• UPDATE 8: Acţiunile europene scad la minimul anului 2012, pe fondul situaţiei din Grecia
Acţiunile de pe bursele din Europa au scăzut, iar euro s-a depreciat, în urma anunţului Greciei privind organizarea de alegeri anticipate din cauza eşecului negocierilor pentru formarea unui nou guvern, informează Reuters.
Indicele FTSEurofirst 300 a scăzut cu 0,8%, la 996,03 puncte, la 13:05 GMT, cel mai scăzut nivel al său din 2012.
Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au închis şedinţa de tranzacţionare de azi în scădere.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cobora cu 1,34% în finele şedinţei, fiind cotat la 4.751,52 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,89%, la 21.842,82 puncte, în timp ce BET-C, indicele compozit al pieţei, a fost cotat la 2.660,66 puncte, după o scădere de 1,79%, în închiderea de astăzi.
------------------
• UPDATE 7: Grecia va susţine noi alegeri, după eşecul formării unui nou guvern
Grecia va susţine noi alegeri, după ce politicienii au eşuat în formarea unui nou guvern, astăzi, la 9 zile după un vot neconclusiv, prelungind criza politică care o împinge mai aproape de faliment şi de ieşirea din euro, informează Reuters.
În urma celei de-a treia zi de discuţii eşuate cu liderii politici, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Greciei, Karolos Papoulias, a declarat că procesul căutării unui compromis a fost numit un eşec şi că noi alegeri trebuie organizate.
Nu a oferit imediat o dată pentru noile alegeri, însă regulile electorale sugerează că ar fi în mijlocul lui iunie. Un guvern interimar se va forma mâine, a mai precizat purtătorul de cuvânt.
"Pentru numele lui Dumnezeu, haideţi să ne mişcăm spre ceva mai bun şi nu spre ceva mai rău", a afirmat liderul partidului socialist, Evangelos Venizelos, adăugând: "Patria mamă îşi poate găsi calea, vom lupta pentru ea, să-şi găsească calea".
Sondajele arată că partidul de stânga SYRIZA, care respinge acordul internaţional, şi care s-a clasat al doilea în alegerile de săptămâna trecută, este principalul favorit la câştigarea alegerilor, un rezultat ce i-ar oferit un bonus automat de 50 de locuri din cele 300 ale Parlamentului.
--------------------
• UPDATE 6: Grecia eşuează în formarea unui nou Guvern
Politicienii greci au eşuat să se pună de acord asupra unui nou guvern, astăzi, la 9 zile după alegeri neconclusive, potrivit unui lider de partid prezent la întrunire, scrie Reuters.
Panos Kammenos, liderul partidului conservator care se opune acordului financiar internaţional al Greciei, a ieşit din vila prezidenţială, care a găzduit discuţiile, şi a afirmat că niciun acord nu a fost agreat.
Lipsa unui acord pentru un nou guvern înseamnă organizarea de noi alegeri generale, în iunie, în Grecia.
--------------------
• UPDATE 5: Euro depăşeşte pragul de 4,44 lei
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat astăzi un curs de referinţă de 4,4411 lei pentru moneda europeană, în creştere cu 0,38 bani comparativ cu ieri, când euro a fost cotat la 4,4373 lei.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat astăzi un curs de referinţă de 4,4411 lei pentru moneda europeană, în creştere cu 0,38 bani comparativ cu ieri, când euro a fost cotat la 4,4373 lei.
Dolarul american s-a apreciat în raport cu moneda naţională, BNR stabilind un curs de 3,4576 lei, faţă de 3,4479 lei în şedinţa precedentă.
Gramul de aur a fost cotat la 173,28 lei, în creştere cu 0,12 lei comparativ cu 173,16 lei, valoarea stabilită ieri.
Francul elveţian a fost cotat de BNR la 3,6971 lei, urcând de la 3,6951 lei, valoare stabilită ieri.
-------------------
• UPDATE 4: Raiffeisen Research: PIB-ul ar putea creşte cu doar 0,5% în 2012
Datele preliminare sugerează că activitatea economică s-a deteriorat, în primul trimestru, în multe sectoare, între care industria, construcţiile şi serviciile, în contextul unei cereri externe slabe şi a unor condiţii meteorologice nefavorabile, precizează o analiză a Raiffeisen Research.
Analiza mai menţionează că revenirea economică în ţara noastră rămâne o provocare, iar cei de la Reiffeisen se aşteaptă la o creştere firavă în al doilea trimestru, ce ar conduce la o creştere anuală a PIB-ului de 0,5%, mai scăzută decât aşteptările pieţei, de 1,2%.
-----------------
• UPDATE 3: Piaţa de capital deschide în scădere
Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au deschis şedinţa de tranzacţionare de azi în scădere.
Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au deschis şedinţa de tranzacţionare de azi în scădere.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cobora cu 2,28% în debutul şedinţei, fiind cotat la 4.706,40 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,43%, la 21.945,66 puncte, în timp ce BET-C, indicele compozit al pieţei, a fost cotat la 2.644,31 puncte, după o scădere de 2,40% în deschiderea de astăzi.
-------------
• UPDATE 2: PIB, mai mic cu 0,1% în primul trimestru
Produsul intern brut (PIB), în trimestrul I 2012, a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier), potrivit datelor INS. Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2011, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.
Adrian Vasilescu a declarat: "Recesiunea este una statistică", afirmând că trimestrul IV a fost mai bun atât faţă de trimestrul I, cât şi faţă de III, în 2011.
Există un palier care analizează diferenţa între primul trimestru al 2012 şi ultimul trimestru al 2011, care arată o scădere de 0,1%, a mai precizat Vasilescu.
Până când în ţară "nu se va regenera" munca, Vasilescu a menţionat că vom păstra fluctuaţii de sub 1%, ale economiei. Rezultatul este un efect statistic care va duce inflaţia în sus, fără creşterea preţurilor, a mai afirmat Vasilescu.
Mai avem o cheie, şi anume, că PIB-ul din trimestrul I al acestui an, a crescut faţă de PIB-ul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit consilierului BNR. Domnia sa a mai precizat că avem cel mai mic număr de salariaţi la 1000 de locuitori, din UE, şi că munca "nu dă roadele pe care le aşteptăm cu toţii".
---------------
• UPDATE: Moody's retrogradează 26 de bănci italiene
Moody's Investors Service a retrogradat, astăzi, ratingurile pe termen lung şi pe depozite a 26 de bănci italiene, între care şi UniCredit şi Intesa Sanpaolo, motivând recesiunea prin care trece ţara şi creşterea nivelurilor proaste ale datoriei, scrie Reuters.
Băncile au fost toate retrogradate cu cel puţin o treaptă, iar unele chiar cu 4 trepte, a precizat Moody's, adăugând că toate băncile afectate au asociată o perspectivă negativă.
Ratingul UniCredit, cea mai mare bancă italiană, a fost coborât cu o treaptă de la A2 la A3.
------------
Prima de risc a ţării noastre, exprimate în cotaţiile CDS (credit default swap), a ajuns la 400 puncte de bază, în timp ce la începutul lunii, acestea se situau la 345 puncte de bază.