Tangoul amânării perfecte în cinci paşi

Ciprian Trandafirescu, Breakthrough Results Coach
BURSA Train / 12 aprilie 2018

Ciprian Trandafirescu

Ciprian Trandafirescu

Probabil că ai citit multe articole conţinând argumente solide ce te ajută să nu mai amâni, să iei decizii corecte şi mai ales exact atunci când e cel mai oportun să o faci. Cu toate acestea, probabil că încă mai amâni ceva lucruri importante pentru viaţa ta. M-am gândit să arunc o lumină diferită asupra amânării, cine ştie, poate te ajută să iei o decizie ce va face diferenţa pentru tine. Aşadar, iată 5 motive ciudate care pot sta la baza unei amânări perfecte:

1. Amânarea nu te costă nimic. În momentul amânării, nu e nevoie să dai cu cardul sau să scoţi cash din buzunar, patrimoniul tău rămâne exact la fel ca înainte.

2. Nu îţi ia timp deloc. Îţi ia maxim o secundă să amâni o decizie sau o acţiune, nu e nevoie să te întrerupi din activitatea ta cu siguranţă eficientă şi productivă şi care contribuie fundamental la atingerea obiectivelor tale.

3. Amânarea este "low maintenance" (sună mai bine în engleză). Nu e nevoie să ai grijă de ea, să îi dai de mâncare, să vorbeşti cu ea. Pur şi simplu, în momentul în care ai nevoie să iei o decizie, o chemi şi ea se prezintă, întotdeauna la timp şi gata de acţiune.

4. Risc zero de expunere. Nu e nevoie să te făleşti cu amânarea pe FB sau Instagram, aşa că nu te vede nimeni şi nimeni nu ştie cât de bine şi des amâni cu succes. Astfel, poţi păstra wall-urile pentru realizările cu adevărat importante, feluri de mâncare interesante, să-i spui LMA lui iubi sau copilului etc.

5. Tot timpul sunt ocazii excelente de amânare, Universul chiar ţine cu tine. Nu pot să fac asta acum fiindcă: vine Paştele, vine Crăciunul, vine concediul de vară, de iarnă, e o perioadă friguroasă, e foarte cald, e târziu, e weekend, e final de lună la birou, e post, e un an par sau impar, etc.

Şi eu tot testez cele de mai sus, e drept, pe chestiuni care nu sunt de importanţă vitală, cum ar fi schimbarea unui robinet la bucătarie.

Povestea Robinetului Ruginit

Un exemplu superb, inspirat de evenimente reale, orice asemănare cu persoane şi evenimente reale este mai mult decât atât, toate personajele şi întâmplările descrise sunt exact cum au fost.

Personajele: în rolurile principale - robinet cu vârsta de 12 ani, evident obosit, având urme vizibile de rugină; eu.

Se făcea că eram acum 6 luni într-o activitate sustinută de curăţenie generală a apartamentului. Scena - bucătărie. Totul curătat complet şi atent, arăta foarte bine, cu exceptia robinetului de apă. Funcţional era foarte ok, însă intuiţia mea mi-a şoptit că nu mai are mult. Momentul deciziei - să îl schimb acum, având în vedere că oricum nu o mai duce mult sau să amân şi mă descurc cumva mai încolo? Aleg să ignor intuiţia, realizez o amânare Triple Axel de nota 10 şi aterizez înapoi în activitatea curentă. N-a durut, nu m-a costat nimic, viaţa a mers înainte.

Fast forward 2 luni. Se desprinde capacul din partea superioară a robinetului, lăsând să iasă la lumina rugina evidentă din interiorul robinetului. O admir preţ de câteva secunde, cântărind decizia de schimbare şi cu o mişcare brusca şi abilă evit în ultimul moment schimbarea şi obţin din nou o amânare superbă. Doar încă funcţionează bine, nu-i aşa?

Fast forward 3 luni şi 3 săptămâni, adică weekendul ce tocmai a trecut. Robinetul începe să picure, fiind în poziţia închis. Cod roşu de inundaţie iminentă. Totuşi, fiind sâmbătă, îmi spun: să nu pierd timp în acest weekend superb, luni sigur îl schimb. Astfel cu o lovitură directă în faţă, fac KO decizia de a schimba acum şi obţin încă o amânare spectaculoasă.

Câteva ore mai târziu....Duminică dimineaţă. Cu cateva minute înainte de a savura un espresso proaspat preparat pentru a incepe o zi superbă, robinetul tâşneşte ca o rachetă, eliberând în urma jetul de apă care l-a propulsat.

Pentru câteva secunde, până am reuşit să opresc robinetele de apă, bucătăria a devenit scena unei fântâni arteziene, confirmând inevitabilul eveniment pe care l-am intuit în urmă cu 6 luni, dar pe care l-am ignorat cu succes prin decizii consecutive de amânare a schimbării.

Concluzia? Come on....

1. Costul amânării este enorm, comparativ cu beneficiile pe care le ai atunci când faci schimbarea în momentul în care constaţi necesitatea. Există un cost intrinsec, ca şi consecinţă directă a amânării, dar şi costuri adiţionale, cauzate de cascada de evenimente şi situatii generate de amânarea iniţială. Toate acestea împreuna înseamnă un cost total gigantic şi complet evitabil.

2. Timp? Priceless. Deşi îl consider cel mai mare cost posibil, îl tratez separat aici. Pierzi timp (nerecuperabil) de fiecare dată când amâni o decizie: la fiecare amânare, se adaugă un timp viitor de remediere/ajustare a situaţiei care ţi se complică din cauza amânării. În plus, pierzi timp valoros de fiecare dată când constaţi din nou şi din nou nevoia de schimbare, cântăreşti decizia de schimbare, dar o ignori şi alegi să amâni.

3. Da, amânarea nu cere de foame, însă grija pe care o ai permanent în subconştient sau chiar semi-conştient te stoarce de energie, încet, încet. În sinea ta, ştii că ai o decizie de schimbare de făcut şi te framântă gândul că nu ai luat-o. Poate te întrebi de ce nu dormi bine sau dormi bine şi totusi eşti obosit(ă) sau ai arsuri la stomac deşi mănânci sănătos? Sau nu-ţi vine să te duci acasă? Think again.

4. Chiar dacă nu te lauzi pe FB cu abilitatea de a amâna, în faţa oglinzii de acasă nu poţi scăpa de asta. Faţă în faţă cu tine, când te speli pe dinţi dimineaţa, te gândeşti, în fiecare zi la ce ai de schimbat în viaţa ta. Hai că mai merge încă o zi. Poate mâine....Dacă tot eşti în faţa oglinzii azi, poţi să încerci să iei o decizie de schimbare, te asigur că mâine te vei percepe altfel în oglindă.

5. Paştele, Crăciunul şi multe alte sărbatori şi perioade sunt de înţeles pentru majoritatea oamenilor, nu ai cum să iei decizii majore de schimbare, nu? E posibil ca asta să fie aşa fiindcă majoritatea oamenilor amână? Şi până la urmă, chiar te intereseaza ce părere au ceilalţi oameni? Orice amânare, indiferent de motivaţie sau justificare, nu face decât să adauge încă o greutate, să genereze consecinţe în cascadă, să creeze un efect de domino din ce în ce mai greu de gestionat.

Just (f...g) do it! (Sorry, Nike!)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asa ,in mare ,am inteles patania si iti validez concluziile -da" fara englezisme crezi ca ai fi avut mai putina dreptate ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb