Suprafaţa cultivată cu porumb modificat genetic s-a triplat faţă de 2007

F.A.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 20 mai 2008

Suprafaţa cu porumb modificat genetic s-a triplat faţă de anul trecut şi s-ar putea cultiva peste 500.000 de hectare cu soia modificată genetic, dacă România ar solicita Comisiei Europene reintroducerea acestor tipuri de culturi , a declarat, ieri, preşedintele LAPAR, Marcel Cucu.

"Fermierii au cultivat cu porumb modificat genetic peste 10.000 de hectare, în această primăvară, de trei ori mai mult faţă de anul trecut. În ceea ce priveşte soia, România ar putea ajunge la peste 500.000 de hectare. Pentru ca acest potenţial să fie valorificat, România ar trebui să solicite Comisiei dreptul de cultiva soia modificată genetic", a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Marcel Cucu, în cadrul conferinţei internaţionale "Biotehnologii agricole-Plante Modificate Genetic".

Acesta a precizat că ofensiva împotriva Organismelor Modificate Genetic (OMG) aduce prejudicii majore agriculturii.

"OMG reprezintă singura perspectivă de creştere a producţiei agricole, astfel încât să se asigure necesarul de hrană, în contextul crizei mondiale de alimente", a menţionat Cucu.

LAPAR a solicitat, recent, ministrului mediului Attila Korodi ca o decizie privind OMG să se adopte doar după o dezbatere naţională. Ministrul Mediului, Attila Korodi, le-a cerut, recent, fermierilor să nu mai cultive porumb modificat genetic (MON 810) şi a declarat că dacă studiile dovedesc că această plantă este periculoasă va elabora o Hotărâre de Guvern pentru interzicerea cultivării ei.

Potrivit reprezentanţii Greenpeace porumbul modificat genetic este singurul autorizat în UE de zece ani, iar această autorizaţie este pe punctul de a expira şi se fac studii pentru a se stabili dacă această plantă pune sau nu în pericol siguranţa populaţiei şi a mediului. În prezent, MON810 este reevaluat de Comisia Europeană.

LAPAR a solicitat Guvernului, la începutul lunii februarie 2008, să susţină reintroducerea cultivării organismelor modificate genetic şi, în principal, a soiei. România s-a aliniat politicii agricole a Uniunii Europene în ceea ce priveşte regimul organismelor modificate genetic, iar respectarea angajamentelor în acest domeniu implică interzicerea cultivării de soia modificată genetic. Această măsură a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2007.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. numai acceptand si implementand ultumele cuceriri ale stiintei vom putea face fata cu succes concurentei produselor venite din America ,brazilia etc.De unde aceasta frica fata de aceste plante?stiu oare activistii ce militeaza impotriva lor ca si graul este de fapt o planta modificata genetic?Desigur nu,dar nu nestiinta ii impinge la astfel de manifestari,ci banii grei cu care sunt platiti sa "macane"pe posturile de televiziune

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb