, spus mai pe româneşte, evoluţia ascendentă a acţiunii se va contura abia după trei luni de la listare.

Reporter: Ce înseamnă, în opinia foştilor proprietari pe care îi reprezentaţi, o listare de succes?

Marius Murgu: Ca preţul să fie cu plus/minus 10% faţă de un leu, cât e valoarea nominală a acţiunilor. Şi este de dorit cel puţin o stabilitate pe termen mediu a acestei valori. Vom fi mai mult decât multumiţi dacă preţul de piaţă va creşte peste valoarea activului net. Avem de a face cu unul dintre cei mai reputaţi administratori de fonduri din lume şi cu cel mai spectaculos şi valoros fond din această parte a lumii.

În consecinţă, aşteptările nostre sunt pe măsură.

Reporter: Nu credeţi că este o problemă dacă preţul acţiunilor scade semnificativ sub un leu sau, la fel, dacă trece de un leu, dat fiind faptul că foştii proprietari au primit pentru fiecare leu pierdut înainte de "89, câte o acţiune la Fondul Proprietatea? Dacă preţul trece de un leu, de exemplu, nu înseamnă că primesc mai mulţi bani decât ar fi avut dreptul prin despăgubire?

Marius Murgu: Ba da. Am informaţii că sunt avocaţi în domeniul financiar care aşteaptă ca preţul acţiunilor să se ducă mult sub un leu ca să abordeze foştii proprietari să le propună să îi reprezinte în noi procese...

În plus, dacă preţul se va menţine sub un leu, guvernul va avea o problemă ca să găsească resurse să onoreze următoarele conversii în acţiuni, rezultate din noua formulă de calcul.

Reporter: Aţi fost contactat de avocaţi în acest scop?

Marius Murgu: Da. Am fost contactat de avocaţi care m-au anunţat că, dacă avem membri ai Asociaţiei interesaţi, ar vrea să îi reprezinte. Categoric, este o problemă pentru că, dacă statul nu făcea prostia să sus-pende plăţile în numerar, lăsând foştilor proprietari posibilitatea să aleagă între acţiuni şi numerar, atunci mai putea să se disculpe în faţa instanţei, spunând că nu i-a obligat să aleagă acţiuni. Acest argument nu mai poate fi folosit pentru că Guvernul a dat o Ordonanţă de Urgenţă prin care a sistat plăţile în numerar, obligându-i, practic, să primească acţiuni la Fond. Ar fi fost suficient să ridice interdicţia de schimbare a opţiunii de despăgubire. Aici este statul descoperit, dacă preţul acţiunilor scade mult sub un leu.

Reporter: Ce părere aveţi despre decizia Fondului Proprietatea de a renunţa la procesul pe care îl avea cu statul pentru cele 160 de milioane de euro pe care considera că trebuie să le mai primească din privatizarea BCR?

Marius Murgu: Este o primă măsură care naşte câteva semne de întrebare privind managementul Fondului.

În opinia noastră, era mai corectă o solicitare de amânare a termenului de judecată, până după listarea FP la BVB. Vom propune un audit pe acest subiect Consiliului Reprezentanţilor la Fondului Proprietatea.

Reporter: Dar despre hotărârea Ministerului de Finanţe ca banii recuperaţi din creanţele externe ale României să nu mai fie viraţi Fondului? Conducerea Fondului nu a protestat faţă de această decizie, deşi cu câteva zile în urmă Fondul tocmai primise câteva zeci de milioane de lei din recuperarea unor creanţe...

Marius Murgu: Într-o discuţie pe care am avut-o anul trecut, Ionuţ Popescu (n.r. directorul general al Fondului) mi-a spus că recuperarea creanţelor necesită un efort cu slabe şanse de câştig şi că preferă să se concentreze pe alte demersuri. Dar, în ceea ce priveşte procesul pentru BCR, ştiu că Ionuţ Popescu se lupta ca să recupereze aceşti bani. Renunţarea la banii de la BCR este o problemă care trebuie investigată, cu atât mai mult cu cât participaţia statului la Fondul Proprietatea se va epuiza înainte ca Fondul să îşi îndeplinească scopul pentru care a fost creat, respectiv despăgubirea foştilor proprietari. Numai din soluţionarea opţiunilor de conversie din numerar în acţiuni, în această etapă, ponderea statului va scădea sub 30%.

Reporter: Credeţi că statul va fi de acord să piardă controlul asupra Fondului Proprietatea?

Marius Murgu: În ciuda tuturor problemelor pe care ni le-a creat statul până acum cu privire la acest Fond, prezenţa statului este, pentru mine, o garanţie că nu se va întâmpla nimic catastrofal în privinţa lui. Eu aş dori ca statul să îşi reducă implicarea la minimum, să nu îşi mai numească oameni în board, dar să îmi garanteze că orice risc de schimbare totală a destinaţiei Fondului este exclus. Rolul meu este să iau în calcul şi cele mai pesimiste scenarii pentru că sunt întrebat de acţionarii actuali şi viitori dacă hârtiile pe care le primesc de la ANRP sunt de valoare. Fondul Proprietatea are o puternică încărcătură socială, deşi se pare că se uită scopul pentru care a fost înfiinţat. Fondul a fost creat ca să despăgubească foştii proprietari. Dacă era să aibă alt scop se chema altfel... Fondul de privatizare poate...

Reporter: Cum vor fi despăgubiţi foştii proprietari care fac acum coadă la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) după ce statul nu va mai avea acţiuni la FP?

Marius Murgu: Imediat după lis-tarea FP, vom demara demersuri oficiale pentru suplimentarea activelor din portofoliul Fondului.

Reporter: Dar cu ce active să mai participe statul la Fond?

Marius Murgu: Statul are, încă, procente semnificative la companii importante din domeniul energetic, pe lângă cele pe care le va scoate la Bursă la vânzare. Statul mai poate acorda încă cel puţin pe atât cât a dat până acum Fondului Proprietatea. Să nu uităm că participaţiile valoroase ale Fondului sunt din domeniul energetic unde statul încă este acţionar majoritar. Statul ar putea să mai vină cu încă cel puţin 5-10% din companiile la care este majoritar ca să le dea la Fondul Proprietatea.

Mi s-ar părea rezonabilă o astfel de mişcare, în condiţiile în care ar asigura privatizarea companiilor respective, ar mări participaţia Fondului la aceste societăţi care sunt netransparente şi conduse "samavolnic", după cum a reclamat şi "Franklin Templeton", şi ar da un semnal şi pentru piaţa de capital. Suplimentarea de către stat a activelor FP ar spori încrederea în potenţialul acţiunilor Fondului Proprietatea pe bursă, le-ar ridica preţul, ceea ce înseamnă că statul va trebui să dea mai puţine acţiuni foştilor proprietari, dat fiind că după listare, conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni se va face în funcţie de preţul mediu al acţiunilor în ultimele 60 de zile de tranzacţionare.

Reporter: Credeţi că suplimentarea activelor FP va rezolva procesul de despăgubire?

Marius Murgu: Dacă preţul acţiunii FP va fi la 0,5 lei după listare, statul va mai trebui să înfiinţeze încă trei Fonduri Proprietatea. Dacă statul este abil şi contribuie şi la creşterea preţului acţiunilor FP pe bursă, atunci cu o simplă suplimentare de active ar putea să rezolve dilema procesului de despăgubire.

Reporter: Cum a fost procesul de despăgubire în alte state fost comunis-te, în Ungaria, de exemplu? Ştiu că acolo au existat nişte plafoane...

Marius Murgu: Ungaria a plătit o sumă fixă în numerar, de ordinul a circa o sută de mii de dolari, dar, suplimentar a mai oferit şi nişte vouchere care îţi permiteau să participi la procesele de privatizare. Ideea nu a fost rea deoa-rece capitalul rămânea practic în ţară. Însă marele lor atu a fost că au rezolvat problema în maxim doi ani de zile.

Reporter: Faţă de ce s-a în-tâmplat la noi, unde numai listarea Fondului Proprietatea este aşteptată de cinci ani...

Marius Murgu: Eu vă întreb cine i-a oprit pe liberali să listeze Fondul când erau la guvernare, mai ales că a fost un proiect iniţiat chiar de către ei...

Reporter: Dar de ce credeţi că lis-tarea Fondului are loc tocmai acum? De ce nu acum un an, acum doi ani etc?

Marius Murgu: Fondul Proprietatea se lis-tează acum în primul rând, şi lumea nu con-ştientizează asta, datorită presiunilor pe care le-au făcut foştii proprietari către ins-tituţiile europene. Noi am profitat şi de noua echipă politică şi i-am amintit premierului Boc, în permanenţă, că ar putea să facă din lis-tarea Fondului Proprietatea o poves-te de succes care are loc în mandatul său...

Reporter: Nu l-am auzit niciodată pe premierul Boc vorbind des-pre Fondul Proprietatea...

Marius Murgu: Nu cred ca subiectul este familiar premierului. Am avut nenumărate discuţii cu Ionuţ Popescu pe acest subiect. Premierul nu este un amator în ale politicii şi sunt multe presiuni interne şi externe pentru ca acest proces reparatoriu să fie finalizat. Inclusiv din propriul cabinet.

Reporter: Despre ce presiuni în cabinetul lui Boc vorbiţi?

Marius Murgu: Vă dau un exemplu: Ministerul Economiei era şi a rămas interesat, în primul rând, de înfinţarea celor două companii energetice. Fondul Proprietatea însemna o piedică în calea formării acestor companii. Sunt convins că, pentru Ministerul Economiei, ar fi fost mai convenabilă o amânare a lis-tării Fondului. Pentru a reuşi înfiinţarea mamutului energetic.

Reporter: Ştiţi dacă domnul Videanu are acţiuni la Fondul Proprietatea? Mai mulţi cititori ne-au lăsat astfel de opinii pe site...

Marius Murgu: Nu ştiu. De alt-fel, probabil că numeroşi înalţi demnitari au cumpărat acţiuni FP, direct sau indirect. Verestoy Attila este unul dintre cei care au declarat public acest lucru. Probabil ca nu este singurul.

Reporter: Credeţi că nu ar fi trebuit permisă tranzacţionarea acţiunilor FP până la listarea Fondului la Bursă?

Marius Murgu: Domnul Varujan Vosganian are o contribuţie semnificativă, dacă nu decisivă prin faptul că a permis vânzarea acţiunilor. Normal că la toate măsurile poţi să vii cu argumente pro şi contra. Dar eu nu îi acuz atât pentru faptul că au deblocat vânzarea, ci pentru că nu au creat şi o platformă, fie ea Over-the-Counter (ORC) mai transparentă de tranzacţionare, ocazie cu care poate îi pregăteau puţin şi pe novici în privinţa funcţionării pieţei de capital. Fondul ar fi trebuit să fie listat cel târziu după şase luni de tranzacţionare pe OTC. Marea acuză pe care o aduc liberalilor este că nu au listat Fondul, deşi aveau posibilitatea să o facă, aveau puterea totală.

Reporter: Şi, prin urmare, a fost creată o piaţă "gri" a tranzacţiilor cu acţiuni FP, cu prea puţine informaţii despre preţ sau despre mişcarea acţiunilor...

Marius Murgu: Probabil că liberalii au mai mulţi amici şi prieteni în afara pieţei de capital, adică printre speculatorii notorii ai pieţei gri. Altfel nu îmi explic motivele pentru care tocmai ei care au iniţiat proiectul FP, nu au listat Fondul la Bursa. Noi am cerut obligaţiuni garantate de stat în vederea despăgubirii, dar liberalii ne-au pus pe masă proiectul cu acţiuni la Fondul Proprietatea şi ne-au spus "ori vreţi aşa, ori nimic".

Reporter: Cine a fost iniţiatorul Fondului Proprietatea?

Marius Murgu: Ştiu că domnul Nicolae Ivan, care, pe atunci (2004-2005), era secretar de stat la Ministerul Finanţelor a fost implicat în această construcţie. Ivan a fost şi primul preşedinte al Fondului, dar a fost demis după patru luni. Înainte să fie demis, am avut o întâlnire cu el şi mi-a spus că alţi colegi de partid nu erau de acord cu intenţia listării grabnice a Fondului.

Ivan mi-a spus: "Domnule Murgu, dacă nu faceţi presiuni să se lis-teze Fondul în patru luni, atunci nu se va lista nici în patru ani".

Din păcate, s-a dovedit că a avut dreptate.

După cinci ani de aşteptare mi s-ar părea firesc să se asigure pentru foştii proprietari o listare la minim 1 ron/acţiune. Majoritatea celor din piaţă, toţi marii experţi şi analişti, îmi spun că statul nu are cum să garanteze treaba asta. Însă eu spun că are cum să ajute, în mod esenţial, ca valoarea de 1 leu/acţiune să fie minimă. Fondul Proprietatea este valoros. Dacă listarea FP ar fi promovată mult mai intens pe pieţele externe şi dacă statul ar suplimenta activele Fondului cu câte 2-3% din "Transgaz" şi "Translectrica", ar fi un semnal foarte puternic pentru piaţă că statul susţine Fondul. Asta ar încuraja şi mai mult fondurile străine să investească în el. Şi până la urmă asta doreşte toată lumea. Investiţii masive în România.

"Statul are, încă, procente semnificative la companii importante din domeniul energetic, pe lângă cele pe care le va scoate la Bursă la vânzare. Statul mai poate acorda încă cel puţin pe atât cât a dat până acum Fondului Proprietatea. Să nu uităm că participaţiile valoroase ale Fondului sunt din domeniul energetic, unde statul încă este acţionar majoritar. Statul ar putea să mai vină cu încă cel puţin 5-10% din companiile la care este majoritar ca să le dea la Fondul Proprietatea".

"Dacă preţul acţiunii FP va fi la 0,5 lei după listare, statul va mai trebui să înfiinţeze încă trei Fonduri Proprietatea".

"Noi am cerut obligaţiuni garantate de stat în vederea despăgubirii, dar liberalii ne-au pus pe masă proiectul cu acţiuni la Fondul Proprietatea şi ne-au spus < ori vreţi aşa, ori nimic >".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu va grabiti sa vindeti, nu ascultati ce va spun brkerii, care evident vor sa faca rulaj. Asteptati macar o luna ca veti scoate semnificativ mai mult pe ele !!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb