SYMANTEC: Atacatorii cibernetici îşi vor intensifica atacurile asupra terminalelor deţinute de către consumatori, companii şi guverne

Ioana Dogaru
Companii / 5 ianuarie 2016

Infractorii cibernetici pregătesc, în 2016, o serie de atacuri sofisticate asupra terminalelor operate de către consumatori, companii şi guverne din întreaga lume, unele dintre cele mai vizate dispozitive fiind ceasurile inteligente, PC-urile, infrastructurile critice şi sistemele de operare Apple, avertizează specialiştii în securitate cibernetică, potrivit unui comunicat de presă Symantec.

Pe lista tendinţelor care descriu cel mai bine domeniul securităţii informatice în acest an, specialiştii Symantec amintesc de 7 tipologii, printre care nevoia de securitate crescută pentru dispozitivele Internet of Things (IoT), oportunităţile infractorilor cibernetici de a compromite dispozitive Apple, lupta dintre grupurile ransomware şi reţelele de distribuţie malware sau nevoia de criptare.

Potrivit companiei de securitate cibernetică, în ceea ce priveşte nevoia de securitate crescută pentru dispozitivele IoT, tendinţa este dată de apetitul consumatorilor de a cumpăra din ce în ce mai multe ceasuri inteligente, aparate pentru monitorizarea activităţii, headseturi holografice şi alte dispozitive similare.

Ultimul raport Gardner, intitulat "Agenda Overview for the Internet of Things", arată, de altfel, că, până în anul 2020, aproape 30 de miliarde de asemenea dispozitive conectate vor fi utilizate într-o gamă largă de industrii, iar IoT va marca fiecare rol din cadrul întreprinderii.

În acelaşi timp, o a doua tendinţă se referă la creşterea oportunităţilor infractorilor cibernetici de a compromite dispozitive Apple.

În condiţiile în care compania americană generează 13,5% din vânzările globale de smartphone-uri şi 7,5% din vânzările globale de PC-uri (conform datelor IDC valabile la finalul lunii septembrie 2015), tot mai mulţi atacatori cibernetici au dezvoltat viruşi speciali pentru infectarea dispozitivelor ce rulează Mac OS X sau iOS, scrie comunicatul Symantec.

Numărul de ameninţări direcţionate către sistemele de operare Apple rămâne destul de redus, comparativ cu sistemele Windows sau Android, se mai arată în comunicatul Symantec.

Conform specialiştilor, în 2016, se preconizează că grupurile ransomware (cerere de recompensă adresată utilizatorului - n.r.) ar putea intra în conflict cu infractorii cibernetici care desfăşoară atacuri tradiţionale, cum este malware-ul (software proiectat pentru a aduce daune sistemului informatic, fără acordul proprietarului - n.r.).

"Pe măsură ce aceste escrocherii pot fi detectate mai uşor, atacatorii şi malware-ul acestora este posibil să progreseze şi să folosească tehnici mai sofisticate pentru e evita detectarea şi pentru a preveni înlăturarea.

"Scrisoarea de răscumpărare" va evolua şi ea, iar atacatorii vor utiliza diferite capcane pentru înşelarea "utilizatorilor naivi", potrivit Symantec.

O altă tendinţă preconizată de către specialişti în 2016 se referă la atacurile cibernetice şi breşele de date ce vor duce la nevoia de asigurare cibernetică. Astfel, tot mai multe companii vor apela în acest an la asigurarea cibernetică pentru protecţie suplimentară a datelor companiei, având în vedere că atacurile cibernetice încep să reflecte atacurile din lumea reală, scdrie comunicatul Symantec.

De asemenea, în 2016 specialiştii Symantec se aşteaptă la o creştere a atacurilor grave asupra infrastructurilor critice, iar motivele sunt atât politice, cât şi infracţionale, cu naţiuni şi organizaţii politice care desfăşoară adevărate războaie cibernetice şi infractori care atacă pentru profit sau recompense financiare.

Pe de altă parte, se va intensifica nevoia producătorilor de dispozitive mobile de a cripta produsele realizate. 'Deşi această tendinţă de criptare crescută protejează datele utilizatorului împotriva infractorilor cibernetici, a provocat şi furia guvernelor care consideră că acesta este un obstacol în aplicarea legii, existând riscul repetării cripto-războaielor din anii '90 şi în următorii doi ani', se notează în analiza Symantec.

"Nu în ultimul rând, în cursul acestui an, se va accelera dezvoltarea securităţii biometrice în rândul operatorilor industriali, prin implementarea de noi capabilităţi, atât cu noi senzori în dispozitive, cât şi cu adoptarea cadrelor de autentificare biometrică. Aceasta va facilita stocarea sigură pe dispozitive a informaţiilor biometrice (cum sunt amprentele), precum şi interoperabilitatea între aplicaţii şi sisteme", scrie în comunicatul menţionat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4754
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2522
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8753
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.7295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb