Tanczos Barna: "Trebuie să reducem la minim riscul conflictelor om-urs, mor foarte mulţi cetăţeni"

G.D.
Miscellanea / 6 aprilie 2023

Tanczos Barna: "Trebuie să reducem la minim riscul conflictelor om-urs, mor foarte mulţi cetăţeni"

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susţine reducerea la minim a riscului conflictelor om-urs care a dus la pierderea de vieţi omeneşti, obligaţia autorităţilor fiind de a proteja viaţa umană. În ceea ce priveşte exportul ca o soluţie de reducere a populaţiei de urs, ministrul afirmă că nicio ţară europeană nu doreşte urşii din România. "Pur şi simplu râd de noi. O ţară care a exterminat populaţia de urs acum 100 de ani nu o să vrea niciodată. Am primit răspunsuri de genul: "Se sperie turiştii, nu mai vrem, se sperie fermierii", a explicat Tanczos Barna, transmite News.ro.

Tanczos Barna a declarat, miercuri, că toate studiile recente arată că populaţia de urs brun este în continuă creştere în România, iar problema trebuie rezolvată în mod responsabil, prin acţiuni ferme.

"Toate datele arată clar şi fără echivoc că populaţia de urs brun este în continuă creştere, iar o creştere accentuată nu poate fi acceptată, pentru că va fi, la un moment dat, în detrimentul speciei, prin suprapopularea unor zone. Trebuie să reducem la minim riscul conflictelor om -urs, pentru că, din păcate, mor foarte mulţi concetăţeni care sunt atacaţi de urs în pădure, în gospodărie, la stână, iar obligaţia noastră este de a proteja viaţa umană şi bunurile create de om", a spus Tanczos.

Acesta a precizat că intervenţia prin prevenţie este o metodă uzuală, acceptată în statele membre unde există populaţie de urs brun, iar România trebuie să revină la această abordare ştiinţifică, pragmatică şi responsanbilă pentru a proteja viaţa umană.

Întrebat dacă exportul de urşi nu ar fi soluţie care să ducă la diminuarea populaţiei de urşi, ministrul Mediului a răspuns că nicio ţară europeană nu doreşte urşii din România.

"Pur şi simplu râd de noi. O ţară care a exterminat populaţia de urs acum 100 de ani nu o să vrea niciodată, Am primit răspunsuri de genul, "se sperie turiştii, nu mai vrem, se sperie fermierii, vor intra peste fermieri în gospodării, nu mai vrem". Trebuie să rezolvăm problema, aici, la noi acasă, nu putem spera la ajutor, de sfaturi e plin sertarul. Este o problemă pe care România trebuie să o rezolve în mod responsabil, pe baze ştiinţifice, dar cu acţiuni ferme", a conchis ministrul Mediului.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat ieri că din Fondul pentru Mediu vor fi finanţate sisteme de protecţie împotriva urşilor, persoanele fizice, asociaţiile, persoanele juridice sau instituţiile publice putând beneficia de sume pornind de la 15.000 de lei pentru montarea de garduri electrice în zonele unde animalele îşi fac apariţia frecvent. El a făcut publice datele unui studiu care arată că România are o populaţie de urs brun cuprinsă între 7.536 şi 8.093 de exemplare. În baza ordonanţei care prevede posibilitatea intervenţiei imediate, cifrele oficiale prezentate de minister arată 471 de alungări, 66 de relocări şi doar 25 de extrageri în doi ani. Cele mai multe probleme cauzate de urşi în ultimii ani au fost în judeţele Braşov, Harghita, Prahova, Argeş, Bacău.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. bear market is upon us :)

    In Austria nu exista niciun urs in libertate.

    Pt ca ati taiat padurile. S-au taiat 36 de ha la ras, intr-un an, la mine in zona unde am o livada. Pt export in Ungaria. Rezultatul: am dat nas in nas cu 3 lupi(la cca 50 de m i-am vazut). Din fericire nu m-au bagat in seama. Oamenii locului mi-au spus sa nu-mi fac griji pt ca erau pui(doar ca de vreo 2 ori mai mari ca un caine lup).Lupii maturi vaneaza noaptea.

    Ce vreau sa spun e lasati ipocrizia , ursii, lupii nu au treaba cu oamenii, daca au habitaul lor. Trebuie sa impadurim Romania la loc, ceea ce va atrage ploi, va consuma CO2 si va produce oxigen, in plus ne scapam si de ursi sau lupi(asa cum trebuie nu omorandu-i). 

    1. un punct de vedere iresponsabil

      Da si e mai responsabil sa te duci cu pusca sa-i omori dupa ce le-ai distrus casa?

      Sunt prea multi ursi! Trebuie rariri, si cu asta basta!

    Sunt prea multi. Ar trebui redus numarul lor la un sfert. Din pricina lor nu se mai poate face turism, drumetii, pastorit. Oamenii sunt mai importanti decat animalele

    1. Mai importanti nu.Mai periculosi da! Oricum,la cum merg treburile,animalutele-si vor recupera planeta.Ori cu ajutorul lui Putin ori odata cu epuizarea combustibililor fosili.Vremea lui Mad Max nu-i departe!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb