Miniştrii europeni ai Energiei se reunesc astăzi pentru a căuta soluţii, dintr-o lungă listă de măsuri posibile, pentru a-i proteja pe cetăţeni de preţurile record la energie înainte de venirea iernii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
La baza discuţiilor va sta un set de propuneri anunţat miercuri de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, printre care se află plafonarea preţului gazelor naturale ruseşti, o taxă claw back pe veniturile producătorilor de electricitate care nu utilizează gaze naturale, reducerea generală a cererii de electricitate şi linii de credit în regim de urgenţă pentru firmele de utilităţi care trebuie să acopere garanţii mai mari.
Diplomaţii europeni consultaţi de Reuters par să susţină în mare parte măsurile destinate oferirii de lichidităţi pentru companiile de utilităţi iar unii sunt de acord şi cu o ţintă obligatorie privind reducerea cererii de electricitate.
În schimb, alte propuneri creează diviziuni în rândul UE. De exemplu, propunerea care vizează plafonarea preţului la gazele naturale ruseşti nu a obţinut încă sprijinul majorităţii statelor membre, iar unele ţări se întreabă cum anume ar putea fi reduse preţurile având în vedere volumul mic de gaze pe care Moscova îl trimite în prezent spre Europa.
"Intenţia noastră principală este să coborâm preţurile. Un plafon care ar fi impus numai gazelor naturale ruseşti nu ar duce la diminuarea preţului gazelor", a declarat ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten.
Statele baltice se numără printre ţările care sprijină ideea, susţinând că un plafon de preţ ar lipsi Moscova de veniturile necesare pentru a-şi finanţa activităţile militare din Ucraina.
Preşedintele Vladimir Putin a avertizat că Rusia va înceta să mai furnizeze gaze Europei dacă aceasta din urmă introduce un plafon de preţ. Sprijinul pentru ideea unui plafon este redus în rândul ţărilor membre din Europa Centrală şi de Est care nu sunt dispuse să piardă şi livrările limitate de care mai beneficiază în prezent.
Potrivit Reuters, statele membre UE nu ar urma să aprobe vineri noi politici ci mai degrabă vor trimite un semnal către Bruxelles cu privire la opţiunile care beneficiază de suficient sprijin pentru a deveni propuneri finale. În mod normal, legile UE în regim de urgenţă sunt adoptate cu votul majorităţii ţărilor, însă unele au nevoie de unanimitate.
De asemenea, ideea unei taxe claw back pe veniturile producătorilor de electricitate care nu utilizează gaze naturale şi utilizarea banilor colectaţi pentru diminuarea facturilor consumatorilor s-a lovit de rezistenţă în anumite capitale europene.
Comisia Europeană ar vrea să plafoneze la 200 de euro preţul unui Megawatt oră de electricitate plătit producătorilor care nu utilizează gaze naturale şi acesta să se aplice pentru operatorii de centrale eoliene, centrale nucleare şi producătorilor de electricitate pe bază de cărbune, potrivit unui document consultat de Reuters.
În mod normal, preţurile la electricitate în Europa sunt stabilite de centralele care funcţionează pe gaze iar ideea plafonului este acea de a reduce costul electricităţii produse în acele centrale care nu sunt expuse la creşterea explozivă a preţului gazelor naturale, care luna trecută erau de 12 ori peste nivelul înregistrat la începutul lui 2021.
Cu toate acestea, Franţa, ţara cu cel mai mare parc de centrale nucleare din Europa, a pus sub semnul întrebării această propunere conform căreia aceeaşi limită ar trebui să se aplice tuturor producătorilor de electricitate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2022, 10:24)
amintiri din crizele trecute postate pe bursa ro:
petrom scumpeste carburantii 12 o2 2008
proteste pentru gaze ieftine 12 02 2008
gazprom amana termenul de sistare a exporturilor de gaze catre ucraina
interesul local creste dobanzile
inflatia influenteaza cursul
activele bancpost au crescut cu 60% in 2007 (ce alte active ale altor banci acu crescut perioada asta exponential?)
inflatia inalta nu surprinde dar ingrijoreaza
prabusirea leuli in decembrie s-a resimtit in exporturi
masurile bancii nationale sustinute de bancheri
dobanzile au urcat la 13%
credite nerambursate - clientii bancilor raman fara apartamente
banca nationala lupta pentru o inflatie scazuta
leul prinde puteri
evolutia economiei americane ne afecteaza
doar cateva din titluri... care puse in contexutl actual si viitor apropiat se pliaza ...
istoria nu se repeta dar tinde sa rimeze...
s c cret
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de STATY în data de 09.09.2022, 10:38)
EXISTA O SINGURA SOLUTIE DE REZOLVARE PENTRU BABILONIA PE CARE EI INSISI SI-AU CREAT-O : PUNETI-VA BINE CU RUSII !!! INCETATI SA VA MAI BAGATI INTR-UN CONFLICT CARE NU VA PRIVESTE !!! NU ESTE TREABA VOASTRA CA 2 NATIUNI SEMI - SALBATICE , FORMATE DIN OAMENI DE STEPA , SE INCAIERA INTRE EI !!! TREABA LOR !!! EI SE BAT , EI SE IMPACA PANA LA URMA , IAR EUROPA TRAGE PONOASELE !!!!!!!!!!!!! UITE ACUM : DAU DIN COLT IN COLT , CU PETROLUL SI CU GAZELE !!!!!!!!!!! CITEAM ASEARA PE ''''''' HOTNEWS '''''', CA CANCELARUL ALA AL GERMANIEI A AJUNS IN CANADA , SI SE SMIORCAIE PE ACOLO , CA EI SA SALVEZE GERMANIA DIN CRIZA GAZELOR !!!!!!!!!!! SI CA AIA I-AU RASPUNS , CA POT SA LE DEA , DOAR ''''''' HIDROGEN '''''''' !!!!!!!!!!!! VEDETI , UNDE DUCE TEMBELISMUL ????????????
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2022, 10:30)
Dupa ce au renuntat la energia ieftina
ruseasca,ADIO facturi rezonabile !!!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2022, 11:00)
amintiri din crizele trecute postate pe bursa ro:
cotatia petrolului sub 120 dolari barilul 6 08 2008
economia duduie (veorico si hatul), bursa traieste de pe o zi pe alta 6 08 2008
impact developer construct a rascumparat 2,36 milioane de actiuni, intr-o saptamana 6 -8 2008
fondurile de pensii obligatorii se gandesc sa investeasca in private equity ( ce a urmat?- dumnezeu cu mila) 6 08 2008 decimare fonduri de pensii si venituri reale in piata
dobanzile mult prea ridicate pot conduce la o incetinire abrupta a economiei 15 09 2008
fermierii inexistenti pentru apia (vitrejiti de seceta purtati pe trumuri pentru motorina si lipsiti de subventiile europene)... 15 09 2008
productia mondiala de aur al putea creste anul viitor 16 12 2008
vom mai avea si paine dupa atata circ? 16 12 2008
productia mondiala de otel a scazut cu 24,3% in decembrie postat 26 01 2009
Testul de stres eliminat pentru creditele garantate imobiliar - BNR 26 01 2009 (noi in prezent ne aflam sub test de stres financiar- sa vedem cine pocneste; testul se elimina dupa fiecare deflatie nu in inflatie)
Chirii mai mici cu 20% pentru spatiile de birouri
impact bucuresti profit net 7,4 mil lei in 2008
Zona libera curticii arad isi pierde investitorii
Constructiile isi injumatatesc ritmul de crestere anul viitor (26 01 2009)
Nu am perceput modificari semnificative ale cererii - 26 01 2009 -Vrajeala mare de catre Tiberiu Andrioaiei -policolor
Vanchelie: Basescu si democrat liberalii scad abrupt in sondaje - 03 05 2009 interesant odata cu bula financiara scade si interesul liberal si se muta populatia catre social
Guvernul a retras de la vanzare mai multe imobilie ale RA APPS
Terenurile din Timisoara s-au depreciat aproape 20%
Majorarea impozitului pe tranzactii nociva pentru piata imobiliara
Criza a golit chiriasii spatiilor comerciale ultracentrale din Capitala
Unii proprietari disperati sa vanda reduc la jumatate pretul apartamentelor (intrebarea se pune la jumatate fata de varf sau la jumatate fata de 2000? caci de vandut tot pe bula vand asezat pe alt platou)
plasamente in dolari si franci stimulate de cnflictul din Coreea 24 11 2010
Rata şomajului din SUA a urcat în noiembrie la 9,8%, cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni 3 12 2010
Romani tot mai stresati la job 18 10 2010
S c cret
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2022, 13:10)
are urusla solutia, soare si vant, energia verde, vrajeala globalista!