TĂRICEANU:  "Nu trebuie să-i dăm posibilitatea preşedintelui să facă jocurile după alegeri"

Mathias Klein
Politică / 21 noiembrie 2016

Călin Popescu-Tăriceanu

Călin Popescu-Tăriceanu

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, după alegeri, nu trebuie să i se dea posibilitatea preşedintelui Iohannis să încerce să facă jocurile în privinţa numirii premierului, în desconsiderarea votului dat de români.

"Eu cred că nu trebuie să-i dăm posibilitatea preşedintelui Iohannis să încerce să facă jocurile după alegeri în desconsiderarea votului dat de români", a spus Tăriceanu duminică seara, întrebat în legătură cu nominalizarea sa din partea ALDE ca propunere pentru funcţia de premier după alegeri, relatează Agerpres. Tăriceanu s-a referit la declaraţia preşedintelui Iohannis potrivit căreia nu va numi un premier cu probleme în justiţie, având în vedere că liderul ALDE este trimis în judecată.

"Preşedintele face aceste declaraţii şi eu le pun într-un registru electoral. Domnia sa ce vrea să facă? Două lucruri: să îmbărbăteze oastea PNL şi, în al doilea rând, să-i demobilizeze pe cei din rândurile partidelor care nu agreează formula propusă de domnul Iohannis, adică pe cei din ALDE, pe cei din PSD", a adăugat Tăriceanu, la România TV.

El a spus că şi Klaus Iohannis, când a candidat în 2014 la alegerile prezidenţiale, avea două dosare şi totuşi românii l-au votat.

"Domnul Iohannis ar trebui să ştie că până nu există un verdict al unei instanţe, un verdict definitiv, orice persoană este nevinovată, se numeşte prezumţia de nevinovăţie pe care românii i-au acordat-o şi domniei sale. (...) Dânsul văd că această prezumţie o scoate sau nu o are în vedere cu toate că în orice ţară democratică aşa stau lucrurile. Preşedintele nu va putea să desconsidere votul românilor. I-am cerut nu o dată să ne spună dacă va respecta votul cetăţenilor. Ceea ce ne spune dl Iohannis este că nu va respecta votul cetăţenilor, ceea ce este extrem de grav într-o democraţie", a mai spus Tăriceanu.

Şeful Senatului a adăugat că declaraţiile preşedintelui sunt "inadmisibile" pentru regulile democratice.

"Pare că preşedintele este într-o lume paralelă cu democraţia", a adăugat Tăriceanu.

Potrivit liderului ALDE, preşedintele are o responsabilitate şi trebuie să respecte prevederile constituţionale.

"Eu nu vreau să folosim niciun fel de instrument de presiune. Preşedintele cred că are o responsabilitate. Eu nu cred că preşedintele nu va respecta prevederile constituţionale, nu cred că preşedintele va dori să declanşeze o criză politică majoră", a mai afirmat Tăriceanu.

Totodată, în legătură cu nominalizarea sa ca premier din partea ALDE, acesta a menţionat că are o experienţă care îl îndreptăţeşte să îşi asume această responsabilitate.

"Am o experienţă care a lăsat în urmă lucruri palpabile. Vorbesc de perioada de prim-ministeriat dintre 2004 şi 2008. Aderarea României la UE a fost o perioadă extrem de grea pentru mine, de muncă intensă. (...) Am demonstrat că se poate. A urmat o perioadă de bunăstare pentru mulţi români. Şi acum sunt români care se raportează cu mult respect şi cu recunoaşterea faptului că România a avut atunci o perioadă bună care le-a adus lor bunăstarea. Toate aceste lucruri, experienţa pe care am avut-o şi la guvernare, şi ca preşedinte al Senatului cred că mă îndreptăţesc să-mi asum această responsabilitate", a adăugat acesta.

Tăriceanu a spus, însă, că nu a discutat cu preşedintele PSD Liviu Dragnea în legătură cu acest lucru deoarece fiecare partid are agenda proprie.

Copreşedintele ALDE şi preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a fost desemnat, duminică, de către colegii săi de partid drept candidatul formaţiunii politice pentru funcţia de prim-ministru, după alegerile din 11 decembrie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu va fi cazul; il vom impune pe Basescu. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb