SUPLIMENTUL FONDUL PROPRIETATEA Valentin Ionescu, BVB: "Listarea Fondului Proprietatea, un moment care trebuie folosit cu pricepere"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 ianuarie 2011

Valentin Ionescu, BVB: "Listarea Fondului Proprietatea, un moment care trebuie folosit cu pricepere"

(Interviu cu Valentin Ionescu, directorul general al BVB)

Reporter: Ce aduce listarea Fondului Proprietatea pentru piaţa de capital autohtonă?

Valentin Ionescu: Este subiectul despre care se va tot discuta până pe 25 ianuarie şi, probabil, şi după această dată. Toată lumea este de acord că listarea Fondului este un moment de referinţă pentru piaţă, iar noi, dacă îl vom utiliza cu pricepere, vom putea stimula o serie de procese, care, pe termen mediu şi lung, vor putea schimba radical peisajul bursier autohton.

Reporter: Mai exact?

Valentin Ionescu: De exemplu, odată cu listarea Fondului, adminis-trat de "Franklin Templeton" se îmbunătăţeşte guvernanţa corporativă a companiilor listate, deşi nu pes-te noapte. În acest sens, noi, cei din conducerea Bursei, dorim să reluăm cursurile de la Institutul de Guvernanţă Corporativă.

Speranţa noastră este să extindem guvernanţa corporativă cel puţin la companiile ale căror acţiuni intră în categoria "blue-chip" şi, în viitor, la toate companiile listate la categoria întâi a Bursei şi, după aceea, la toate companiile listate pe bursă.

Reporter: Concret, ce aşteptaţi de la companiile listate prin implementarea principiilor de guvernanţă corporativă?

Valentin Ionescu: O mai mare transparenţă în raportare, o mai mare deschidere către investitori, o mai bună comunicare.

Reporter:Vedeţi aceste lucruri la Fondul Proprietatea de la preluarea conducerii de către "Franklin Templeton"?.

Valentin Ionescu: Oferirea, în prospect, a mai multor informaţii decât sunt cerinţele şi acordarea unei atenţii deosebite conflictelor de interese sunt doar două dintre exemplele unei guvernanţe corporative mai bune. "Franklin Templeton" este o societate de administrare cu prezenţă globală, cei de acolo ştiu foarte bine ce îşi doresc de la o companie, stiu care sunt raportările standard din partea companiilor în alte state dezvoltate.

Reporter: Cum plănuiţi să atrageţi companiile deja lis-tate să urmeze aceste cursuri ale Institului de Guvernanţă Corporativă?

Valentin Ionescu: Adresându-le invitaţia să vină la aceste cursuri care, probabil, vor fi gratis pentru aceste companii. Vom încerca să găsim, pe lângă lectorii BVB, şi lectori din afară, precum Mariana Gheorghe (Petrom) sau Grzegorz Konieczny de la "Franklin Templeton" care să ţină aceste cursuri.

Reporter: Care credeţi că sunt consecinţele listării Fondului în ceea ce priveşte vizibilitatea Bursei de Va-lori Bucureşti?

Valentin Ionescu: Multe fonduri de investiţii vorbesc acum despre România. Am avut şi eu întâlniri cu investitori străini, la Londra, după care au venit şi ei la noi ca să se intereseze de piaţa de capital autohtonă. Urmează şi road-show-ul Franklin Templeton şi al intermediarilor listării în Europa, motiv pentru care consider că, în prima parte a anului, România va fi pe buzele tuturor fondurilor care se concentrează pe regiunea Europei Centrale şi de Est. Consider că piaţa de capital şi BVB vor avea un beneficiu de imagine prin admiterea Fondului la tranzacţionare. De asemenea, consider că lis-tarea va avea efecte pozitive pentru toată lumea implicată în piaţa de capital locală.

Reporter: Sunt brokeri sau investitori care speră ca măcar o parte din banii rezultaţi din listarea Fondului să se îndrepte şi spre alţi emitenţi listaţi... Care este părerea dumnea-voastră?

Valentin Ionescu: Consider că sume importante de bani vor fi deblocate odată cu listarea FP. Cred că vor fi toate tipurile de cumpărători, fonduri străine, fonduri locale... Trebuie să reţineţi faptul că până acum fondurile de pensii nu aveau voie să investească în acţiunile Fondului întrucât acesta nu era listat. Odată cotat la Bursă, fondurile de pensii vor putea cumpăra titluri FP.

Reporter: Aţi spus că odată cu lis-tarea fonduri va avea loc deblocarea unor sume mari de bani. Aveţi vreo statistică privind ponderea deţinerilor caselor de brokeraj în capitalul social al Fondului?

Valentin Ionescu: Nu am de unde să ştiu asta. Ar trebui să îi întrebaţi de brokerii care au fost activi pe FP.

Reporter: Pe ce vă întemeiaţi presupunerea cu privire la deblocarea de mari sume de bani?

Valentin Iones-cu: Pentru că tocmai tranzacţiile cu acţiuni FP din ultima jumătate de an au determinat reducerea lichidităţii de la BVB, iar, după ce o parte dintre investitori vor vinde, este posibil ca aceştia să reintre pe alte acţiuni listate. Pornind de la faptul că valoarea activelor este în jur de 3,7 miliarde de euro. În momentul de faţă, free-float-ul este mai mult de 60%. Din start, listarea Fondului dublează free-float-ul de la BVB. Deci, teoretic, dacă plecăm de la premisa aceasta şi facem un calcul simplu, vedem că valoarea tranzacţiilor ar trebui cel puţin să se dubleze.

Reporter: În ultimele luni, lichiditatea zilnică la BVB a oscilat între 5-7 milioane de euro...

Valentin Ionescu: După listarea Fondului, lichiditatea zilnică ar trebui să se listeze, dacă urmăm calculul prezentat mai sus. Să nu uităm că participaţia statului tinde să se diminueze, iar free-float-ul creşte progresiv.

Consider că listarea Fondului va fi poveste de succes pentru că nu mai sunt companii de talia aceasta, cu o capitalizare de câteva miliarde de euro şi cu free-float între 60%-100%.

În plus, nu uitaţi că acţiunile FP vor fi tranzacţionate prin conturi globale, fără prevalidare, şi cu market makeri, la fel ca societăţile de talie mare de pe bursele internaţionale.

Reporter: Aţi făcut Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru 2011 luând în considerare aceste estimări?

Valentin Ionescu: S-a tot lucrat la BVC-ul Bursei, este aproape de finalizare, doar că nu pot face publică nicio cifră.

Reporter: Care este stadiul dis-cuţiilor cu "Raiffeisen Capital& Investment" ca să fie market maker pentru acţiunile FP?

Valentin Ionescu: Am discutat nu doar cu RCI, ci şi cu alte case de brokeraj. Sperăm ca în prima zi de tranzacţionare a Fondului să avem doi-trei market-makeri.

Reporter: Plănuiţi să lansaţi şi produse noi la tranzacţionare odată cu listarea Fondului?

Valentin Ionescu: Vrem să lansăm derivate pe acţiunile Fondului Proprietatea. Ele au fost aprobate de Consiliul Bursei, mai aşteptăm să le aprobe şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Reporter: Aţi fost broker şi aţi lucrat cu investitori străini, mai ales în perioada în care aţi fost la "Wood &Co". Aţi avut un rol în lansarea warrant-urilor pe Fondul Proprietatea. Ce le spuneaţi atunci investitorilor străini despre Fond?

Valentin Ionescu: Prima oară când am discutat cu cei de la "Wood&Co" despre FP a fost în vara lui 2008. Le-am spus atunci că există un fond în România, Fondul Proprietatea, că portofoliul lui este foarte interesant şi că, în vederea listării Fondului la Bursă, am putea să facem o analiză ca să atragem clienţi. Analiza celor de la "Wood" fost prima analiză extinsă a unei case de brokeraj pe Fondul Proprietatea, în august 2008.

Analiza a fost făcută în urma unei documentări destul de bune. Analiştii de la "Wood" au venit de mai multe ori în România şi au vizitat companiile importante din portofoliul Fondului.

Reporter: Care a fost impactul raportului "Wood" despre FP?

Valentin Ionescu: La vremea res-pectivă, sfârşitul lui 2008, după cum ştiţi, erau semnale de criză pe piaţa de capital. Fondul era o "poveste frumoasă" numai că investitorii s-au speriat de declanşarea crizei. Poves-tea a fost pusă pe hold (în aşteptare) până în 2009 când a revenit pe tapet. "Franklin Templeton" a câştigat administrarea Fondului şi, în momentul acela, a fost clar că lucrurile merg în direcţia cea bună.

Reporter: Ce îi interesa pe inves-titorii străini la Fond?

Valentin Ionescu: După criza financiară, majoritatea investitorilor s-au reorientat către producţie, energie. Portofoliul Fondului este în mare parte format din companii energetice. Din punctul meu de vedere, acesta este viitorul şi mulţi investitori se uită la fond, având în vedere că unele resurse sunt limitate.

De exemplu, dacă e să comparăm ce oferă Fondul Proprietatea faţă de SIF-uri: partea cea mai mare a activelor SIF-urilor sunt pe bănci. Fondul Proprietatea are participaţii în companii energetice. Depinde ce vrei să cumperi. Dacă vrei să inves-teşti în sectorul financiar-bancar, cumperi SIF-uri, iar dacă vrei energie, cumperi Fondul Proprietatea.

Reporter: Totuşi, componenta energetică din portofoliul Fondului, prezentată până acum ca un avantaj, dă naştere unor semne de întrebare privind posibilitatea ca Fondul să influenţeze luarea deciziilor în companiile unde statul este acţionar majoritar...

Valentin Iones-cu: Am văzut că s-a vehiculat în presă destul de mult des-pre donaţia de la Romgaz. Este adevărat că decizii de genul acesta sunt un semnal de alertă pentru investi-tori. Este evident că nimănui, de oriunde din lumea asta, nu i-ar conveni să fie tratat aşa, în calitate de acţionar minoritar.

Reporter: Fondul a fost creat ca să despăgubească acţionarii, despăgubirile au fost calculate la valoarea de 1 leu pe acţiune, valoarea nominală, şi se pune problema în felul următor: dacă după listare, acţiunile nu o să se tranzacţioneze la un leu, ci sub un leu, atunci scopul Fondului, şi anume de a despăgubi foştii proprietari, nu o să mai fie îndeplinit. Aţi luat în calcul problema asta, că se lis-tează un emitent care nu îndeplineşte scopul pentru care a fost creat?

Valentin Ionescu: Cred că scopul pentru care a fost creat rămâne în continuare. Că până acum se făceau tranzacţii la Depozitarul Central şi că din 25 ianuarie încolo se vor face pe platforma electronică este acelaşi lucru. Până acum, preţurile la care se încheiau aceste tranzacţii nu erau comunicate. Diferenţa după listarea Fondului va fi că preţurile vor fi trans-parente.

Reporter: Acţiunile BVB au atins maxime după maxime. Cum vă explicaţi aprecierea acţiunilor Bursei?

Valentin Ionescu: Haideţi să vedem ce spune teoria economică pentru o companie listată. Care sunt factorii pentru care cresc acţiunile unei companii? Teoria spune că acţiunile unei companii cresc atunci când ceva se întâmplă în viaţa acelei companii, se estimează rezultate bune, se schimbă managementul sau cel actual a luat nişte decizii interesante. Ce se întamplă? Se listează Fondul Proprietatea. Ce se întâmplă în urma listării Fondului Proprietatea? Creşte valoarea tranzacţiilor. Ce se întâmplă în urma creşterii valorii tranzacţiilor? Creşte profitul operatorului de piaţă. Listarea va duce la deblocarea unor sume de bani, indirect vor creşte volumele de tranzacţionare. Şi aici nu este vorba doar de listarea Fondului Proprietatea. Sunt investitorii străini care, datorită faptului că vor putea tranzacţiona prin conturi globale, vor putea accesa mai uşor piaţa noastră. Normal că preţul unei companiei listate creşte când se întâmplă ceva pozitiv în viaţa societăţii respective.

Reporter: O să solicitaţi ca şi acţiunile BVB să fie tranzacţionate prin conturi globale?

Valentin Ionescu: Până la acţiunile BVB, mai sunt acţiunile altor companii mult mai mari din punctul de vedere al capitalizării. Sper ca toţi brokerii să-şi pună la punct softul pentru tranzacţionarea acţiunilor FP prin conturi globale, să fie totul în regulă, să nu avem mici surprize, şi după aceea să extindem utilizarea conturilor globale la companiile din componenţa indicilor BET, BET-FI.

Reporter: Aveţi vreo temere legată de listarea Fondului Proprietatea la Bursă?

Valentin Ionescu: Nu. Din punc-tul de vedere al bursei, lucrurile sunt foarte simple. Sunt aceleaşi reguli ca la "Erste Bank", cu diferenţa că brokerii trebuie să îndeplinească nişte criterii de raportare şi să facă "reconcilierea" zilnică (trebuie să anunţe în fiecare zi la Depozitar deţinerile de pe conturile globale astfel încât aces-tea să fie identice cu ce se află în registrele Depozitarului).

Reporter: Ca preşedinte al Depozitarului Central aveţi vreo temere legată de tranzacţionarea acţiunilor FP prin conturi globale?

Valentin Ionescu: În momentul de faţă, nu. Sunt în legătură în fiecare zi cu colegii mei ca să văd cum stă situaţia acolo.

Reporter: Credeţi că warrant-urile cu acţiunile Fondului Proprietatea vor mai fi atractive dacă Fondul se lis-tează?

Valentin Ionescu: Şi da, şi nu. Poate sunt clienţi care nu pot investi în România din cauza faptului că România încă este încadrată la "frontier markets", nu pot investi în România, şi atunci investesc la Viena sau la Frankfurt, ca să cumpere Fondul Proprietatea. Investitorii care pot accesa direct activul suport şi piaţa de la Bucureşti vor cumpăra de la BVB.

"După criza financiară, majoritatea investitorilor s-au reorientat către producţie, energie. Portofoliul Fondului este în mare parte format din companii energetice. Din punctul meu de vedere, acesta este viitorul şi mulţi investitori se uită la fond, având în vedere că unele resurse sunt limitate".

"Din start, listarea Fondului dublează free- float-ul de la BVB".

"Sperăm ca în prima zi de tranzacţionare a Fondului să avem doi-trei market-makeri".

Cotaţia BVB, influenţată de listarea BVB

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti s-au scumpit cu 20%, de la începutul lunii decembrie, a anului trecut, ajungând la 43,5 lei/unitate, la finalul şedinţei de vineri, aprecierea fiind printre cele mai mari de pe piaţă.

Brokerii sunt de părere că interesul pentru acţiunile BVB a crescut în raport cu aşteptările privind listarea "Fondului Proprietatea", programată pentru 25 ianuarie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pusca si cureaua lata, ce broker eram o data.dar vreau sa va zic ceva, io-s cam dus cu sorcova, Sanatate mult noroc, ador fetele cu toc. In rest material facut profesionist si redat de un vai de capul lui.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb