Majorarea salariului minim de la 500 la 540 lei a fost acceptată de Guvern de la 1 iulie doar în anumite condiţii, iar această majorare nu este oportună în acest moment ca urmare a menţinerii unei presiuni inflaţioniste, a declarat ieri prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei Executivului. "Vreau să readuc aminte liderilor de sindicat că potrivit HG 1517 din 12 decembrie 2007, după ce am încheiat negocierile cu sindicatele, am convenit împreună să facem o creştere a salariului minim la 500 lei şi, de la 1 iulie, la 540 lei în anumite condiţii, legate de realizarea parametrilor de creştere economică, cu alte cuvinte creşterea PIB, creşterea producţiei muncii şi menţinerea inflaţiei în limitele stabilite de BNR. Deci, creşterea de la 500 la 540 nu a fost o creştere acordată în orice condiţii, ci a fost condiţionată de realizarea acestor trei parametri despre care am discutat", a explicat prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu.
Acesta a arătat că, în acest moment, ţinta de inflaţie nu poate fi atinsă. "Ţinta de inflaţie nu se poate atinge şi în aceste condiţii o creştere a salariului minim pe economie nu ar face decât să alimenteze şi mai mult o posibilă spirală inflaţionistă", a declarat premierul Tăriceanu.
Acesta a reafirmat angajamentul Guvernului de majorare a salariilor în funcţie de o productivitate corespunzătoare a muncii, subliniind că în condiţiile actuale de presiune inflaţionistă o majorare iresponsabilă a salariilor ar fi contraproductivă.
"Cred că ceea ce îşi doreşte fiecare nu este să câştige mai mult pe hârtie pentru că nu se hrăneşte cu numere, ci într-adevăr trebuie să ţinem cont de puterea reală de cumpărare care nu trebuie să fie afectată. În acest moment considerăm că nu este oportună, din motive obiective o creştere a salariului minim", a declarat prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, făcând apel la sindicate să susţină acest punct de vedere. Premierul a apreciat în acest context poziţia exprimată marţi de preşedintele Băsescu în legătură cu acest subiect. "Poziţia exprimată de preşedinţie, de preşedintele Băsescu, prin care a făcut un apel la o atitudine ponderată, responsabilă, şi vorbind în mod clar în aceeaşi direcţie în care susţin şi eu că nu trebuie să adăugăm presiuni inflaţioniste pe economie este salutară şi mă bucur că preşedinţia susţine acest punct de vedere", a declarat prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, făcând apel la liderii sindicali să înţeleagă şi ei acest lucru. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a arătat, la rândul său, că subiectul "stârneşte, şi în febra electorală, mai multe dezbateri". În privinţa câştigurilor salariale, cât şi a inflaţiei, elementul de bază pe care îl are în vedere Guvernul este dezvoltarea economică, a spus Vosganian, subliniind că este singura formă sustenabilă pe termen lung de a combate tendinţele inflaţioniste şi a ridica nivelul de trai. "Dezbaterea privind salariul minim pe economie, deşi aparent pare o discuţie privind persoanele cu venituri reduse, de fapt ea se adresează mai ales persoanelor cu salarii relativ mai mari. De ce? Pentru că persoanele cu salariul minim pe economie sunt între două şi trei procente. Pot să vă informez că la nivelul administraţiei centrale am aplicat această practică, pentru că nu avem persoane salarizate sub 540 de lei", a declarat Vosganian, citat de Rompres.
El a arătat că în acordurile colective de muncă, într-o anumită legislaţie, se corelează salariile personalului tehnic, salariile personalului cu calificare universitară de nivelul salariului minim. Acestea duc, a spus Vosganian, odată cu creşterea salariului minim, la o "glisare a întregului fond de salarizare, în condiţiile în care nivelul productivităţii şi politicile antiinflaţioniste nu argumentează acest lucru". Toate acestea au, totodată, un impact prin cumul asupra salariilor şi pensiilor, putând duce la execuţia bugetului asigurărilor sociale la situaţia neacoperirii bugetului de pensii, a avertizat ministrul Economiei şi Finanţelor. "Orice creştere de salarii este baza unor creşteri ulterioare şi generează spirala inflaţionistă. Atitudinea noastră de bunăvoinţă şi respect pentru cei care muncesc este foarte clară", a conchis Vosganian.