TĂNASE STAMULE: "Guvernul pregăteşte o schemă de garantare a creditului comercial"

M.G.
Macroeconomie / 19 mai 2020

Tănase Stamule

Tănase Stamule

Guvernul pregăteşte o schemă de garantare a creditului comercial pentru a se asigura că creditul furnizor pentru firme nu se opreşte, a declarat, astăzi, Tănase Stamule, consilierul premierului Orban pe probleme economice, în cadrul unei video-conferinţe organizată de "România Durabilă".

"Suntem optimişti că aşa cum funcţionează şomajul tehnic va funcţiona şi IMM Invest foarte bine. Pregătim o schemă de garantare a creditului comercial, aşa cum ştiţi sunt 15,3 miliarde de lei credit comercial în România, de 3 ori mai mult decât creditul bancar, trebuie să ne asigurăm că nu se opreşte creditul furnizor pentru firme. Suntem cu ochii pe toate zonele de risc pentru economie", a spus Stamule.

El a mai precizat că a purtat recent discuţii cu retailerii care au arătat deschidere pentru a pune pe rafturi produse locale, precum şi că finanţările dintr-un viitor program de export pregătit de guvern vor avea o grilă pentru a produce intern produse importate cu valoare adăugată, în acest sens fiind analizată "foarte atent" balanţa comercială.

"În ultima perioadă am analizat balanţa comercială foarte atent pentru a vedea exact de unde vine deficitul comercial, iar finanţările pe IMM-uri atât de la Ministerul Dezvoltării, cât şi de la Ministerul Economiei vor avea în componenţă o grilă întocmai pentru a vedea ce mai putem produce intern din ce importăm, mai ales dacă importăm lucruri care au marjă mare de profit. Asta înseamnă că putem face capacităţi de producţie în România. Am avut discuţii în acest sens cu retailerii, există o deschidere din partea lor să cumpere româneşte şi să vândă româneşte atâta timp cât există producţie românească, iar aici statul va susţine producătorii care vor intra pe zonele asta care produc deficit mare pe balanţa comercială", a explicat Stamule.

Consilierul guvernamental a mai precizat: "Încercăm prin digitalizare să creăm un stat cât mai eficient şi suplu. Nu credem în politicile şoc, şi căutăm să stimulăm cererea agregată ca să fie (revenire economică în) V, nu vrem să repetăm ce s-a întâmplat în 2008 când revenirea a durat mult mai mult, a fost un U, şi şocul asupra populaţiei a fost mult mai dur decât ne aşteptăm. Trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus, se pare că vaccinul nu o să fie atât de rapid pe cât sperăm, şi atunci toate modelele de business o să intre în digital, interacţiunea va scădea o perioadă. (...) Gradual estimăm că se va deschide totul dacă lumea va respecta regulile".

La rândul lui, Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a spus că "vorbim despre o nouă economie şi un nou model economic românesc".

"Poate sta sub sintagma «Prin noi înşine» sau «Din nou prin noi înşine». Ne-am dat seama în actuala criză că avem nevoie de o economie sigură, ceea ce americanii şi britanicii numesc «resilience»: rezistenţă, durabilitate, baze solide prin producţie autohtonă", a spus Burduja, adăugând că guvernul e pregătit să suplimenteze finanţările pentru sectorul privat, dar că mai important "e cum cheltuim" şi prioritizarea investiţiilor.

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, a remarcat că există un dialog consistent cu guvernul în ceea ce priveşte IMM-urile dar că un aspect mai puţin pozitiv este viteza de implementare a măsurilor.

"Pentru că fiecare zi pentru multe IMM-uri s-ar putea să fie ultima zi. De aceea viteza trebuie să fie cu totul alta. (...) Consecinţele le vom vedea peste 1 lună, 2 luni, când se vor rupe lanţurile valorice, când consumul nu va fi la acelaşi nivel", a spus Jianu, notând că este nevoie de implementarea voucherelor de consum din bani europeni şi continuarea investiţiilor în educaţia antreprenorială practică prin continuarea Start-Up Nation.

El a mai notat că o proporţie majoritară dintre IMM-uri consideră că va fi nevoie de o perioadă de între 6 şi 12 luni pentru a reveni la cifra de afaceri de dinainte de criza actuală, iar pentru ca revenirea să fie completă în aceste 6-12 luni este nevoie de mai multe instrumente printre care şi munca flexibilă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Care productie autohtona? In afara de masti din carpa si hartie a inceput Romanai sa produca ceva nou in aceasta perioada? Inlocuirea creditului furnizor cu creditul bancar inseamna un plonjon din lac in putz care iti creste costurile operationale. Merge facut asa ceva pe termen scurt. Pe termen lung este moarte curata, mai ales la ce dobanzi sunt in Romania.

    Stamule, asemeni lui Catzu isi inchipuie ca firmele romanesti isi finanteaza ultimele zile de viata inaintea falimentului cu credite bancare ceea ce este o idee tampa.  

    1. Iarta-l ca nu stie ce face / zice :))

    Sta-i Mah oMULE dah NAS-ntzeleg shi NOI

    Stamule, mai lasati-le drk de bănci și puneți mana pe sapa, tata... Nu mai împingeți oamenii către bănci și farmacii...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb