Tăriceanu: "Bugetul de stat pe 2015 ar urma să fie adoptat în Parlament până pe 20 decembrie"

Macroeconomie / 2 decembrie 2014

Tăriceanu: "Bugetul de stat pe 2015 ar urma să fie adoptat în Parlament până pe 20 decembrie"

Actualizare 21:11 Blaga: "Nu vom vota bugetul"

PNL va vota împotriva proiectului bugetului de stat pe 2015 şi va introduce o moţiune de cenzură în februarie, anul viitor, a declarat, azi, la Gândul Live, co-preşedintele PNL Vasile Blaga, precizând că alegerile anticipate sunt calea cea mai corectă de accedere la guvernare, potrivit surselor din presă.

"Nu putem ajunge la guvernare decât constituţional. După 1 februarie vom introduce moţiune de cenzură şi nu vom vota bugetul. Cel mai corect ar fi să ajungem la putere prin alegeri anticipate", a spus Blaga.

Co-preşedintele PNL a spus că formaţiunea sa nu agreează traseismul parlamentar în vederea formării unei majorităţi în Legislativ şi a constatat că în prezent "există o majoritate declarată în jurul lui Victor Ponta", dar că "lucrurile nu stau foarte bine nici în interiorul PSD şi nici a aliaţilor săi".

Blaga a admis că pentru formarea unei majorităţi sunt "frecventabile" toate partidele parlamentare, dar că, în acest moment, "nu are rost" deschiderea unor discuţii despre formarea unei asemenea majorităţi.

---------------

Actualizare 19:53 Vâlcov: "TVA va scădea la produsele bio"

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov a anunţat, azi, că în proiectul de buget pe 2015 este propusă scăderea TVA de la 24% la 9% la produsele bio, arătând că în buget "mai sunt şi alte surprize extrem de plăcute".

Vâlcov a precizat că proiectul de buget pe 2015 este finalizat, dar urmează negocierile cu FMI şi nu sunt cuprinse niciun fel de creşteri de taxe şi impozite, ci dimpotrivă vor fi "câteva surprize extrem de plăcute".

"Bugetul este gata, este dezbătut cu FMI începând de mâine. Nicio măsură de creştere a impozitelor şi taxelor nu este prevăzută. Nu veţi vedea nicio creştere, dimpotrivă venim cu câteva surprize extrem de plăcute", a adăugat Vâlcov.

El a spus că una dintre acestea este reducerea TVA de la 24% la 9% la produselor bio.

"Ţinem foarte mult, domnul prim-ministru ţine foarte mult, ca măcar la produsele bio să aibă loc această scădere, măcar de la 1 ianuarie, a TVA de la 24% la 9% şi vor fi şi multe alte măsuri pe care le putem adopta, dar le discutăm cu FMI", a mai spus Vâlcov.

El a adăugat că nu este prevăzut în proiectul de buget pe 2015 suprataxarea marilor averi, propunerea UNPR şi că este o decizie politică a premierului şi coaliţiei referitoare la momentul introducerii acestei măsuri.

"Până la sfârşitul săptămânii viitoare va fi depus, până la 19-20 decembrie Parlamentul să-l adopte cu modificările pe care le va considera. Vom discuta cu FMI mai multe măsuri pe care le vom face cunoscute după ce fondul va pleca. Ce este cert este că venim cu măsuri de relaxare fiscală în discuţiile cu FMI, nu venim însă cu nicio modificare în sus a unei taxe sau impozit", a mai declarat ministrul delegat.

Întrebat dacă va fi o creştere a deficitului bugetar, Vâlcov a precizat: "Creşterea deficitului nu se va lua în calcul decât pentru cele două componente: armată şi cofinanţări, în orice caz nu depăşim 1,4 pentru măsurile care au fost adoptate până în acest moment".

El a mai arătat că de mâine vor începe discuţiile pe bugetul pe 2015.

---------------

Actualizare 14:27 Tăriceanu: "Bugetul de stat pe 2015 ar urma să fie adoptat în Parlament până pe 20 decembrie"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, azi, că proiectul bugetului de stat pe 2015 ar urma să fie adoptat până pe 20 decembrie, el adăugând că a discutat cu premierul Victor Ponta calendarul acţiunilor care urmează să fie derulate în Parlament, pe acest subiect.

"Am discutat despre calendarul acţiunilor care urmează să fie derulate în legătură cu bugetul, deci negocierea dintre Guvern şi Fondul Monetar, apoi trimirea proiectului de buget la Parlament. În calitate de preşedinte al Senatului, acest lucru mă interesează în mod deosebit. Am discutat, în principiu, câte zile ar trebui să dureze dezbaterile în comisie, de fapt, în prealabil dezbaterilor, timpul alocat pentru depunerea de amendamente, apoi dezbaterea în comisie şi, sigur, ulterior, discuţia în plenul parlamentului şi aprobarea bugetului. Ne-am propus ca până în jurul datei de 20 decembrie, aceste lucruri să fie încheiate", a anunţat Tăriceanu.

Întrebat dacă proiectul bugetului ar trebui să fie prezentat înainte sau după remanierea guvernamentală, acesta a arătat că "în mod normal, bugetul trebuie prezentat pentru forma actuală, dacă vine astăzi".

"Trebuie întâi terminată negocierea cu FMI, făcută formula definitivă a proiectului de buget şi, dacă acest lucru se face până la remaniere, vine pe forma actuală. Cu toate că, teoretic, fiecare ministru poate să vină cu propria lui viziune şi cu propria personalitate, marja de negociere nu este atât de mare pentru că deficitul bugetar îl cunoaştem, veniturile sunt cunoscute, deci ce poate să facă fiecare ministru este să îşi recentreze priorităţile în cadrul bugetului pe care îl are alocat", a explicat preşedintele Senatului.

---------------

Proiectul legii bugetului pentru anul 2015 va fi discutat de o misiune comună de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE), care se va afla la Bucureşti în perioada 2-10 decembrie.

Misiunea, ce va implica discuţii cu autorităţile române, va fi condusă din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely.

Într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice din noiembrie se preciza că misiunea este una dedicată strict proiectului legii bugetului şi nu reprezintă o misiune de evaluare a angajamentelor pe care România şi le-a asumat în faţa FMI în cadrul acordului de tip preventiv semnat între partea română şi reprezentanţii creditorilor externi.

Ulterior discuţiilor cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice şi transmis Guvernului spre aprobare.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 26 noiembrie, că proiectul de buget pentru 2015 urmează să fie adoptat în şedinţa de Guvern din 10 decembrie şi a susţinut că se poate ajunge la un buget "echilibrat" pentru anul viitor, având în vedere creşterea economică şi încasările bugetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb