Ţările ECE cer extinderea embargoului privind importurile de cereale din Ucraina

E.M.
Internaţional / 13 septembrie 2023

Ţările ECE cer extinderea embargoului privind importurile de cereale din Ucraina

Ungaria a ajuns la un acord cu România, Bulgaria şi Slovacia prin care cele patru state membre UE din Europa Centrală şi de Est (ECE) vor impune la nivel naţional interdicţii asupra importurilor de cereale ucrainene pentru a-şi proteja pieţele, dacă UE nu extinde interdicţia care expiră în 15 septembrie, a anunţat miercuri Istvan Nagy, ministrul ungar al Agriculturii, transmite Agerpres.

Ucraina a devenit complet dependentă de rutele alternative din UE, numite "coridoare de solidaritate", pentru exporturile sale de cereale, după ce Rusia a abandonat în iulie acordul internaţional care permitea transportarea în siguranţă a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Ca rezultat, fermierii din statele vecine - Polonia, Ungaria, România, Bulgaria şi Slovacia - se confruntă cu o concurenţă sporită şi blocaje pe propriile lor pieţe.

Istvan Nagy a informat că noua interdicţie la nivel naţional se va aplica unei game mai largi de produse ucrainene decât actualele măsuri.

"Am convenit cu colegii mei din România, Bulgaria şi Slovacia că, dacă nu va exista o decizie privind extinderea moratoriului de către Bruxelles, atunci vom lua individual măsuri la nivel naţional", a precizat Nagy.

Marţi, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunţat că Executivul de la Varşovia nu va ridica interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene vineri, aşa cum era programat, deoarece fermierii polonezi ar fi afectaţi.

În mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie va expira pe 15 septembrie.

Janusz Wojciechowski, Comisarul european pentru Agricultură (şi fostul ministru polonez al Agriculturii), a dat asigurări marţi că face eforturi pentru extinderea interdicţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb