România a acordat sprijin Republicii Moldova pentru grăbirea aderării acestei ţări la Uniunea Europeană, dar se pare că autorităţile de la Chişinău "trag în altă direcţie", a afirmat ieri primul-ministru, Călin Popescu-Tăriceanu, într-o conferinţă susţinută la Universitatea "Dimitrie Cantemir".
"Guvernul de la Chişinău şi-a fixat ca obiectiv integrarea europeană şi noi, de asemenea, ne dorim acest lucru şi i-am oferit sprijinul în acest sens prin mai multe formule de proiecte. Se pare, totuşi, că nu tragem în aceeaşi direcţie", a spus premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
Şeful Executivului a reamintit că, la iniţiativa Româ-niei, Republica Moldova a fost invitată să participe ca membru cu drepturi depline în Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) şi în Acordul Central European de Liber Schimb (CEFTA), paşi care-i grăbesc vecinului estic paşii spre integrarea europeană. "Populaţia şi autorităţile Republicii Moldova trebuie să se decidă dacă vor cu adevărat integrarea europeană şi să întreprindă eforturi mai susţinute pentru susţinerea acestui deziderat", a spus premierul, citat de Rompres.
"Sper ca Republica Moldova să aibă înţelepciunea să înţeleagă că aceste eforturi sunt în beneficiul ei, pentru crearea unui viitor mai bun", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu. În opinia şefului Executivului, locul Republicii Moldova din punct de vedere cultural, economic şi geografic este în interiorul Uniunii Europene.