Susţinători ai lui Vladimir Putin au lansat un săptămânal satiric în care ironizează Occidentul

Elena Deacu
Media-Advertising / 22 aprilie 2015

O mişcare a susţinătorilor preşedintelui rus Vladimir Putin a lansat marţi un săptămânal satiric unde apar caricaturi şi texte care ironizează Occidentul, potrivit AFP.

Publicaţia a fost prezentată ca o replică a săptămânalului francez Charlie Hebdo.

Prima ediţie a "Charj i Pero" ("Şarja şi Pana"), un săptămânal gratuit de patru pagini interzis tinerilor sub 18 ani, este "în întregime consacrat evenimentelor din Ucraina", a declarat Valeri Zaborovski, purtătorul de cuvânt al mişcării "Anti-Maidan", la prezentarea publicaţiei, scrie AFP.

Mişcarea Anti-Maidan reuneşte mai ales cluburi de motociclişti, sportivi şi foşti combatanţi din Rusia. Ea a fost creată pentru a contracara o ipotetică ridicare a forţelor de opoziţie similară celei din Ucraina, unde regimul prorus al preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici a fost înlăturat în urmă cu un an, după manifestaţii în masă organizate în piaţa Maidan din Kiev.

"Toţi autorii şi-au dat caricaturile şi textele gratuit", a precizat Zaborovski în timpul primei distribuiri a ziarului în faţa Centrului cultural ucrainean, pe o stradă din centrul Moscovei.

"În Ucraina, ca şi în Occident, există o vastă campanie rusofobă. Dar, din partea noastră, din partea artiştilor, nu există o ripostă la această campanie", a explicat caricaturistul Mihail Serebriakov, care a desenat prima pagină a publicaţiei satirice. Una dintre caricaturi îi înfăţişează pe preşedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron şi pe cel canadian Stephen Harper care îşi închid ochii şi gura.

Un mic text scris dedesubt explică: "Noi am decis în Occident că toată agresiunea vine de la Moscova. Gura şi ochii noştri sunt închişi, iar asta nu este vina noastră. Tu, Moscova, eşti foarte rea, nu este nimic mai nobil ca Occidentul. Ucraina o ştie".

Viitoarea ediţie a publicaţiei va fi consacrată "coloanei a cincea", expresie prin care Kremlinul şi susţinătorii săi desemnează opoziţia din Rusia.

Forţele pro-Kremlin au condamnat ferm publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed de săptămânalul francez Charlie Hebdo, ţintă a unui atac jihadist în ianuarie, la Paris, în care au murit 17 oameni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb