Surse: Chinezii, mai puţin determinaţi să preia activele Enel din România

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 noiembrie 2014

Surse: Chinezii, mai puţin determinaţi să preia activele Enel din România

Chinezii n-ar mai fi atât de determinaţi să preia distribuţiile de energie ale Enel din ţara noastră, deşi ar fi depus o ofertă neangajantă alături de Electrica şi Nuclearelectrica, susţin surse apropiate situaţiei. "Semnalele din România nu au fost pozitive pentru ei", mai afirmă sursele citate.

În piaţă circulă, însă, şi scenariul că părţile implicate în tranzacţia cu activele Enel din ţara noastră îşi joacă ultimele cărţi înainte de depunerea ofertelor angajante: "Chinezii disimulează interesul pentru a da mai puţini bani pe activele Enel, statul român a intrat în joc cu două companii pentru a trage mai jos preţul şi a descuraja compania chineză de stat, iar Enel a adoptat o atitudine mai relaxată, ca să obţină, bineînţeles, suma dorită din această tranzacţie, care nu este deloc de neglijat".

Ieri, Luca d'Agnese, şeful operaţiunilor Enel din Europa de Est, a declarat, într-un interviu acordat Wall Street Journal, că grupul italian şi-ar putea păstra o parte din subsidiarele din România şi Slovacia, dacă va reuşi să obţină suficiente fonduri din alte tranzacţii pentru a-şi reduce datoria, în ciuda faptului că a primit câteva oferte iniţiale pentru aceste active.

Enel speră să obţină 4,4 miliarde de euro în acest an pentru a-şi reduce datoria, prin vânzarea activelor din România şi Slovacia, iar Luca d'Agnese a afirmat că a primit câteva oferte non-angajante pentru activele din România, inclusiv de la Electrica şi Nuclearelectrica. Domnia sa a mai spus şi că Enel a primit mai mult de cinci acorduri care nu au fost dezvăluite, de la potenţiali ofertanţi pentru participaţia de 66% în Slovenske Elektrarne şi se aşteaptă la mai multe oferte. Termenul-limită pentru ofertele non-angajante este 30 noiembrie, conform sursei citate.

Sursele noastre afirmă, însă, că Enel îşi va vinde fără probleme activele din Slovacia, dar că pentru cele din România perspectiva nu este conturată la această dată.

Enel a mai scos recent la vânzare un pachet de 17- 22% din compania spaniolă de utilităţi Endesa, pentru care speră să obţină 2,5-3 miliarde de euro.

Ideea Enel a fost să se creeze multiple opţiuni astfel încât compania să nu fie niciodată pusă la colţ şi să nu fie nevoită să vândă la orice preţ.

Recent, şi ministrul Energiei, Râzvan Nicolescu, a declarat că nici statul român nu este dispus să plătească oricât pentru distribuţiile de energie deţinute de italieni în ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Un guvern antinational a vandut activele unui servuiciu public de interes general . ADUCA A UNUI MONOPOL. Le-a cumarat ENEL. Ca orice investitor le-a decontat clientilor ca amortisment . ADICA NOI CEI CARE AM FINATAT INVESTITIA INITALA AM MAI PLATIT-O ODATA CA AMORTISMENT . Acum o vinde chinezilor care ne vor majora facturile cu AMORTIZAREA INVESTITIEI LOR URA !!! PLATIM DE TREI ORI CAT FACE AVEREA NOASTRA PE CARE UN GUVERN ANTINATIONAL NE-A FURAT-O

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb