Surse: Liderii coaliţiei de guvernare discută luni modificările aduse Codului fiscal

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 august 2015

"România are, începând cu acest Cod fiscal, garantate o serie de prevederi care asigură mediului de afaceri o dezvoltare sănătoasă, asigură condiţii de competitivitate în ceea ce priveşte politică fiscală cu alte ţări din UE", a spus Nicolăescu.

"România are, începând cu acest Cod fiscal, garantate o serie de prevederi care asigură mediului de afaceri o dezvoltare sănătoasă, asigură condiţii de competitivitate în ceea ce priveşte politică fiscală cu alte ţări din UE", a spus Nicolăescu.

Partidele propun scăderea TVA la 20%, de la 1 ianuarie 2016

Actualizare 09:52 Teodorovici: "Putem depăşi deficitul bugetar asumat, temporar, dar să avem mecanism de corecţie"

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a afirmat că România poate depăşi "temporar" nivelul asumat de deficit bugetar, cu condiţia ca guvernul să prezinte mecanismele de corecţie pe care le va aplica pentru a reveni la ce s-a asumat anterior şi să precizeze perioada de depăşire a deficitului.

"Noi avem o lege a răspunderii fiscal-bugetare care are acolo un articol care spune foarte clar că, în situaţiile de depăşire a unui deficit asumat de România, putem să avem mecanisme de corecţie pe care le prezentăm şi pe care le aplicăm. Prin lege, suntem lăsaţi, oricare ar fi Guvernul, să avem astfel de depăşiri, sa zicem temporare, a unui astfel de deficit. Guvernul îşi asumă acest lucru, are un plan de asfel de măsuri, spune foarte clar pe ce perioadă are o astfel de creştere, deviere de la ceea ce şi-a asumat, şi cu măsuri foarte clare revine la ceea ce anterior şi-a asumat", a afirmat Teodorovici, ieri seara, la România TV.

(A.C.)

-------------

PSD, UNPR, ALDE şi reprezentanţii minorităţilor urmează să discute luni dimineaţă, înaintea începerii sesiunii extraordinare a Parlamentului, despre modificările aduse joi Codului fiscal, în întâlnirea tehnică dintre partidele parlamentare, au declarat surse din coaliţie, citate de Mediafax.

În cadrul discuţiilor, urmează să se stabilească şi dacă vor avea loc noi negocieri politice între partidele parlamentare.

O variantă luată în calcul este ca toate dezbaterile politice să aibă loc în comisiile Parlamentului şi în plen, fără a mai fi necesară o întâlnire cu PNL şi UDMR, în urma consensului la care s-a ajuns în discuţiile de joi.

Potrivit aceloraşi surse, urmează însă să aibă loc, în perioada următoare, şi negocieri politice asupra noii legi a salarizării unitare.

Reprezentanţii partidelor propun, în urma discuţiilor tehnice de joi, ca noul Cod Fiscal să prevadă o o scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017.

Eugen Nicolicea (UNPR) a menţionat, la finalul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, că au fost propuse mai multe modificări la Codul fiscal, acestea urmând să se constituie în amendamente la proiect.

"Principalul amendament este acela că vom avea o scădere a TVA în trepte - prima treaptă va fi de 20%, intrarea în vigoare odată cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 şi, după aceea, de la 1 ianuarie 2017, 19%", a spus Nicolicea.

Senatorul Haralambie Vochiţiu a precizat, la rândul său, că în urma consultărilor s-a decis şi ca eliminarea supraaccizei la alcool şi la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.

El a adăugat că toate celelalte măsuri prevăzute în proiect s-au păstrat.

Vicepreşedintele ALDE Cătălin Beciu a declarat, după consultările tehnice pe Codul fiscal, că poziţia ALDE ar părea singulară, deoarece susţine actuala formă a Codului, cu TVA de 19%, arătând că nu a semnat acordul tehnic şi că poziţia va fi stabilită în interiorul partidului şi al coaliţiei.

Nicolăescu: PNL, de acord cu reducerea TVA în două trepte

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat, după consultările tehnice între partide pe Codul fiscal, că PNL a semnat un pact tehnic care va fi "suportul pentru votul politic din Parlament", arătând că liberalii sunt de acord cu reducerea TVA în două trepte, care "garantează sustenabilitatea Codului".

"Cred că lucrul cel mai important în aceste discuţii este că nivelul de predictibilitate pe care PNL l-a solicitat de când există cerere de reexaminare a Codului fiscal a crescut şi este în mare parte asigurat. România se apropie, în aplicarea Codului fiscal, de angajamentul internaţional referitor la deficit bugetar angajat prin Tratatul fiscal. România are, începând cu acest Cod fiscal, garantate o serie de prevederi care asigură mediului de afaceri o dezvoltare sănătoasă, asigură condiţii de competitivitate în ceea ce priveşte politică fiscală cu alte ţări din UE", a spus Nicolăescu.

El a precizat că PNL a propus ca, în pactul tehnic semnat de reprezentanţii partidelor, să fie introdusă prevederea ca Guvernul să prezinte trimestrial Parlamentului execuţia bugetară, pentru a fi o garanţie că se aplică ceea ce este prevăzut în Codul fiscal, adăugând că toţi partenerii de dialog au fost de acord cu acest lucru.

"Am solicitat şi toţi partenerii de dialog au fost de acord că ne trebuie o garanţie că ceea ce scrie în Codul fiscal se va aplica şi dacă vor fi abateri, diverse dezechilibe, iar Guvernul să fie obligat să le îndrepte şi în prevederea pe care am introdus-o şi anume ca Guvernul să vină trimestrial în Parlament şi să informeze Parlamentul despre execuţia bugetară printr-o dezbatere şi Parlamentul să decidă ce corecţii trebuie făcute", a adăugat Nicolăescu.

"Această poziţie a PNL va fi fixată prin acordul care se va discuta probabil săptămâna viitoare. Acest pact are în vedere ca în Parlament, după ce vor avea loc discuţii politice, Codul fiscal să fie votat aşa cum ne-am angajat astăzi. Există un text pe care l-am semnat astăzi, la nivel tehnic, şi care este suportul pentru votul politic din Parlament, care înseamnă în cea mai mare parte, consens politic", a adăugat Nicolăescu.

El a mai arătat că reducerea TVA în două trepte asigură sustenabilitatea Codului fiscal.

"Cota TVA în două trepte garantează sustenabilitatea, după primul an de aplicare trebuie să se absoarbă măsurile fiscale, urmând ca în anul doi, după ce s-a consolidat bugetul, să putem veni cu a doua etapă de un punct procentual la TVA şi, de asemenea, celelalte măsuri care unele sunt cu 1 ianuarie 2016, altele cu 1 ianuarie 2017", a adăugat Nicolăescu.

Liderul PNL a mai spus că discuţiile privind legea salarizării vor fi separate de Codul fiscal şi vor face obiectul unui pact separat.

"Am avut o discuţie privind legea salarizării, dar ea nu se regăseşte în textul de acord, pentru că a fost un acord tehnic, dar am convenit cu ministrul Teodorovici că astăzi discutăm Codul fiscal ca o problemă separată, celelalte probleme care angajează cheltuieli bugetare să fie o discuţie separată, pe un acord separat", a arătat el.

Întrebat dacă şi BNR este de acord cu aceste măsuri, Nicolăescu a răspuns: "În acest moment BNR nu face parte nici din Executiv, nici din Legislativ".

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, în 17 iulie, proiectul noului Cod fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb