Tăriceanu: Se confirmă legalitatea HG privind uninominalul

M.M.
Ziarul BURSA #Politică / 26 septembrie 2008

Tăriceanu: Se confirmă legalitatea HG privind uninominalul

Românii vor putea vota la 30 noiembrie în baza sistemului uninominal, aşa cum Guvernul s-a angajat, decizia Curţii de Apel confirmând legalitatea Hotărârii Executivului şi faptul că nu există temei pentru suspendarea ei, a declarat, ieri, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu. "Am luat notă de respingerea contestaţiei PRM privind colegiile uninominale. Se confirmă că legalitatea hotărârii de guvern era una clară şi faptul că nu există temei pentru suspendarea ei. În acest fel, este limpede că cetăţenii României vor vota pe 30 noiembrie aşa cum a fost stabilit, prin vot uninominal"", a afirmat premierul, subliniind că alegerile parlamentare se vor desfăşura conform deciziei cetăţenilor de a vota nu liste, ci persoane"". ""Este o modalitate foarte clară de a aduce decizia mai aproape de cetăţean, prin responsabilizarea parlamentarului într-o manieră mult mai directă şi mai eficientă"", a spus şeful Executivului. El a susţinut că este evidentă "intenţia coaliţiei ruşinii PRM - PD-L de a amâna prin orice mijloace alegerile şi introducerea votului uninominal", cele două formaţiuni politice încercând, în opinia sa, să pună interesul propriu mai presus decât cel general.

""Acestea încearcă să pună interesul propriu înaintea celui general pentru că simt că ar fi afectate la alegeri.(...) Toate aceste deziderate de care am vorbit legate de introducerea votului uninominal, şi anume responsabilizarea parlamentarilor prin aducerea deciziei politice mai aproape de cetăţean, se împlinesc prin acest tip de vot care se va aplica pentru prima dată în toamnă"", a precizat el.

Şeful Guvernului a mulţumit celor care au susţinut şi au promovat sistemul de vot uninominal, şi anume forţelor politice, organizaţiilor neguvernamentale şi asociaţiilor civice, arătând că în săptămânile următoare vor continua pregătirile, conform calendarului, pentru alegerile parlamentare, astfel încât acestea să se desfăşoare ""în bună ordine"" la 30 noiembrie.

""Am convingerea că votul uninominal va fi o reuşită pentru România şi pentru cetăţeni"", a subliniat primul minis­tru. Întrebat de ""planul B"" care urma să fie aplicat în cazul unei decizii de suspendare a hotărârii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, Tăriceanu a menţionat că "era pregătit un pachet legis­lativ care să fie adoptat imediat". "Erau opt miniştri ţinuţi în aşteptare, la ora 12,15 urma să aibă loc o reuniune specială în acest sens şi care urma să adopte hotărârea în consecinţă, astfel ca votul să se poată desfăşura aşa cum a fost programat iniţial. Aş fi făcut şi o convocare la dezbatere cu partidele politice care susţin sincer introducerea votului uninominal pentru a avea suportul politic în Parlament", a precizat Tăriceanu. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu nu a dorit să comenteze afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu ""ilegalitatea"" hotărârii de guvern. ""Nu vreau să intru într-o dispută pe această temă. Cred că hotărârea CAB este elementul cel mai important în desfăşurarea şi în stabilirea legalităţii. Nu stabilim noi, ci justiţia"", a adăugat el, cu precizarea că hotărârea de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale este legală până ""există o decizie contrară"".

Curtea de Apel Bucureşti a respins, joi, ca neîntemeiată cererea Partidului România Mare de suspendare a hotărâ­rii de guvern prin care se stabilesc colegiile uninominale. Magistraţii secţiei de contencios-administrativ au respins cererea de suspendare-executare a HG 802, emisă la 31 iulie 2008, formulată de PRM, ca neîntemeiată, putându-se declara recurs în termen de cinci zile de la comunicarea sentinţei. Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş a declarat, imediat după anunţarea deciziei magis­traţilor CAB, că partidul său va declara recurs şi aşteaptă, totodată, judecarea pe fond a cauzei. Cererea de suspendare a hotărârii Executivului este o chestiune prealabilă în proces, judecarea dosarului pe fond, respectiv, cererea PRM de anulare a hotărârii, urmând să aibă loc pe 11 noiembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb