Statele membre ale Uniunii Europene au miercuri o primă discuţie pe tema unor noi sancţiuni propuse în legătură cu războiul Rusiei din Ucraina, care ar viza firmele chineze şi iraniene şi ar permite reducerea exporturilor în ţări terţe ce încalcă restricţiile comerciale existente, informează news.ro.
Discuţiile între ambasadorii UE au început la ora 08:00 GMT (11:00, ora României) şi se anunţă a fi aprinse, potrivit unui diplomat. Adepţii unei linii dure împotriva Rusiei sunt supăraţi că planul nu merge suficient de departe, în timp ce alţii sunt atenţi la deteriorarea relaţiilor lor internaţionale.
Existanţa unor opinii atât de diferite înseamnă că nu se aşteaptă un acord prea rapid, au declarat mai mulţi diplomaţi
Şefa executivului UE a dezvăluit planul marţi, în timpul vizitei ei simbolice la Kiev, o contrapondere la sărbătorirea anuală de la Moscova a victoriei din al Doilea Război Mondial asupra Germaniei naziste, o luptă pe care preşedintele Vladimir Putin o aseamănă de-acum cu invazia sa din Ucraina.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că noile sancţiuni se vor concentra pe combaterea eludării restricţiilor comerciale impuse deja Rusiei şi au fost concepute "în foarte strânsă coordonare" cu naţiunile din Grupul celor Şapte (G7), organizaţia ce reuneşte cele mai puternice economii democratice ale lumii.
"Dacă vedem că mărfurile pleacă din Uniunea Europeană către ţări terţe şi ajung apoi în Rusia, am putea propune statelor membre să sancţioneze exportul acestor mărfuri. Acest instrument va fi o ultimă soluţie şi va fi folosit cu prudenţă", a subliniat Ursula von der Leyen. Ea a adăugat că UE va opri tranzitul prin Rusia a unui număr mai mare de exporturi, inclusiv produse de tehnologie avansată şi piese de avion.
Surse diplomatice familiarizate cu propunerea - redactată de Comisia von der Leyen - au declarat că aceasta prevede includerea pe lista neagră a "zeci" de noi companii, inclusiv din China, Iran, Kazahstan şi Uzbekistan.
Potrivit surselor, noile sancţiuni ar sublinia faptul că petrolierele nu au voie să descarce în largul mării sau să ajungă în porturi cu transponderele GPS dezactivate, o încercare de a contracara încălcarea restricţiilor G7 privind comerţul cu petrol rusesc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2023, 16:02)
Mai bine de un an se spunea ca sanctiunile
economice aplicate Rusiei pun capăt razboiului, dar se pare ca noi europenii
avem probleme economice de pe urma lor
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2023, 16:45)
Grozav, alte sancțiuni ... Îmi mai bagă ăștia de la UE ALTE noi taxe pe care trebuie să le plătesc?
ASta în timp ce rusnacii nu sunt deloc afectați de sancțiunile respective
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2023, 18:05)
Daca birocratii tembeli ai UE fac greseala sa puna sanctiuni chiar si unei singure companii chinezesti, iar chinezii vor impune ca masura de retorsiune, sanctiuni pe linie asupra multitudinilor de companii europene care opereaza in China, atunci Industria si Economia Blocului Comunitar vor ajunge in scurt timp in sapa de lemn, asa ca, vor trebui apoi sa-l angajeze pe Florin Salam ca sa le cante niste manele tanguitoare, de inima albastra!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2023, 18:27)
Directia e deja data,
in jos cu UE economic