SUPRAOFERTĂ Aproximativ 2,5 milioane de certificate verzi rămân nevândute

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 ianuarie 2015

Aproximativ 2,5 milioane de certificate verzi rămân nevândute

Anul 2014 a adus o producţie cu aproape un sfert mai mică în centralele eoliene decât în 2013, conform estimărilor mai multor operatori din piaţă, care ne-au spus că, în ciuda acestui aspect, aproximativ 2,5 milioane de certificate verzi rămân nevândute la nivelul întregului sector.

Ţara noastră sprijină producţia de energie curată prin cote obligatorii de certificate verzi, pe care toţi consumatorii sunt obligaţi să le achiziţioneze.

Surse din piaţă ne-au explicat că producătorii primesc aceste certificate verzi proporţional cu energia pe care o livrează în sistem, dar ANRE (reglementatorul pieţei) a stabilit o cotă obligatorie de 11,1% pentru energia verde din totalul consumului brut de electricitate. Producţia "recompensată" cu certificate verzi a reprezentat, anul trecut 13,5% din totalul consumului, conform surselor noastre.

Creând această supra-ofertă, autorităţile au determinat coborârea preţului de tranzacţionare a certificatelor la minimul impus de lege.

Pentru acest an, ANRE a stabilit o cotă de 11,9% din consumul final brut de energie pentru electricitatea din surse regenerabile. Operatorii estimează, însă, că totalul producţiei energiei curate va urca la circa 14,5% din consum. În consecinţă, preţul se va menţine la nivelul minim, iar surplusul de certificate din piaţă va creşte.

Producătorii de energie curată susţin că datorită lor a scăzut preţul electricităţii tranzacţionate pe piaţa liberă, în beneficiul tuturor consumatorilor. În viziunea lor, costurile suplimentare pe care aceştia le au cu certificatele verzi sunt, astfel, mult atenuate.

Conform datelor publicate de OPCOM, pe Piaţa Centralizată a Certificatelor Verzi a avut, în decembrie, 627 unităţi tranzacţionate, la un preţ mediu ponderat de 130,69 lei/certificat. Piaţa Contractelor Bilaterale a Certificatelor Verzi a marcat 2.148.403 de certificate tranzacţionate, la un preţ mediu ponderat de 130,69 lei/unitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb