Tănăsescu: "România va semna un acord similar cu Comisia Europeană"

C.D.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 octombrie 2010

Tănăsescu: "România va semna un acord similar cu Comisia Europeană"

Noul acord cu FMI va avea o valoare mai mică şi va fi de tip preventiv

România va semna un nou acord de finanţare cu Comisia Europeană similar celui actual, a anunţat, ieri, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Oficialul a subliniat însă că acordul cu FMI va fi diferit faţă de înţelegerea actuală, fiind un aranjament de tip preventiv, cu o valoare mai mică, prin care ţara noastră va putea să acceseze o linie de credit doar în situaţii de urgenţă. Cele două înţelegeri ar urma să fie încheiate cel mai probabil la începutul anului viitor. Acordul actual semnat cu Comisia Europeană presupune un împrumut de 5 miliarde euro, iar cel cu FMI de 13,15 miliarde euro. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, recent, că ţara nostră are nevoie, anul viitor, de finanţare externă de 5,7 miliarde euro pentru acoperirea deficitului. Sumele pe care urmează să le împrumutăm prin noile acorduri cu FMI şi Comisia Europeană nu au fost încă stabilite, dar sunt voci care susţin că împrumutul total ar putea fi de 10-15 miliarde euro.

Atenţie la salariul minim

FMI pare dispus să treacă cu vederea votul de marţi din Parlament prin care a fost redusă TVA la 5% şi s-a decis neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei până când cele două legi vor fi promulgate, însă nu şi negocierile dintre Guvern şi sindicate pe tema creşterii salariului minim pe economie.

Mihai Tănăsescu susţine că aceasă măsură va duce şi la o creştere a salariului minim în sectorul privat, ceea ce va genera noi constrângeri pentru mediul de afaceri.

De asemenea, potrivit lui Tănăsescu, majorarea salariului minim pe economie va duce şi la o scădere a competitivităţii interne şi externe, precum şi la reducerea unor locuri de muncă. FMI a cerut în acest sens o evaluare atentă a situaţiei.

Discuţii informale, la ceas de seară

Premierul Emil Boc a avut ieri sea-ra discuţii informale cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, după ce în cursul dimineţii i-a convocat pe miniştrii cabinetului său la discuţii pe această temă, susţin surse oficiale. La finalul discuţiilor, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks a precizat doar că "cifrele arată bine", referindu-se la respectarea angajamentului actual dar că problemele generate de votul Parlamentului pe tema celor două proiecte de lege vor trebui rezolvate.

Discuţiile au avut loc şi în contextul în care Banca Mondială a realizat, recent, un audit asupra ministerelor. Până în prezent FMI a agreat cu autorităţile noastre forma bugetului pe anul viitor, Guvernului revenindu-i sarcina să asigure ajustările necesare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb