SUPRAREACŢIE ÎN DEPOZITARUL CENTRAL Tănăsoiu şi-a dat în judecată şefii, pentru că au mustrat-o

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 octombrie 2014

Tănăsoiu şi-a dat în judecată şefii, pentru că au mustrat-o

Directorul general al instituţiei a contestat o sancţiune aplicată de Consiliul de Administraţie

Dan Paul: "Este o situaţie jenantă, Adriana Tănăsoiu ar trebui dată afară rapid"

Opinie din piaţă: "Tănăsoiu, săgeata otrăvită a lui Ludwik Sobolewski"

Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, a dat în judecată instituţia pe care o conduce, cerând Tribunalului Bucureşti să anuleze o decizie a Consiliului de Administraţie (CA), prin care fusese sancţionată.

Ziarul BURSA a scris, într-un articol de luna trecută, că în piaţă existau zvonuri că Adriana Tănăsoiu ar fi fost sancţionată de CA-ul Depozitarului, printre motive fiind faptul că a transmis pieţei, împreună cu Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, la finalul lunii iulie, o scrisoare care anunţa reducerea ciclului de decontare (la "T+2") şi separarea sistemelor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare, din 6 octombrie, fără aprobarea prealabilă a boardului. O cerere de avizare a acestei date ar fi fost transmisă şi la Autoritatea de Supraveghere Financiară, de către cei doi executivi, tot fără aprobarea boardului DC.

Procesul Adriana Tănăsoiu versus Depozitarul Central a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti, pe 15 octombrie.

Doamna Tănăsoiu nu ne-a răspuns, deocamdată, solicitării să comenteze situaţia.

Se pare că la Adunarea Generală a Depozitarului Central din 20 octombrie, care a avut ca subiect alegerea unui nou Consiliu de Administraţie, Adriana Tănăsoiu ar fi informat acţionarii despre demersul său în instanţă, precizându-le că informaţiile sunt confidenţiale.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat: "Este jenant ca un director general să dea în judecată instituţia pe care o conduce. Ar trebui dată afară, repede!"

Un cititor ne-a transmis cu lux de amănunte întâmplările din AGA Depozitarului Central, precum şi o interpretare proprie a faptelor.

Surse din piaţă confirmă, sub protecţia anonimatului, amănuntele descrise de cititorul nostru, astfel că, redăm mai jos relatarea sa, pe care a intitulat-o "Sobolewski şi săgeata de unică folosinţă":

"Ultima adunare generală a acţionarilor Depozitarului Central (n.r. unde acţionarii au ales un nou CA, cu patru membri incompatibili, printre care şi Ludwik Sobolewski, CEO-ul BVB) a murdărit tapetul discuţiilor din piaţa de capital din România cu încă un subiect, cu totul nou, neaşteptat şi cu totul nepotrivit în lumea financiară, în care încrederea şi respectul între partenerii de discuţie sunt elemente care descriu credibilitatea unei instituţii în faţa clienţilor şi a publicului.

Pentru prima dată în piaţa de capital din România, ca şi când ar mai fi avut nevoie de un nou scandal, directorul general Adriana Tănăsoiu de la Depozitarul Central aduce la cunoştinţa acţionarilor societăţii că dă în judecată propriul Consiliu de Administraţie pentru a i se face dreptate într-un caz în care directorul a primit o simplă mustrare scrisă de la membrii boardului căruia se subordonează. Să fie bine înţeles: o simplă mustrare scrisă, fără alte sancţiuni cu atac la beneficiile materiale ale directorului, fără atac la continuitatea contractului acestuia cu societatea, fără nicio notificare publică.

Practic, o simplă constatare scrisă într-o şedinţă de consiliu că, pe anumite sarcini de serviciu, un director general nu şi-a făcut datoria.

Adică, cum vine asta? Eu, director general primesc o observaţie de la propriul meu Consiliu de Administraţie, că nu mi-am făcut bine treaba pentru care sunt (foarte bine) plătit, o observaţie care nu depăşeşte zidurile clădirii instituţiei, iar eu îi chem la tribunal să mi se facă dreptate, să-mi recapăt imaginea imaculată. Curată aplicare a principiului acţiunii şi reacţiunii. Numai că reacţiunea directorului general a fost multiplicată de sute de ori în raport cu ceea ce i-a declanşat supărarea.

Şi că această reacţiune a fost disproporţionată, nu e nici pe departe totul. Mai interesant este modul cum ea, reacţiunea, a fost propagată în piaţă.

La adunarea generală mai sus amintită, fiecare acţionar a primit un adevărat dosar de contestare a mustrării, de la directoarea generală Adriana Tănăsoiu, cu coperta cu antet de avocat prin care în zeci de pagini ştampilate "CONFIDENŢIAL", Tănăsoiu cere, ca "intimat", Depozitarului Central, să-şi retragă sancţiunea, căci nu are dreptate.

Adică, e confidenţial, dar îl dau tuturor acţionarilor, unii reprezentaţi la vârf, alţii reprezentaţi de cine ştie ce jurist, şef de cabinet de la tot felul de acţionari ai Depozitarului. Interesant mod de propagare pentru un material confidenţial, astfel încât să ajungă public! O adevărată tehnică de ziarist de a umfla importanţa unei ştiri - o clasifici din capul locului. E clar că şi instituţiile ce se ocupă de supravegherea pieţei, ASF şi BNR, sunt deja la curent cu scandalul.

Dacă te uiţi, ca acţionar al Depozitarului Central, pe această contestaţie în justiţie, ţi se face părul măciucă. Directorul sacţionat şi care dă în judecată propria companie, acuzat că nu conduce şi nu comunică în legătură cu procesele de schimbare ce au loc la nivelul depozitarului, este perfect absolvit de orice vină şi aduce ca argument că... a fost în concediu, tocmai când cele mai importante decizii şi schimbări se produceau acolo (dar pentru ce-o fi plătită directoarea, dacă pentru managementul schimbărilor nu, cred că numai Dumnezeu ştie).

Curios este că ţinta acestui proces în instanţă este acelaşi Consiliu de Administraţie care a convieţuit cu Adriana Tănăsoiu timp de 4 ani, membrii acestuia fiind pe final de mandat, numirea noilor administratori fiind chiar subiectul adunării generale la care s-a distribuit, neavând legătură cu ordinea de zi, această chemare confidenţială în judecată. Consiliu care a plătit-o, a premiat-o anual probabil, şi care în mod public, prin preşedintele Cristian Agalopol, a recomandat-o prin articole din presa financiară ca fiind agentul principal şi germenul schimbării pieţei locale de capital, cu proiecte de a transforma România într-un centru regional de servicii financiare. E clar că nu toţi ştiau atunci că prima condiţie de îndeplinit de către directorul general pentru a face un centru regional de servicii, era... să fii la serviciu.

Dar să fie oare sancţiunea internă a directoarei Adriana Tănăsoiu singurul motiv al acestui scandal?

Să dea ea în judecată un consiliu aflat «pe ducă», practic inofensiv, aflat în ultima lui lună de mandat, numai pentru un asemenea moft, de ridicare a unei amărâte de sancţiuni fără efecte şi fără ecou extern pentru ea? Să fie atât de neatentă - să utilizăm un cuvânt elegant - astfel încât să-şi păteze imaginea proprie?!

Să aducă în judecată patru din viitorii săi şefi, ca membri în noul Consiliu de Administraţie tocmai ales?

De ce ar risca încă odată atât de mult, mai ales că, aşa cum presa a arătat repetat, în ultima vreme, directoarea a ieşit şifonată rău după reacţia pieţei, din cum a desfăşurat Depozitarul Central implementarea ultimelor proiecte şi cum riscurile acestora au fost trecute cu vederea sau, şi mai grav, nevăzute.

Ar fi putut Adriana Tănăsoiu să lovească public în Consiliul ei de Administraţie fără acordul acţionarului majoritar, Bursa de Valori?

Dacă răspunsul la ultima întrebare este da, atunci există o problemă mare cu Adriana Tănăsoiu. Dacă răspunsul este nu, pe lângă problema pe care o are şi în acest caz directoarea Depozitarului, Adriana Tănăsoiu, mai există şi o alta, mult mai mare şi se numeşte «actul de vânzare-cumpărare» Tănăsoiu-Sobolewski. Pentru că Bursa de Valori înseamnă acum, fără nicio «barieră», exclusiv Sobolewski.

Cine are interese şi ce interese sunt în acest scandal? Căci sigur sunt.

Că Sobolewski are interesul de a deveni Atotputernicul pieţei de capital din România, se ştie public. Apoi, că interesul manifestat de Sobolewski e chiar al lui, sau că e al altora şi doar purtat de Sobolewski, asta nu putem să cunoaştem uşor. Putem doar să combinăm acest interes cu poziţia obţinută de Sobolewski la Poşta Română (n.r. preşedinte) şi să ne închipuim ce mijloace a utilizat pentru acest scop.

Incompatibil fiind pentru poziţia de Preşedinte la Depozitar unde, într-o Adunare Generală tensionată, a fost votat doar de acţionarul majoritar BVB, ne închipuim că mijloacele de succes folosite de el pentru ocuparea preşedinţiei Poştei Române, vor fi încercate a se utiliza şi pentru înduplecarea ASF de a-l declara compatibil, deşi actorii pieţei spun şi altceva - a se vedea procentul votului pentru preşedinte de la AGA Depozitarului.

Parcă în vremurile puternic «televizate» de acum, nici ASF n-ar face chiar totul, schimbând regulile de eligibilitate după startul concursului. Ar fi prea riscant pentru noii numiţi acolo, la Autoritate, să se înscrie în traiectul istoric al comisarilor şi preşedinţilor CNVM.

Legând cele două planuri, poate fi noua aliată a lui Ludwik Sobolewski, directoarea Adriana Tănăsoiu, săgeata otrăvită, de unică folosinţă (şi pe deasupra şi low cost), cu care polonezul să se răzbune de necaz pe neobedientul Consiliu de Administraţie al Depozitarului Central? Se pare că da".

În piaţă, părerile nu sunt unanime. Unii au păreri care se suprapun peste cea relatată mai sus, alţii îi dau dreptate lui Tănăsoiu. Dar, indiferent cine are dreptate, autorul pune degetul pe o rană reală: Adriana Tănăsoiu a avut o suprareacţie, disproporţională faţă de eveniment, pe care l-a popularizat iraţional.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Nu a mai vrut, nu a mai avut spate, acum scrie cu lux de amanunte ce a fost la AGA.

    Cuvinte prea atent alese. 

    Este un gentleman.

    Dan Paul arunca o momeala. Atunci, daca se merge pe calea ca cine critica si ataca firma unde lucreaza trebuie dat afara, atunci trebuie sa se aplice indiferent daca este opinca, executiv sau administrator 

    Sunt un participant activ in piata de capital din 97 care i-a injurat public pe Paul Miclaus si dna Anghelache pentru modul lor de comportament si prin asta pentru compromiterea ideeii de piata de capital transparenta.Cei doi s-au dovedit a fi doi infractori penali care dupa parerea mea trebuiau sa stea cel putin 10 ani in puscarie.Dar cei.doi sunt sfinti in comparatie cu Dan Paul si Dna Tanasoiu.

    Tanasoiu si Dan Paul sunt girantii celui mai mare jaf din Romania!Cei doi sunt cei care au girat institutional jaful de la ANRP.Dan Paul era cel care aviza prin firma Romcontrol ilegalitatile de la ANRP, prin evaluarile aberante girate in mod oficisl pentru banditii din PDL,iar Tanasoiu este cea care a organizat cea mai mare piata ilegala piata gri a actiunilor FP.In momentul in care Tanasoiu,Dan Paul si cei care faceau piata cu sacosa de bani in fata Depozitarului Centra (fratele patronului de la Radacini SRL,unul pe care-l cheama Rotaru si e mare shmecher si care astazi este patronul U Craiova) vor fi arestati,piata de capital va devenii libera.Cata vreme Hrebenciuc este arestat eu cred ca papagalii astia care se cred infailibili o sa fac minim 10 ani de puscarie.Personal ma astept ca Dan Paul,dna Tanasoiu,aka Rotaru,Andrici,fiul lui Cocos,Videanu si alti beneficiari ai subordonatei ANRP sa intre pentru cel putin 15 ani la puscarie.Asa ca Dan Paul cu a lui organizatie care nu mai reprezinta pe nimeni impreuna cu Tanasoiu si cei care se stiu compromisi cred ca au cosmaruri noptea.Dan Paul,Tanasoiu,Andrici sunt puscariabilii pietei de capital din Romania.Doamne ajuta sa vina DNA si sa-i intrebe pe pulifricii astia de unde au zeci de milioane de euro banii lor in cont cu care fac arogante maxime! 

    1. Interesant, oare nu exista dosare la servicii despre acesti oameni? Dan Paul si eventual si d-na Tanasoiu? Cu siguranta ca da. Dar care oare dintre ei este chiar serviciul ca atare? Ghici? Si ziceti ca au bani multi stransi? Pai atunci, de ce nu-i controleaza cineva? Oricum, n-ar trebui pusi toti la grup, d-na Tanasoiu si Dan Paul sunt alte spete decat Andrici, Cocos, Videanu, etc., au alte responsabilitati, sau au avut in timp. E interesanta asocierea lor cu ANRP. Oare o fi adevarat? Cum au fost ei asociati acestor operatiuni cu ANRP si FP-uri?

    Trebuia data afara de mult la cite a facut

    Nu s-a despartit de gasca Farmache pe care a pus-o prin Depozitar 

    Niciodata nu atinut cont de parerile altora

    1. Nu se poate da afara. Ea si cu inca o persoana tin tot IT-ul BVB si pietei de capital in sah mat. Si din alte motive cred ca nu se poate, motive mai "militare".

      Semineul asta stins n-a priceput niciodata, nimic, nici management, nici piata, singurul indiciu ca ar face parte din specia umana fiind mahalagismul si lacomia.

    Tanasoiu este o profesionista, stie ce face acolo la Depozitar, insa mereu a fost prinsa intre ciocan si nicovala si a trebuit sa se confrunte cu conducerea BVB, oricare a fost ea. cred ca sunteti rautaciosi, impreuna cu Dan Paul, care nu pierde nicio ocazie. Nici voi.

    1. Pup-o!

      Habar nu aveti voi cate abuzuri si cate prostii a facut si face in continuare aceasta baba (Tanasoiu) in DC. Ce a facut acum, este probabil cea mai mica dintre prostiile si magariile din DC. Ai spus Profesionista? O fi, cu siguranta este in amantlacuri, dar in niciun caz in problematica unui depozitar. Este de mult depasita de ceea ce ar trebui sa faca in DC. Daca nu ar avea angajati competenti, de mult ar fi fost pe faras. Ea isi aroga meritele celorlalti angajati. Veti vedea cate vor iesi la lumina dupa plecarea ei.

      Apropo de IT: nu spune nimeni cat a franat IT ul Bursei, tinand cu dintii de Horizon, de a ajuns sa crape frumosul IT , cu ocazia Rompetrolului. Hala profesionista, hala viziune. Plecari afara, DA !

    Depozitarul in cardasie cu BVB si sub ochii reglementatori ai ASF constituiti in grup infractional organizat au praduit acum 11 luni pe toti investitorii clienti ai Harinvest si pe Harinvest insusi. Au fost tranzactii frauduloase fara stirea clientilor intru indestularea creditorului BCR! Oamenii BCR prezenti in CA-urile institutiilor amintite au actionat cand Harinvest era plin de despagubitii prin FP ! Au gandit, au actionat, s-au indestulat sii investitorii au ramas fara detineri! De ce tace ASF si nu-i apara pe investitori ? Cata incredere sa mai ai intro astfel de piata de capital ? Pentru contributia in praduirea Harinvest ASF a dat amenzi directoarei Tanasoiu dar nu a motivat amenda! De ce ascunde motivatia?

    nu mi se pare oportuna permiterea comentariilor care fac trimitere la detalii intime, foarte urat si de calitate joasa:(

    daca vreti sa incurajati dezbaterea, incurajati dezbatarea de idei, nu de mojicii

    iti place, Make? 

    1. Postac DC!!!! Ati baut apa dupa colegii de la BVB??!!!

      Aveti dreptate, comentariile respective au fost mutate la cosul de gunoi al Forumului.

      Ca un mediu cunoscator al pietei, al structuratelor si al ciudateniei Harinvest, citind legea si statutele institutiilor, recunosc faptul ca DC, impreuna cu BVB, au cam sfeclit-o in cazul Harinvest. Indiferent ce ascundea controlul CNVM/ASF, la vremea cand a fost facut, sau mai bine zis oricat de mare prostia o fi fost in cazul CNVM in cadrul controlului, BVB si DC au stiut clar ce se intampla, pentru ca au acces la informatia la care CNVM nu are decat daca s-ar fi priceput. Ori ei nu s-au priceput, sau s-au facut ca nu se pricep, sau au facut-o doar formal. Deci, BVB si DC, anume anumite persoane care se ocupa cu supravegherea tranzactionarii si decontarii, au stiut despre ce este vorba la momentul acela. Eu sunt sigur ca au raportat conducatorilor despre situatie, iar conducatorii au decis ceva. Se pare ca decizia a fost lipsita de responsabilitate, sau poate chiar interesata. S-or fi primit niste taxe de protectie? S-or fi primit niste ordine pe plan militar? S-or fi vanturat niste bani dintr-un cont intr-altul? Eu sunt absolut sigur ca exista dovezi pentru aceste lucruri, fie ele facute sau nefacute. Dar responsabilitatea este clara a conducerii BVB si DC. Acum, ramane doar ca cineva sa solicite ca aceasta raspundere sa fie asumata. Repet, nu cred ca CNVM ar fi riscat sa ascunda faptele, mai ales dupa inchisoarea facuta de dl.Boboc. Deci, daca ar fi primit un raport clar, cu solicitarile de rigoare din partea BVB si DC, ar fi fost oblitata CNVM sa reactioneze. Deci, aceste lucruri trebuie doar decise de judecatori, pentru a fi clar analizate, cercetate, apoi incarcate pe persoanele implicate. Imi pare rau, dar este un adevar de necontestat. Harinvest a fost o escrocherie, un furt, ascuns, mascat, protejat de BVB, DC si eventual CNVM. Eventual in cazul in care i s-ar fi solicitat o decizie si CNVM ar fi actionat conform legii si ulterior ar fi trimis la Parchet/DIICOT si DNA dosarul, pentru a fi dus in justitie conform faptelor. Restul, este o mascarada. Iar d-na Tanasoiu, din pacate, cam are de-a face cu toate astea. Si cine era atunci conducator la BVB, bineinteles impreuna cu supravegherea tranzactionarii si decontarii din cadrul institutiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb