Surse: Orange şi Vodafone au negociat o fuziune, însă au abandonat proiectul

Ziarul BURSA #Companii / 7 decembrie 2021

Surse: Orange şi Vodafone au negociat o fuziune, însă au abandonat proiectul

Grupul francez de telecomunicaţii Orange SA şi rivalul său britanic Vodafone Plc, companii prezente şi pe piaţa din România, au discutat o fuziune între egali începând de la mijlocul lui 2020 şi până la începutul acestui an, însă în cele din urmă proiectul a fost abandonat, ca urmare a opoziţiei exprimate de partea franceză, informează postul francez de televiziune BFM TV, preluat de Reuters.

Citând surse din apropierea situaţiei, BFM TV susţine că statul francez, care deţine un pachet de 23% din acţiunile Orange, fostul monopol France Telecom, s-a temut că în urma fuziunii va pierde o parte din controlul său şi de asemenea nu a fost mulţumit de o eventuală mutare a sediului noii companii la Londra, conform Agerpres. BFM TV adaugă însă că cele două companii ar putea purta şi acum discuţii pentru o alianţă la o scară mai mică.

O eventuală fuziune între Orange şi Vodafone ar fi creat cel mai mare operator de telecomunicaţii din Europa, cu venituri de 85 de miliarde de euro pe an, susţine BFM TV.

Martin Vial, preşedintele agenţiei care gestionează participaţiile statului francez (APE), a declarat anul acesta că, pe termen mediu, Franţa ar putea face unele schimbări cu privire la participaţia sa la compania de telecomunicaţii Orange. La rândul său, directorul financiar al Orange, Ramon Fernandez, a declarat luna trecută, la o conferinţă organizată de Morgan Stanley TMT, că în mod "inevitabil" numărul de operatori de telecomunicaţii de pe piaţa franceză se va reduce, de la patru la trei, adăugând că recentele acorduri încheiate de doi din aceşti operatori, Iliad şi Altice, ar putea îmbunătăţi condiţiile pentru o fuziune.

Amintim că, în noiembrie, Orange a anunţat că va găsi până la data de 31 ianuarie 2022 un succesor pentru actualul preşedinte-director general, Stephane Richard, după ce acesta a fost găsit vinovat de complicitate la folosirea abuzivă a fondurilor publice.

În mod normal, mandatul lui Richard la conducerea Orange urma să se încheie la mijlocul lui 2022. Însă, plecarea sa "va deveni efectivă, inclusiv prin punerea la punct a unei noi guvernanţe, cel mai târziu la 31 ianuarie 2022", a precizat grupul francez, adăugând că Stephane Richard va continua să îşi exercite atribuţiile până la plecare.

La data de 24 noiembrie, un tribunal de apel din Paris l-a găsit vinovat pe Stephane Richard de complicitate la folosirea abuzivă a fondurilor publice şi l-a condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, şi la o amendă de 50.000 de euro. Dosarul în care a fost implicat Richard vizează des­păgubirile în valoare de 400 de milioane de euro plătite în 2008 de statul francez fostului magnat Bernard Tapie. La acel moment, Stephane Richard era director de cabinet al ministrului Finanţelor, Christine Lagarde, care acum deţine funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE). În luna decembrie 2016, Lagarde a fost găsită vinovată de neglijenţă în acelaşi dosar.

Vodafone Group şi Orange au în vedere posibile achiziţii în Spania, ca o modalitate de a limita competiţia pe una dintre cele mai concurenţiale pieţe din Europa pentru serviciile de telecomunicaţii, conform Bloomberg.

Orange este al doilea mare operator de telefonie din Spania, urmat de Vodafone şi Masmovil Ibercom SA. Toţi marii operatori din Spania se confruntă cu presiuni la capitolul preţuri din partea operatorului român Digi Communications NV, care îşi extinde reţeaua de fibră optică din Spania şi concurează agresiv pe segmentul low-end al pieţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb