Procurorii italieni au investigat UBS Europe SE, divizie a gigantului elveţian UBS Group AG, pentru posibilă spălare de bani şi obstrucţionarea activităţii autorităţilor de reglementare, ca parte a unei anchete de fraudă privind administratorul de active Sofia Sgr, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de www.nytimes.com.
Acestea afirmă că investigaţia s-a terminat, iar procurorii sunt aşteptaţi să lanseze acuzaţiile şi să solicite des-chiderea procesului.
Sursele au declarat că 23 de persoane, inclusiv fostul şef al UBS Italia, Fabio Innocenzi, au fost anchetate, precum şi reprezentanţi ai UBS Europe şi Sofia Sgr. Conform legilor italiene, cele două companii pot fi responsabile pentru acţiunile angajaţilor lor.
Un purtător de cuvânt al lui Innocenzi a refuzat să comenteze informaţia, iar oficialii UBS au declarat că nu fac afirmaţii pe marginea unor proceduri legale în derulare.
Procurorii au urmărit să afle dacă Sofia Sgr a comis o fraudă de circa 6 milioane de euro prin aplicarea unor taxe mai mari decât media unui număr de 117 clienţi şi prin faptul că nu a dezvăluit conflictele de interese privind unele oferte care le-au generat pierderi clienţilor.
UBS Europe a fost cercetată deoarece Sofia Sgr şi-a negociat produsele prin această bancă. Sofia Sgr a fost lichidată după ce cazul a devenit public, iar o parte din activele sale a fost preluată de administratorul italian de active Azimut Holding SpA.
Anul trecut, UBS s-a confruntat cu un caz de evaziune fiscală în Italia, în timp ce o instanţă penală din Paris a decis că banca a spălat ilegal fonduri, oferindu-le clienţilor francezi servicii pentru ca aceştia să-şi ascundă activele de autorităţile fiscale.
Luna aceasta, grupul UBS a anunţat că, în ultimul trimestru din 2019, a avut un profit net de 722 milioane de dolari, cu 129% mai mare faţă de perioada similară a anului anterior. Analiştii aşteptau 632 milioane de dolari, iar rezultatul peste estimările lor s-a datorat segmentului de investment banking, care a revenit pe profit: 198 de milioane de dolari (cifră ajustată), faţă de o pierdere de 5 milioane de dolari în ultimele trei luni din 2018.
Pe întreg anul 2019, câştigul net al UBS a scăzut, însă, cu 5%, la 4,3 miliarde de dolari, iar veniturile din vânzări s-au redus de la 30,2 miliarde de dolari la 28,9 miliarde de dolari. Profitul operaţional a urcat cu 1%, la 7,05 miliarde de dolari.
"Am încheiat un an solid, iar ultimele trei luni din 2019 reprezintă, pentru noi, cel mai bun ultim trimestru din 2010 până acum, în privinţa profitului brut ajustat", a declarat Sergio Ermotti, directorul executiv al UBS.
Divizia de management al activelor din cadrul UBS a avut un câştig de 787 milioane de dolari în ultimul trimestru din 2019, comparativ cu 302 milioane de dolari în acelaşi interval din 2018.
UBS a propus plata unui dividend de 0,73 dolari/acţiune pentru 2019, cu 0,01 dolari mai mult decât în anul anterior. Totodată, banca elveţiană vrea să răscumpere titluri de circa 450 de milioane de dolari în prima jumătate a anului curent. Orice alt plan de răscumpărare de acţiuni va fi luat în considerare în cea de-a doua jumătate a anului curent, în funcţie de condiţiile de pe pieţe.
• Surse: UBS vrea să angajeze directori pe segmentul de investment banking
UBS Group are în plan să crească numărul posturilor de conducere de pe segmentul de investment banking, în vederea extinderii băncii în zone în care vrea să-şi sporească competitivitatea, potrivit unor surse citate de Bloomberg.
Acestea spun că UBS vrea să angajeze 20 de directori, în decurs de doi-trei ani. Prima regiune avută în vedere de UBS pentru aceste noi posturi este SUA.
UBS nu a dorit să comenteze aceas-tă informaţie.
Anul trecut, divizia de investment banking a generat aproape 25% din vânzările UBS, însă numai 14% din profitul brut.