Tăriceanu: "Strategia naţională de apărare presupune trecerea către o republică prezidenţială"

A.C.
Politică #Apărare / 21 iunie 2015

Tăriceanu: "Strategia naţională de apărare presupune trecerea către o republică prezidenţială"

Strategia de apărare, trimisă Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis, cuprinde o serie de concepte preluate de la fostul preşedinte Traian Băsescu şi goleşte de conţinut activitatea Guvernului, trecându-se la o republică prezidenţială, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, în BP ale Parlamentului, potrivit Mediafax.

Tăriceanu, preşedinte al Senatului şi al Partidului Liberal Reformator, a arătat, în şedinţa comună a Birourilor Permanente (BP) ale Senatului şi Camerei Deputaţilor din 15 iunie, că el nu a fost invitat la Cotroceni pentru discuţii pe această temă şi nu crede că documentul poate fi aprobat în forma transmisă.

"Noi nu am fost invitaţi, ca partid, la Cotroceni, la discuţia care a avut loc legat de Strategia naţională de apărare. Ca atare, nu am putut să iau cunoştinţă de acest document decât în momentul în care a fost trimis la Senat şi l-am parcurs. Aşa cum, probabil, aţi observat şi dumneavoastră, Strategia naţională de securitate cuprinde, pe lângă conceptele tradiţionale, o serie de concepte preluate de la preşedintele Băsescu, potrivit cărora, în securitatea naţională intră toate celelalte domenii: mediu economic, energie, dezvoltare durabilă, sănătate, educaţie, protecţie socială, agricultură, tot. Prin urmare, avem de-a face cu două lucruri care se întâmplă simultan: transferul acestor atribuţii, care sunt de resortul Guvernului, la Preşedinţie, în cadrul Strategiei de securitate naţională, şi, evident, golirea de conţinut a activităţii Guvernului, cu alte cuvinte, trecerea către o republică prezidenţială. Adică, dincolo de problema de securitate naţională, faţă de care am toată sensibilitatea, într-un mod "subtil", se merge pe această idee de consolidare a puterii prezidenţiale, spuneam, trăsătură de bază a mandatului preşedintelui precedent", a spus Tăriceanu, în şedinţă, conform stenogramei.

El a apreciat astfel că documentul nu poate fi votat în forma propusă, spunând că nu contestă atributul preşedintelui de a elabora strategia, dar că este vorba de un anumit mod de abordare a relaţiilor interinstituţionale.

Tăriceanu s-a adresat şi parlamentarilor PNL spunându-le : "Hai să nu ne ascundem în spatele degetului, că nu puteţi, sunteţi un pic prea mari. Deci, nu vă faceţi că uitaţi că, ani de zile, PNL a fost angajat într-o luptă deloc uşoară cu fostul preşedinte Băsescu, care a încercat din răsputeri să facă ceea ce v-am spus la început, şi anume transferul de puteri executive la instituţia prezidenţială. Dacă atunci eram cu toţii de acord că acest lucru nu este acceptabil, înţeleg că acum n-aveţi niciun fel de problemă, când preşedinte este actualul ocupant al funcţiei de la Cotroceni şi vă doriţi acest lucru. Eu am rămas statornic convingerilor mele. Şi aici nu e o chestiune de strategie de apărare, ci este o chestiune politică mult mai amplă şi, de aceea, vă spun: uşor, nu luaţi aşa viteză".

Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a acuzat faptul că mai mulţi membri din Birourile Permanente reunite, aparţinând coaliţiei majoritare doresc tergiversarea adoptării strategiei, pe motiv că preşedintele încercă să îşi aroge mai mai multe atribuţii.

Comisiile de apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat, miercuri, Strategia naţională de apărare a ţării, urmând ca raportul comisiilor să fie supus adoptării plenului Parlamentului luni, după discursul preşedintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, pe 12 iunie, Parlamentului, Strategia Naţională de Apărare a Ţării, şeful statului solicitând să adreseze Legislativului în 22 iunie un mesaj referitor la acest document, în şedinţă comună a celor două Camere.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Asta ne mai trebuia de la Johannis. Pe de altă parte, dacă fanii Marelui Lent sunt de acord cu această strategie, asta înseamnă că sunt de acord cu politica putiniană de întărirea a puterilor la administrația centrală. Și sunt de acord și cu mesajul presei occidentale (despre care cred că nu este foarte corect dar nu cunosc relațiile instituționale din Rusia) care spune că Putin decide totul.

    1. In privinta Strategiei nationale de aparare, oricat s-ar ofusca unii, Basescu avea dreptate.

      Nu poti sa te joci de-a comanda in armata! Cand apare un pericol iminent, si trebuie sa iei o hotărâre imediata, este nevoie de o comanda unica. Deaceea Presedintele este si comamndantul suprem al Armatei. 

      Orice hot vrea cat mai multa putere asupra institutiilor de forta si a justitiei si Basescu si-a facut de cap cat a putut. Orice hot vrea sa decreteze se importanta nationala toate companiile din care fura si sa secretizeze tot ce se poate ascunde. Nu apare nici un pericol iminent pe care un papagal ca Basescu sa il poata rezolva in vreun fel si de aceea republica parlamentara ramane optiunea oricarui om cinstit, intreg la cap si satul de hotii securisti care au vandut tara bucata cu bucata sub pretextul interesului national.

      Sa intervina pentru prietenul Calin sa nu goleasca de continut guvernul. Vezi Prietene Calin, eu te-am pus sa te lepezi de Mos Craciun atunci cand vorbeai de Oltchim?

      draga Eu,

      iar daca mai tii minte vroiai sa ma pui director la Oltchim. Citeste te rog celalalt articol unde am comentat despre concediul domnului ministru. Domnul Comandant a facut exact ceea ce trebuia pentru ca firma Oltchim sa poata fi pornita din nou la capacitate maxima. Da-mi te rog un exemplu prin care imi poti dovedi contrariul si voi incerca sa-ti raspund. Multumesc :-) 

      Cu siguranta ma confunzi cand crezi ca ma voi margini sa comentez o firma. TOATE firmele de stat au fost devalizate in perioada marelui carmaci fie ca este vorba de Oltchimul drag tie, CFR, Posta Romana, Hidroelectrica, complexele energetice. Daca s-ar fi marginit sa fure dintr-un singur loc am fi fost acum departe. Trecand de castravetii tai, discutia era despre democratie parlamentara versus prezidentiala si teoria mea esta ca in republica prezidentiala se fura mai usor (includem si plata taxelor de tip fanariot in furt). Sigur ca este mai usor mai ieftin si mai eficient sa impui si sa controlezi un presedinte decat un Parlament si de aceea si suport extern se poate gasi usor.

      Oltchim imi este drag, la fel si Hidroelectrica sau Petrom. Si imi face placere sa-mi comfirmi parerea ca esti adeptul unei priviri de ansamblu. Daca legile ar fi respectate atunci s-ar fura la fel de greu intr-o republica parlamentara sau prezidentiala :-) Cum poti tu sa ma faci pe mine sa cred ca profitul a crescut cu 500% desi vanzarile sunt in crestere cu 20%. Ai citit cu atentie un raport financiar al FP, SIF1-5 si apoi sa-ti spui opinia. Deci spune-mi te rog un exemplu si lasa-ne sa-l comentam. Asa vom putea in continuare generaliza.

    Crede cumva PNL actual ca va veni si va ramane la guvernare cat a stat PCR ? Atat doar gandesc , pacat ca unii mai au si creier ? Dar ce e mai grav este ca actualul de la Cotroceni se crede urmasul lu nea NICU , el nu pricepe deloc ce e cu el acolo , se gandeste cum sa-i dea functii doamnei lui si sa fie aplaudati pe unde merg !

    1. VORBESTI DOAR TAMPENII. 

    Și vă redau câteva fragmente pe care le-am găsit interesante în Strategie:

     

    "40. România are obligaţia de a păstra echilibrul strategic într‐o zonă de interferenţă a unor complexe de securitate regionale, dar şi de a contribui la consolidarea procesului de europenizare, prin extinderea gradualăa spaţiului european de libertate, prosperitate, securitate şi justiţie." 

     

    -- Ia auzi. Cică procesul de extindere este perpetuu și obligatoriu. 

     

    "57. Acţiunile informative ostile, care auîn vederedezvoltarea unor puncte de sprijin pe teritoriul naţional,în specialîn scop de influenţă, pot obstrucţiona proiectele strategice ale României şi deciziileîn stat." 

     

    -- Știți ce este asta? Este din secțiunea care detaliază AMENINȚĂRILE la adresa României. Deci, adio RT, ești deja amenințare la adresa națională (asta dacă ne-ar băga în seamă rușii - dar nu o fac că suntem mai ușor de controlat din alte capitale). Oare cum definește Dictatorul Johannis, o "acțiune informativă ostilă"? 

    1. În Strategia Națională pentru Apărarea Țării se găsește și componenta ordinii publice interne.

       

      "74.Direcţiile de acţiuneîn acest domeniuvor viza cu prioritate: 

      - sporireagradului de siguranță rutieră și a transporturilor" 

       

      -- Trebuie să recunoaștem că are legătură cu Apărarea Țării. 

       

      "4.2.3. Dimensiunea de informaţii, contrainformaţii şi de securitate 

      75 - semnalarea disfuncţiilor sistemice în asigurarea serviciilor vitale pentru 

      populaţie,precum şi a deficienţelor înmarile sisteme publice;" 

       

      -- A se nota, marile sisteme publice au fost definite in document ca sanatatea, educatia si programele sociale. Ce înseamnă asta? Se va uita SRI-ul și la faptul că spitalul nu are feșe? Parcă erau alte organisme de control civil care făceau asta. 

       

      Apoi, toată secțiunea 4.2.4 ne spune cum se asigură securitatea națională protejând proprietatea privată, modernizarea infrastructurii. Noroc că nu este menționată trecerea la moneda €. Hei, Herr Johannis ... cred că este o mare scăpare. 

       

      Apoi, secțiunea 4.2.7 ne spune cum stau teroriștii la granițe și de aceea, pentru creșterea securității României, trebuie să învățăm. Uitați ce scrie: 

      "dezvoltarea culturii de securitate, inclusiv prin educație continuă, care să promoveze valorile, normele, atitudinile sau acţiunile care să permită asimilarea conceptului de securitate națională;" 

       

      -- Tema la BAC 2016. Scrieți o compunere care să listeze inamicii naturali ai României și ce trebuie să faceți când îi întâlniți. 

      din anii precedenți, aceasta este semnificativ mai acoperitoare. Orice faci în țară poate atinge securitatea națională, este ideea de bază a acestei Strategii.

      Chiar și capitolul Educație era prezent în celelalte ediții. Dar era strict în contextul învățământului militar și a contribuției acestuia la securitatea națională. Acum, Johannis a tăiat cuvântul militar. Totul ce mișcă în țară se raportează la "cultura de securitate". 

      Strategia din 2010 vorbea despre “spionaj şi alte acţiuni ostile ale unor servicii de informaţii, activităţi şi preocupări ostile ale unor actori non-statali orientate spre influenţarea actului decizional, inclusiv a deciziei politice, a mass-media sau a opiniei publice”, ca risc şi ameninţare.

      Era o formulare mult mai clară, mai bine delimitată (deși apărea conceptul de actori non-statali - probabil cu referire la grupări teroriste). Acum însă avem “acţiunile informative ostile”. O acțiune informativă este și cea prin care distribui pliante împotriva gazelor de șist, de exemplu. Bravo Johannis. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb