TABAC 2015 IGPF: "Traficul ilegal cu ţigări a luat o amploare deosebită, la frontierele ţării"

Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 26 martie 2015

IGPF: "Traficul ilegal cu ţigări a luat o amploare deosebită, la frontierele ţării"

Traficul cu ţigări de contrabandă şi alte bunuri de larg consum/accizabile reprezintă una dintre principalele manifestări ale infracţionalităţii la graniţele ţării noastre, fenomen care are ramificaţii la nivelul întregului stat, după cum reiese din analiza fenomenelor infracţionale transfrontaliere înregistrate la nivelul frontierei dintre România şi ţările vecine, ne-au spus reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Aceştia susţin că traficul ilegal cu ţigări a luat o amploare deosebită, în ultimii ani, la frontierele ţării, traficanţii mizând pe "profitul" pe care îl pot obţine din comercializarea "la negru", atât pe pieţele de desfacere din ţara noastră, cât si pe cele din Occident, unde preţul unui pachet de ţigări ajunge să fie chiar de 4 ori mai mare decât în ţările de origine.

"În majoritatea cazurilor, ţigările de contrabandă au fost depistate atât în punctele de trecere a frontierei, ascunse în mijloace de transport, cât şi în zona de competenţă, pe comunicaţiile din apropierea frontierei. Ţigările sunt achiziţionate fără documente legale, cu intenţia de a fi comercializate pe pieţele din interiorul ţării", ne-au spus sursele citate.

Poliţiştii de frontieră spun că, din cazuistica înregistrată, au fost constatate mai multe modalităţi de acţiune la care recurg traficanţii de ţigarete. Dintre acestea, se evidenţiază folosirea containerelor şi a serviciilor unor firme de transport pentru introducerea şi transportul ţigărilor de contrabandă pe teritoriul României; traversarea fâşiei de demarcaţie prin locurile în care aceasta prezintă condiţii de relief greu accesibile mijloacelor auto din dotarea poliţiei de frontieră; disimularea ţigărilor în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării; precum şi apelarea la transportatori care efectuează regulat curse externe, atât pe spaţiul ex-sovietic (de provenienţă a produselor), cât şi în statele occidentale (pieţele principale de desfacere a ţigaretelor netimbrate), fiind preferate îndeosebi autocamioanele ce introduc în ţară legume, fructe, combustibili sau şerveţele de hârtie etc.

Cele mai active frontiere, din punct de vedere al încercărilor de introducere a ţigărilor în ţara noastră, sunt cele de Nord, Est şi Sud-Vest

Cele mai active frontiere, din punct de vedere al încercărilor de introducere a ţigărilor în ţara noastră, sunt cele de Nord, Est şi Sud-Vest, potrivit reprezentanţilor IGPF.

Aceştia ne-au declarat: "La frontiera de Nord, sunt predominante ţigările de origine din Ucraina, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Acestia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera «verde», în special noaptea. În aceasta zonă, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori politiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale. De asemenea, în PTF Siret Rutier şi în PTF Vicşani Feroviar au fost descoperite capturi mari de ţigarete.

La frontiera de Est, sunt predominante ţigările de origine din R. Moldova (ţigări de calitate inferioară - Plai, Doina, Plugarul, MT), introducerea acestora în ţară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în mijloace de transport special amenajate, fie în cantităţi mici - încadrate plafonului vamal - de către persoane fizice. Punctele de Trecere a Frontierei din această zonă unde s-au înregistrat cele mai mari capturi de tigari, în anul 2014, sunt: PTF Constanţa Sud - Agigea - peste 2.500.000 pachete de ţigări şi PTF Albiţa Rutier - peste 900.000 pachete de ţigări.

În judeţele din Sud-Vestul ţării sunt descoperite, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de persoane fizice".

Traficanţii provin, preponderent, din România, Ucraina şi Republica Moldova

Din cazuistica înregistrată, s-a constatat că traficanţii provin, preponderent, din România, Ucraina şi Republica Moldova, fiind urmaţi de cei din Turcia, Rusia, Bulgaria, Serbia (ţări din afara spaţiului comunitar), precum şi din alte state, precum Grecia, Ungaria etc.

Cele mai traficate mărci de ţigări au fost, anul trecut, L&M, Plugarul, Doina, Jin Ling, Ronson, Marble, Monte Carlo, Marlboro.

În 2014, poliţiştii de frontieră au reţinut, în vederea confiscării, 8.752.150 pachete de ţigări, cu o valoare aproximativă de 77 milioane de lei. De asemenea, au fost depistate 44 de grupuri organizate, în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 366 persoane.

În luna ianuarie a acestui an, au fost confiscate de poliţiştii de frontieră aproximativ 300.000 de pachete de ţigări.

Poliţia de Frontieră Română acţionează în sistem integrat, alături de alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne şi de instituţii ale statului cu atribuţii în domeniul fiscal, pentru combaterea contrabandei, contrafacerii şi comerţului ilegal cu produse de tutun, susţin sursele citate.

Acestea subliniază că acţiunile integrate sunt derulate inclusiv în zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră, puncte de trecere a frontierei şi zona de frontieră, fiind adoptate mai multe măsuri: intensificarea acţiunilor informativ-operativ şi cercetarea calificată a cazurilor înregistrate, fără a se limita doar la captura propriu-zisă, în vederea depistării întregii reţele de traficanţi; continuarea acţiunilor pe linia prevenirii şi combaterii traficului cu bunuri şi în special al celui cu ţigări, prin implicarea mai activă a tuturor factorilor responsabili; monitorizarea continuă de către factorii de conducere a tuturor aspectelor ce au legătură cu fenomenul contrabandei, sub toate formele, care se manifestă în zonele de responsabilitate.

"Complexitatea sub care se manifesta fenomenul infractional transfrontalier impune, pe lângă adoptarea unor măsuri de natură organizatorică, instituţională, legislativă, acţională şi logistică, şi intensificarea colaborării tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în asigurarea ordinii publice şi combaterii eficiente a fenomenului infracţional, pe plan intern", ne-au spus reprezentanţii IGPF.

Aceştia ne-au precizat că, în anul 2015, vor fi continuate campaniile de informare a opiniei publice cu privire la riscurile implicării cetăţenilor în contrabanda cu ţigarete, precum şi importanţa, civică şi socială, a susţinerii poliţiştilor de frontieră, în activitatea pe care aceştia o desfăşoară, din partea persoanelor care domiciliază în zona de frontieră.

Printre cazurile reprezentative de contrabandă de la nivelul anului trecut, pe care poliţiştii de frontieră le evidenţiază, se numără următoarele:

 "În data de 13 aprilie 2014, în jurul orei 10.20, în urma unei acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii traficului ilicit cu tutun, desfăşurată la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, politiştii de frontieră, în colaborare cu lucrătorii vamali, au descoperit şi indisponibilizat în vederea confiscării 76.000 pachete de ţigarete, în valoare de 684.000 lei, care erau ascunse în pereţii laterali ai unei cisterne marca SD Coach Works, care avea ca destinaţie municipiul Ploieşti.

 În 4 martie 2014, în cadrul unor acţiuni complexe pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în traficul ilegal cu produse accizabile, politiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, au efectuat 16 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Constanţa şi ăn municipiul Bucureşti.

În urma acestor percheziţii, au fost ridicate în vederea confiscării 7.490.000 de ţigarete (374.500 pachete de ţigări), 835 sticle de whiskey şi indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor un auto-tir, 13 autoturisme, un microbuz cu remorcă, suma de 12.800 euro, 195.035 lei, 680 dinari sârbeşti, 121 leva şi 20 dolari.

 În data de 16 iunie a.c., în cadrul unei acţiuni desfăşurate în Portul Constanţa Sud-Agigea, poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în colaborare cu lucrătorii vamali, au depistat şi indisponibilizat 993.110 pachete cu ţigarete mărcile Ashima şi Marble, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 2.300.000 euro dacă ar fi originale. Acestea se aflau în două containere sosite în Portul Constanţa Sud Agigea. Politiştii de frontieră au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb