SUSPICIUNI ÎN LEGĂTURĂ CU PREŢURILE ENERGIEI ELECTRICE DIN IANUARIE Consiliul Concurenţei are în vedere o investigaţie pe piaţa de energie

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 iulie 2017

Consiliul Concurenţei are în vedere o investigaţie pe piaţa de energie

Consiliul Concurenţei are suspiciuni în legătură cu situaţia din ianuarie, când preţurile electricităţii pe piaţa spot a bursei OPCOM au crescut puternic, şi ar putea demara o investigaţie dacă există indicii că legislaţia a fost încălcată, a declarat, ieri, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, citat de News.ro.

Consiliul Concurenţei monitorizează situaţia din piaţa energiei.

Bogdan Chiriţoiu a explicat: "Dacă vom avea suficiente indicii, vom şi deschide o acţiune. Momentan este doar în analiză, dar nu suntem surzi la plângerile dumneavoastră şi nu ignorăm semnalele pe care le primim din piaţă. Niciodată nu vă vom spune înainte pe cine suspectăm şi ce suspectăm, ar fi absurd. Pe fondul unor condiţii climaterice excepţionale, preţul electricităţii a crescut la începutul anului, vedem pe Piaţa pentru Ziua Următoare că lucrurile s-au stabilizat sau au revenit la nivelul din anii anteriori. Dar nu ne uităm doar la PZU, ci şi pe alte segmente ale pieţei".

El a menţionat că unii jucători din piaţă au contactat autoritatea de concurenţă şi care vor să aibă discuţii privind evoluţia preţului.

"Vom culege elemente din discuţiile cu ei. Dacă vom considera că avem indicii suficiente pentru deschiderea unei investigaţii, o vom face. Împotriva cui, nu pot să spun acum", a precizat Chiriţoiu.

De asemenea, autoritatea se va concentra şi asupra serviciilor conexe. "Companiile trebuie să lase piaţa să funcţioneze. Dacă societăţile care au monopol natural şi-au folosit acest monopol ca să forţeze apoi consumatorii să plătească preţuri exagerate pentru lucrările de conectare la reţea, atunci o să aplicăm sancţiuni", a menţionat Chiriţoiu.

Autoritatea de concurenţă ar putea finaliza până la sfârşitul anului investigaţia privind presupusa trucare a licitaţiei organizată de Electrica, pentru achiziţia de contoare.

În ceea ce priveşte fuziunea dintre Elcen şi RADET, şeful autorităţii de concurenţă nu se aşteaptă să existe probleme privind concentrarea economică.

"Nu am primit nimic oficial până acum, nu pot să mă pronunţ ferm. Dar nu mă aştept să fie probleme din punctul nostru de vedere dacă se ajunge la o fuziune a Elcen cu RADET. Noi am comunicat acest lucru Guvernului încă de acum doi ani, când s-a pus pentru prima dată problema şi nu cred că lucrurile s-au schimbat fundamental de atunci", a afirmat Chiriţoiu.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi-a dat acordul de principiu, în şedinţa de vineri, pentru achiziţionarea de către Municipiul Bucureşti a pachetului de acţiuni deţinut de Ministerul Energiei şi de Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz la producătorul şi furnizorul de energie termică Electrocentrale Bucureşti, primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunând că municipalitatea ar urma să plătească aproximativ 155 de milioane de euro.

Gabriela Firea a precizat că în următoarea şedinţă de Guvern va fi adoptată hotărârea privind trecerea acţiunilor Elcen de la minister la municipalitate, acest lucru neputând fi posibil fără votul de principiu al consilierilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai da' suspiciosi mai sunteti. Oare daca... sa zicem domnul Mugur Isarescu ar anunta public ca o anumita banca este in criza si ca are mari probleme financiare, daca ulterior toti deponentii ei s-ar duce glont sa isi retraga banii iar banca ar da faliment, ati fi atunci la fel de "suspiciosi" ca Isarescu a facut o mare tampenie? Sau ati fi absolut siguri?

    Ce a facut ministrul economiei se numeste ori incompetenta absoluta pentru care ar trebui sa isi prezinte demisia, sa ne ceara scuze, si sa se bucure ca nu e pus sa plateasca daune, sau se numeste abuz evident, pentru care ar trebui demis imediat si pus si sa plateasca. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb