--------------
Actualizare 20:57 ÎCCJ a rămas în pronunţare cu privire la arestarea preventivă
Horia Georgescu a plecat de la Înalta Curte, iar judecătorii instanţei au rămas în pronunţare pentru a decide dacă Georgescu va fi arestat preventiv, va fi lăsat liber, va fi plasat în arest la domiciliu sau sub control judiciar.
Din faţa sediului ÎCCJ, Horia Georgescu a lansat un avertisment pentru anumite persoane. "Voi contribui la aflarea adevărului ori de câte ori DNA mă va chema pentru a lămuri toate aspectele.", a declarat Georgescu.
---
Actualizare 15:12 Ordonanţa de reţinere a expirat
Ordonanţa de reţinere a lui Horia Georgescu a expirat, în urmă cu puţin timp, dar încă nu a fost pronunţată o hotărâre privind starea în care va fi cercetat în continuare fostul şef al ANI, şedinţa de judecată fiind suspendată temporar.
--------------
Actualizare 13:03 Georgescu, adus la ICCJ, pentru judecarea cererii de arestare preventivă
Horia Georgescu a fost adus, astăzi, în jurul orei 12, din Arestul Poliţiei Capitalei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru judecarea cererii de arestare preventivă, scriu surse din presă.
Alături de Georgescu, au fost aduse alte şapte persoane, toate reţinute de DNA în acelaşi dosar: Mihnea-Remus Iuoraş şi Ingrid Popa-Mocanu (fost vicepreşedinte, respectiv membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP), Constantin-Cătălin Canangiu (fost membru al aceleiaşi comisii) şi patru experţi evaluatori: Gheorghe Vişoiu, Neculai Nistor, Alexandru-Florin Hanu şi Dorin-Cornel Drulă.
(Valentin Busuioc)
---
Actualizare 11:52 DNA: 7 persoane reţinute, prezentate azi la ICCJ cu propunerea de arest preventiv
Procurorii DNA au dispus reţinerea faţă de trei membrii ANRP şi patru evaluatori experţi în dosarul de retrocedări supraevaluate în care este reţinut şi Horia Georgescu, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.
Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 ore, începând de la datele de 16, respectiv 17 martie 2015, a inculpaţilor: Mihnea-Remus Iuoraş, vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, Ingrid - Luciana Popa - Mocanu, Constantin-Cătălin Canangiu, membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, Gheorghe Vişoiu, Neculai Nistor, Alexandru-Florin Hanu şi Dorin-Cornel Drulă, experţi evaluatori.
Ingrid Zaarour, la data faptelor, preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P, este sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 16.03.2015, până la data de 14.05.2015.
Theodor-Cătălin Nicolescu, în prezent deputat în Parlamentul României, şi Remus-Virgil Baciu, sunt următiţi penal pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
Cei şapte inculapţi reţinuţi vor fi prezentaţi, azi, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
(A.C.)
----------------
Actualizare 08:07 Horia Georgescu a demisionat de la ANI
Horia Georgescu a demisionat din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), acesta refuzând să afecteze imaginea instituţiei, a declarat, la un post de televiziune, avocatul său, Eliza Ene Corbeanu.
Potrivit acesteia, demisia lui Georgescu este una "de onoare". Avocatul a mai declarat că va cere anchetarea clientului său în stare de libertate.
(Alexandru Costea)
-------------
Evaluatorii care s-au ocupat de retrocedările gestionate de Autoritarea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) au greşit calculele cu milioane de euro, iar cazul Alina Bica, arestată în toamnă, pentru o supraevaluare de 62 de milioane de euro, se pare că nu a fost deloc o întâmplare.
Pe aceeaşi reţetă, se pare că au lucrat la ANRP şi Horia Georgescu, actualmente preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), şi Ingrid Zaarour, fosta şefă a ANRP din perioada 2007 -2009, după cum susţin procurorii.
Horia Georgescu a fost reţinut, ieri, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), cu propunere de arestare preventivă, fiind acuzat că a aprobat despăgubiri supraevaluate cu 75 de milioane de euro, în perioada în care era membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
În acelaşi dosar, este cercetată sub control judiciar şi Ingrid Zaarour.
Avocatul lui Horia Georgescu, Cristian Ene, a declarat că nu era atributul domnului Georgescu să evalueze terenurile.
"Cu toţii ştim că, la ANRP, valorile erau foarte mari", a spus domnia sa, adăugând: "Nu era o sumă ce atrăgea atenţia din acest punct de vedere, evaluatorii erau cei îndrituiţi de lege să stabilească valoarea imobilelor".
Preşedintele demisionar al ANRP, George Băeşu, a declarat, în ocazia arestării fostei şefe DIICOT, Alina Bica, că mai mult de jumătate din acţiunile la Fondul Proprietatea sunt date unor persoane care ori nu le meritau, ori ca urmare a supraevaluărilor, ceea ce înseamnă o fraudă cam de 1,5-2 miliarde de euro.
Adrian Iuraşcu, vicepreşedinte al PNL, care a coordonat lung timp asociaţiile de proprietari care cereau despăgubiri, ne-a spus: "În sfârşit, jaful de la ANRP este scos la lumină".
Potrivit domniei sale, PNL va face un audit al activităţii ANRP, considerând că trebuie evaluată şi activitatea din 2012-2015, nu numai cea din 2008-2011.
"Când se va face un audit pe perioada în care a fost preşedinte doamna Anca Opre, despre care nu vorbeşte nimeni?", se întreabă domnul Iuraşcu.
Domnia sa ne-a mai spus: "Micii proprietari, care aveau de primit sume mici şi care erau realmente bolnavi, nu au primit nimic, în timp ce alţii, «închipuiţi», au fost despăgubiţi.
Cei care au greşit trebuie să plătească. Totuşi, nu cred că era vorba de greşeli, ci de intenţie, atât timp cât cei care au cumpărat drepturi litigioase au beneficiat, iar proprietarii de drept nu. Acum, vorbim de 100 milioane de euro pentru un singur om.
Este cel mai mare caz de corupţie din România, de departe".
Adrian Iuraşcu se referă la comunicatul Guvernului, de duminică, prin care Executivul a anunţat că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Curtea de Conturi pentru modul în care au fost soluţionate, în perioada 2008-2011, unele dosare privind retrocedarea de imobile. Corpul de Control al Guvernului a constatat că au fost soluţionate cu prioritate cazuri tratate drept "excepţionale" de paranoia, lombosciatică, osteoporoză, psoriazis etc.
Adrian Iuraşcu aminteşte că a cerut, încă din 2011, lista cu cesionarii de drepturi de despăgubire, considerând că aceştia ar fi trebuit să plătească impozite la ANAF, întrucât numai proprietarii de drept sunt scutiţi de taxe, conform legii.
Domnia sa ne-a spus: "ANAF trebuia să verifice dacă persoanele respective îşi justificau veniturile şi, de asemenea, dacă au plătit impozit. După calculele noastre, trebuiau plătite impozite de 100 de milioane de euro. Samsarii cumpărau la 1 leu şi primeau 100 şi, nefiind proprietari de drept, trebuiau să plătească impozit pe diferenţă".
Adrian Iuraşcu adaugă că proprietarii au cerut permanent să aibă membri în comisiile ANRP, ca să vadă ce se întâmplă acolo: "Golănia în România trebuie să se termine. Lipsa de transparenţă a dus la această corupţie uriaşă".
• Horia Georgescu, acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu
Procurorii anticorupţie susţin că Horia Georgescu se face vinovat de săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
DNA precizează că valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei ).
Procurorii arată: "Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor 3 dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi nici prevederile art. 10 alin. 6 şi 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionarii drepturilor de despăgubire".
Horia Georgescu a fost scos din sediul DNA cu mâinile încătuşate la spate şi a fost urcat într-o maşină cu care a fost dus în Arestul Poliţiei Capitalei.
Întrebat dacă a luat bani pentru retrocedarea unor imobile la un preţ supraevaluat, preşedintele ANI a răspuns: "Niciodată".
La DNA, a fost adus cu mandat, ieri, şi deputatul PNL Theodor Cătălin Nicolescu, vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.
În dosar, Ingrid Zaarour, fostă şefă a ANRP, este acuzată de abuz în serviciu, conform unor surse citate de Mediafax.
Ingrid Zaarour a fost primul preşedinte al ANRP, mandatul acesteia fiind întrerupt între 2005 şi 2009, când a fost înlocuită de Ancuţa Gianina Opre, consiliera lui Mircea Geoană când acesta a fost preşedintele PSD.
Procurorii DNA au mai emis un mandat de reţinere şi pentru Ingrid Mocanu Popa, fostă vicepreşedinte al ANRP.
Dosarul a fost deschis după ce, în ianuarie 2015, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, ca urmare a unor nereguli găsite la controale privind dosare de retrocedări, potrivit unor surse citate de Mediafax.
În urma unei decizii din octombrie 2013 a Curţii de Conturi s-a dispus ANRP reevaluarea dosarelor în care s-au acordat despăgubiri în perioada 2009-2011.
Curtea de Conturi a obligat atunci preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor să verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza dosarelor al căror cuantum de despăgubiri depăşea valoarea de 500.000 de lei, susţin sursele citate.
În baza deciziei Curţii de Conturi şi în urma reevaluării a 452 de dosare s-a constatat că, în 94 de dosare, valoarea de despăgubire stabilită iniţial a fost cu peste 20 la sută mai mare.
Horia Georgescu, în vârstă de 38 de ani, este preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate din aprilie 2012.
În perioada 15 august 1993 - 1 mai 2004, Georgescu a fost consilier la SC Imperial SRL Braşov. Din mai 2004 până în martie 2007, Geogescu a lucrat ca specialist în investigaţii financiare în domeniul protecţiei intereselor financiare ale Uniunii Europene la Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie. Ulterior, Horia Georgescu a fost consilier asistent personal Cabinet secretar de stat - preşedinte la Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.
Începând din noiembrie 2008 şi până în aprilie 2012, Horia Georgescu a fost secretar general al ANI.
1. Urmariti banii
(mesaj trimis de Ion în data de 17.03.2015, 07:34)
Actiunile FP platite ca despagubire trebuiau sa ajunga la Eliot. ce vedem noi acum la DNA este doar suprafata, niste mici pioni care executau ordine. Actiunile se duceau pe interpusi: Moraru, Andrici, Iaciu, etc care apio varsau catre Eliot la preturi de nimic. Eliot apoi trece la lichidarea FP, cu largul concurs al CNVM/ASF, si cu sustinerea clasei politice. Guvernul Boc a renuntat la limitarea dreptului de vot in AGA pentru actionarii privati si la dreptul de veto al statului. Legatura s-a facut prin pionii care ii vedem azi arestati: Bica, Georgescu, etc dar adevaratii vinovati sunt inca liberi: Boc, Basescu, Dragoi, Daianu, Ursache, etc.
1.1. FT (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de aninim în data de 17.03.2015, 07:42)
Franklin nu avut nici un moment mandat legal la FP si cu toate astea lichideaza intr-o veselie, asa ca prezumtia de coruptie planeaza peste CNVM-uri ASF-uri, servicii administrative si de alta natura care au sub nas, in desfasurare, cel mai mare jaf ever 1.5-2 miliarde EUR si stau si se uita.
1.2. CORECT !! asta e SUMINAREA sigurantei NATIONALE (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2015, 15:52)
astea erau teme ptr CSAT, insa lacheul de Boc, un taranus de Bihor parasutat premier, era PREA LAS sa reactioneze. GUVERNAREA TICALOASA E POSIBILA DATOrITA LIPSEI DE DEZBATERI PUBLICE ,(precum in toate tarile avansate) lipsa culturii de a consulta inaintea oricaror decizii politice de anvergura, societatea civila formata din asociatiile profesionale. Desi legea le cere asta expres, demnitarii nostri nu o respecta ! De aceea merita trimisi CU TOTII LA CANALUL DUNARE MAREA NEAGRA, ca sa mai recuperam din prejudiciul urias provocat.Sa fie happy ca nu le bagam si familiile, desi au fost comlice la hotie...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2015, 17:52)
Eu il iubesc pe cetateanul Boc. Cum a dat el ordonanta 58/2010 si ordonanta 117/2010...subim..magnific...m irobolant...cum s-a luat imprumut 20 mld euro "de siguranta" fara sa intrebe pe nimeni. (A, stati ca nu a luat el decizia a luat cetateanul suspendat si mult iubit Basescu Traian decizia, un fel de Chuck Norris al Romaniei si al Universului.Stie cineva cam care era datoria publica a Romaniei atunci si cam in cate state a mai existat un astfel de raport intre imprumutul luat de la fmi si datoria publica sau datoria guvernamentala? Eu il iubesc pe cetatenii Ponta, Nastase, Iliescu, Voiculescu, Hrebenciuc etc.-sper ca am voie sa fac declaratii de iubire- dar divinizez basismul...Cine ne mai reformeaza noua institutiile acum?...Vai, vai...)
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Corector în data de 17.03.2015, 18:21)
Se spune SUBMINAREA anonimule, altfel ajungi la sublima economie nationala......
1.5. Tu ti-o zici (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2015, 18:25)
Vai, vai, fatalaule!
2. Bine ca ANI isi recapata credibilitatea
(mesaj trimis de eu în data de 17.03.2015, 08:35)
Inca un fals idol Basist se dezveleste. Toata lumes stia ca Horia Georgescu are defecte, mult mai mari decat participarea la niste sedinte unde au gresit voit sau involuntar in favoarea unor indivizi. Guvernarea Basescu, a fost cel mai bine organizat grup de criminalitate economica si daca cel de la Radion spune ce spune, probabil ca are si dovezi. Asa functiona PDL-ul. Se cunoaste ca ANI a functionat ca o unealta politica si este bine ca Georgescu va fi inlocuit de o figura proaspata indiferent daca motivul inlocuirii este demisia sau demiterea.
2.1. trolul (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Obama în data de 17.03.2015, 09:36)
lui Ponta.. lasa-ne cu comentariile astea! Noroc cu PSD-ul, e imaculat!
2.2. Am incercat sa fiu finut in exprimare (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de eu în data de 17.03.2015, 10:24)
Fata PDL-ului inca nu se vede pentru ca 10 ani institutiile statului au avut albeata pe ochi. Ce a fost devoalat este inca nimic. Prietene Obama, am trait in Romania si am vazut ce s-a intamplat pana la nivelul catunelor. In ce priveste PSD-ul, diferenta este ca acesta plateste ce a facut, are ministri arestati, prim-ministru care a facut puscarie, deputati, senatori, ministri cercetati etc. Vreau sa vad de la PDL CEL PUTIN LA FEL, pentru ca au furat de doua ori mai mult si cu o ticalosie neasemuita. Nu pot sa il vad pe Duta in libertate explicand cum trebuie sa fie cu medicamentele fara sa ma consider scuipat pe obraz. Nu pot sa il vad pe Ialomitianu vorbind despre buget. PDL-ul a furat de la orfani, de la bolnavi, de la pensionari, de la cei pe care pretindeau ca ii despagubesc etc. PDL-ul a fost in rolul tutorelui care abuzeaza de cel pe care il are in grije. Horia Georgescu este tipicul de canalie Basista, corupt pana in maduva oaselor, cabotin, derbedeu care cu ajutorul sumelor enorme de bani furati isi finanteaza imaginea, care se situeaza deasupra legii si a normelor decente de convietuire insa eu am spus doar ca ma bucur ca a fost schimbat pentru credibilitatea institutiei. Si tu te gasesti sa ma faci Troll. Daca asta este tot ce intelegi, accept sa ma faci troll.
2.3. Trollul, turcul și ... pistolul (dar nu rimea (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 17.03.2015, 13:11)
Către "eu" - te-a făcut troll un băsist. Ei și? Venind de la ei, este o onoare. Publicul Bursa are mulți cititori din aceștia, adică PDL-iști care nici în ceasul al 12-lea nu se leapădă de idolul născut de optica lor de fraieri. Sunt precum păcăliții la un joc de alba-neagra, care câștigă primul joc (pentru că au fost lăsați să câștige) iar apoi pierd și cămașa de pe ei. Ca în Clubul ...icilor Anonimi (completați ce vreți pe linia punctată), și eu am fost băsist dar nu am rezistat decât vreo 3 ani în primul mandat. Cum alții mai rezistă și acum, rămâne un mister pentru mine dar există probabil multe resorturi psihologice de a rămâne atașat în continuare de golanul care te jupoaie la alba-neagra.
Nu mai există nicio onoare în a fi partizanul vreunui partid politic din România. Măi cetățenilor, chiar nu puteți să nu mai simpatizați nicio siglă sau culori favorite și mai ales să nu mai credeți povești pentru proștii de pe feisbuc cu ciume roșii și ucigași de pensionari? Nu puteți să vă uitați doar la jocul propriu-zis? Cu cât există mai mulți fraieri care se duc în continuare la golanii alba-neagra (adică politicienii demagogi) și le înghit orice în numele unor poze de acum 100 de ani, culori favorite sau povești pentru proști, cu atât clasa politică va fi încurajată să vă mintă.
2.4. Obama sau Crin Antonescu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 17.03.2015, 13:45)
Apropo' de guvernul Ponta, am văzut interviul lui Antonescu de la B1 TV de acum 3 săptămâni și iată ce a zis:
"Eu nu cred că acest guvern al lui Victor Ponta a fost atât de rău pe cât cred unii. E un guvern pe care l-am criticat, îl critic și acum, dar nu e guvernul odios care îl descriu unii."
Sigur că recomandă plecarea guvernului din motive politice (adică legate de pierderea alegerilor de către Ponta) dar mai susține și că:
"Dar asta înseamnă că trebuie pus un guvern bun, ceea ce nu e ușor lucru". Evident referindu-se la lipsa de candidați ministeriabili valoroși din politica românescă (și deci și în noul+vechiul PNL).
3. ani-matie
(mesaj trimis de pomanagiul în data de 17.03.2015, 09:17)
Demisia de onoare,o gluma antologica!!!
3.1. la munca silnica cu ei, la canalul Dunare-M.Neagra (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de membru Restitutio în data de 17.03.2015, 15:37)
in America luau zeci de ani de parnaie iar in China spanzuratoarea l!! cand furi en gros din banul public! noi. insa finalizam canalul, putwm ewcupera mai usor prejudiciul , pagubele uriase comise de acesti ticalosi !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2015, 17:39)
Jaf la ANRP? Nu, nu pot sa cred asa ceva. In 94 de dosare?Tinerilor frumosi si destepti, poate mai numarati odata. Si poate verificati si cum s-a realizat transferul drepturilor litigioase. Bine, undeva va trebui sa va opriti pentru ca s-ar putea sa ajungeti prea sus si sa aveti rau de inaltime...