La câteva zile după puciul eşuat de anul trecut, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi aliaţii săi au început să lucreze la înfiinţarea unui fond suveran de investiţii care să includă active în valoare de 200 de miliarde de dolari, însă până acum acest mare fond de capital nu a făcut decât să declanşeze o luptă pentru putere între două tabere rivale, una în jurul preşedintelui Erdogan, iar cealaltă în jurul premierului Binali Yildirim, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
Disputele interne referitoare la modul în care ar trebui folosite activele fondului i-au paralizat activitatea, au declarat surse apropiate situaţiei, iar diferenţele de opinie sunt atât de mari încât o echipă din jurul premierului Binali Yildirim vrea să îl înlocuiască pe preşedintele fondului suveran, Mehmet Bostan, care este susţinut de preşedintele Erdogan şi familia sa.
"Nu e ca şi cum ar exista un sistem de împărţire a puterii - cel care stă în vârf are toată puterea şi o distribuie. Yildirim este foarte puternic în rândurile birocraţiei şi are foarte mulţi susţinători loiali, astfel încât ar putea să se gândească la perioada de după Erdogan", a declarat Etyen Mahcupyan, consilier al fostului premier turc Ahmet Davutoglu.
Sursele s-au declarat îngrijorate de posibilitatea ca fondul suveran să fie utilizat în scopuri politice sau în beneficiul unor companii care au legături cu mediul politic. Printre activele fondului se numără pachete de control la două mari bănci de stat, TC Ziraat Bankasi AS şi Turkiye Halk Bankasi AS, împreună cu participaţii la Turkish Airlines, Turk Telekom, Bursa de la Istanbul şi Loteria naţională.
În calitate de fost ministru al Transporturilor timp de aproape un deceniu, Yildirim preferă ca fondul suveran de investiţii să fie folosit pentru proiecte mari de infrastructură. În schimb, directorul fondului suveran, Mehmet Bostan, fost bancher, în vârstă de 46 de ani, vrea să se concentreze pe gestionarea riscurilor actualelor participaţii în căutarea de start-up-uri, care au nevoie de sprijin, şi parteneriate cu fondurile suverane şi investitorii străini. Bostan, care este şi preşedintele fondului, este un susţinător al preşedintelui Erdogan şi un aliat al ginerelui preşedintelui, ministrul Energiei Berat Albayrak.
Celelalte patru poziţii în board-ul fondului sunt deţinute de preşedintele Bursei de Valori de la Istanbul, Himmet Karadag, consilierul prezidenţial Yigit Bulut şi doi academicieni specializaţi în Finanţe, Kerem Alkin şi Oral Erdogan.
Potrivit surselor, de foarte multe ori membrii săi nu reuşesc să ajungă la un acord la reuniuni, care sunt deseori tensionate. Una dintre puţinele iniţiative ale fondului, care a făcut unele progrese, este un proiect de acord cu grupul Surbana Jurong din Singapore, pentru înfiinţarea unui centru industrial în sud-estul Turciei.
Însă, semnarea acordului final a fost amânată de cel puţin două ori de biroul premierului Yildirim, din cauza incertitudinilor cu privire la persoana care să semneze acest acord şi astfel să primească felicitări, au precizat sursele.