Tănăsescu: România are ancore puternice pentru a face faţă unui şoc cauzat de Grecia

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 noiembrie 2011

Tănăsescu: România are ancore puternice pentru a face faţă unui şoc cauzat de Grecia

România are "ancore destul de puternice" în acest moment pentru a face faţă unui şoc extern cauzat de tensiunile din Grecia, afirmă reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

"Problemele din Grecia nu sunt ale României, ci ale întregii Europe. Moneda euro va supravieţui, iar România are în acest moment ancore destul de puternice pentru a face faţă unui şoc extern. Trebuie să ne păstrăm calmul şi să implementăm cu prudenţă măsurile agreate îm-preună cu Guvernul", a afirmat Tănăses-cu, înaintea unei întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Economiei, citat de Mediafax.

Referindu-se la convocarea unui referendum în Grecia pentru apro-barea planului de salvare, Tănăses-cu a a firmat că "orice ţară are dreptul să îşi consulte cetăţenii şi să îşi decidă soarta singură".

Grecia a luat prin surprindere luni seara cancelariile politice şi pieţele financiare, când premierul elen George Papandreou a anunţat organizarea unui referendum în privinţa acordului pentru noul pachet de ajutor financiar extern, care include şi noi măsuri dure de austeritate.

Tănăsescu: România nu va atrage investiţiile necesare dacă nu liberalizează preţurile la energie

Preţurile la energie şi gaze trebuie aliniate celor europene în intervalul 2013-2015, iar dacă această măsură nu va fi aplicată de Guvern, România nu va putea să îşi asigure investiţiile necesare, de 35 miliarde de euro până în 2020, mai în ales în sectorul energetic.

"Există un calendar clar de aliniere a preţurilor la energie şi gaze în 2013 şi 2015, iar economia României, mai ales sectorul energetic, are nevoie de investiţii de 35 miliarde de euro până în 2020, care ar urma să fie în mare parte aportul companiilor private. Pentru acest lucru este nevoie de stabilitate şi de o aliniere a preţurilor", a declarat ieri reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Întrebat dacă alinierea preţurilor reprezintă o garanţie că firmele private vor investi în sectorul energetic românesc, Tănăsescu a prezentat ca exemplu cea mai mare companie privată din România, OMV Petrom.

El a afirmat că OMV Petrom şi-a bugetat investiţii anuale de un miliard de euro, în condiţiile în care până în 2020 investiţiile totale în economia românească ar cumula 3,5 miliarde de euro pe an.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în faţa FMI, preţurile la energie şi gaze vor fi liberalizate etapizat până în 2013 în cazul companiilor şi până în 2015 în cazul populaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb