Semnarea documentelor pentru finalizarea privatizării Automobile Craiova şi predarea către noul acţionar vor avea loc la sfârşitul lunii martie, a anunţat ieri premierul Tăriceanu, precizând că a avut marţi, la Geneva, o întrevedere cu şeful companiei Ford, John Fleming.
Declaraţia a fost făcută la începutul şedinţei de ieri a Executivului.
Tăriceanu le-a mai spus miniştrilor că a avut, tot marţi, la Geneva, mai multe discuţii cu reprezentanţii unor companii importante din domeniul construcţiei de automobile, care şi-au manifestat interesul de a investi în România.
Deputaţii au adoptat, marţi, cu 238 de voturi pentru, 16 împotrivă şi cinci abţineri, legea privind privatizarea Automobile Craiova, decizia fiind luată la nici o săptămână după ce Comisia Europeană a constatat că societatea a beneficiat de un ajutor de stat ilegal în procesul de privatizare.
Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că Automobile Craiova a beneficiat de un ajutor de stat ilegal în procesul de privatizare şi a cerut Guvernului României să recupereze 27 de milioane de la întreprinderea craioveană, valoarea estimată a prejudiciului suferit de statul român.
Comisia Europeană şi-a finalizat investigaţia aprofundată privind privatizarea Automobile Craiova, efectuată în temeiul normelor privind ajutoarele de stat, prevăzute de Tratatul de aderare. În urma investigaţiei deschise în octombrie 2007, s-a constatat că România a impus o serie de condiţii referitor la vânzare, care aveau drept obiectiv asigurarea unui anumit nivel de producţie şi ocupare a forţei de muncă, acceptând în schimb un preţ de vânzare mai mic.
Realizarea unui nivel mai ridicat de producţie şi de ocupare a forţei de muncă pentru Automobile Craiova prin vânzarea condiţionată, şi obţinerea, în schimb, a unor venituri mai mici din privatizare de către statul român, reprezintă ajutor de stat. Pentru a evita ca întreprinderile să beneficieze de avantaje neloiale faţă de concurenţi, nu se pot acorda ajutoare decât în condiţii stricte.
În cazul acestei privatizări nu se aplicĂ niciuna dintre condiţiile respective şi, prin urmare, ajutorul este incompatibil cu normele UE.