Ţara noastră are cel mai mult de câştigat de pe urma Nabucco

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 mai 2013

Ţara noastră are cel mai mult de câştigat de pe urma Nabucco

Ţara noastră are cel mai mult de câştigat de pe urma construcţiei gazoductului Nabucco. Surse apropiate situaţiei ne-au explicat: "Pe teritoriul României, vor fi construiţi 475 km din această conductă, pentru care vor fi achitate taxe şi impozite. România are cea mai mare porţiune din conductă, urmată de Bulgaria - 424 km şi Ungaria - 383 km. Licitaţia pentru achiziţia materialelor (oţelul necesar conductei) şi pentru desemnarea constructorului se va ţine de compania de proiect - NIC, astfel încât preţurile obţinute să fie cele mai bune posibile. Dar antreprenorul general va lucra cu companii locale, din fiecare ţară în parte. Astfel că materialele de construcţie, precum cimentul, vor proveni de pe plan local. Vor fi implicate de la companii de construcţii, la furnizori de produse şi servicii. Toate achiziţiile vor fi transparente, prin licitaţie".

România are avantajul prezenţei unor mari unităţi producătoare de oţel şi de ţevi, de ciment şi alte materiale necesare construcţiei, dar şi a unei forţe de muncă bine pregătite şi apreciate peste hotare. NIC deja a angajat experţi din România care lucrează la dezvoltarea proiectului. Tot local se vor realiza şi legăturile dintre Nabucco şi reţeaua de transport existentă.

NIC va achita, din bugetul propriu, banii pentru terenurile şi imobilele expropriate sau închiriate pentru construcţia conductei.

În prezent, compania de proiect pentru Nabucco a demarat faza de pre-înregistrare pentru licitaţia destinată rezervării capacităţii de trans-port a gazelor. Jumătate din capacitatea de transport este alocată statelor acţionare, de unde companiile producătoare şi/sau furnizoare de gaz s-au înscris deja. Cealaltă jumătate revine terţilor, pe principiul primul sosit, primul servit. Tariful de transport pentru Nabucco este unic, stabilit printr-o formulă agreată de acţionari şi valabilă pe termen lung. Licitaţia-propriu-zisă va fi demarată după ce Shah Deniz va anunţa, oficial, la finele lunii iunie, dacă Nabucco Vest este conducta aleasă pentru transportul gazelor azere către Europa.

În august-septembrie, va fi gata studiul de fezabilitate pentru Nabucco Vest şi vor fi perfectate contractele de finanţare. Până în prezent, BEI, BERD şi IFC şi-au anunţat sprijinul financiar pentru proiect, iar NIC va intensifica, în a doua jumătate a anului, negocierile cu băncile comerciale şi agenţiile de export. Atragerea în compania de proiect a acţionarilor zăcământului azer Shah Deniz este importantă deoarece numărul mai mare de acţionari puternici face mai uşoară construcţia financiară a proiectului, susţin sursele citate.

Turcia continuă să susţină Nabucco Vest deşi vrea să construiască propria conductă cu Azerbaidjan (TANAP). Această conductă urmează traseul Nabucco pe teritoriul Turciei, iar acţionarii celor două gazoducte au semnat deja un memorandum pentru a-şi sincroniza graficul de lucrări. TANAP va beneficia de studiile şi proiectarea realizată de NIC, astfel încât să poată fi implementat şi realizat simultan cu Nabucco.

Deşi a avut un joc duplicitar, Turcia are nevoie de conducta Nabucco şi va realiza TANAP pentru a-şi acoperi necesarul de gaze, spun mai mulţi analişti din domeniu. Consumul Turciei creşte accelerat atât pe partea de gaze, cât şi de electricitate. Turcia nu dispune de depozite de înmagazinare şi are nevoie să importe continuu gaze. Ţările membre UE au astfel de depozite, ceea ce le conferă un avantaj la achiziţia gazelor la un preţ competitiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb