Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, joi, că ministerul va evalua situaţia şi va lua o decizie, după ce Sorina Pintea a anunţat că îşi va retrage demisia de la conducerea Spitalului Judeţean Baia Mare.
"Ministerul va evalua situaţia şi va lua o decizie în consecinţă. În acest moment, vom evalua efectiv dacă într-adevăr informaţia este sigură, dacă doamna managere a revenit, vom cere o notă explicativă de la DSP-ul din judeţul respectiv, iar ministerul va lua o decizia", a spus Nelu Tătaru.
Sorina Pintea a anunţat, miercuri, că îşi retrage demisia din funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" din Baia Mare.
Ea va fi înlocuită însă, pe durata incapacităţii temporare de muncă, de directorul medical Vasile Pop.
Pintea a fost reţinută de DNA la sfârşitul lunii februarie, fiind acuzată de luare de mită în formă continuată pentru că ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro şi 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect "proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente", încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.
Totodată, Ministrul Sănătăţii a afirmat că nu sunt secţii închise la spitalul din Piatra Neamţ, dar acestea funcţionează cu un personal la limită, după ce mai multe cadre medicale sunt infectate cu coronavirus sau în autoizolare. El a precizat că ministerul urmăreşte ca acest focar să nu se extindă.
Nelu Tătaru a fost întrebat, joi, cine a mai rămas la Spitalul din Piatra Neamţ, după ce 70 de cadre medicale se aflau în autoizolare, iar 24 sunt infectate cu coronavirus.
"În acest moment nu avem secţii închise, avem secţii cu un personal la limită, cum e secţia de ATI, are patru asistente care sunt în acest moment. Secţiile toate sunt în funcţiune doar că funcţionează la un nivel redus. Spitalul din Piatra Neamţ e desemnat şi spital Covid, atunci am avut şi o patologie care a fost restrănsă şi personalul care este în acest moment face faţă. Dar urmărim ca acest focar să nu se extindă şi să ne protejăm personalul medical de acolo", a afirmat ministrul Sănătăţii.
În judeţul Neamţ sunt confirmate 202 persoane cu coronavirus.
În acelaşi timp, Nelu Tătaru a declarat că România are echipamente pentru toate spitalele care tratează pacienţi infectaţi cu coronavirus şi că deja s-au făcut primele livrări.
"A fost o cantitate mai mare de echipamente, materiale sanitare şi kit-uri de testare care s-au situat într-o marjă pe care am avut să o avem în toate spitalele din România, având în vedere că lipsa s-a resimtit, plecând de la un stoc zero. În acest moment putem spune că putem asigura o cantitate de materiale sanitare, o cantitate de combinezoane precum şi de kit-uri de testare pentru toate spitalele care în acest moment au această aparatură sau desfăşoară activitate pentru tratament a celor cu infecţie covid. În acest moment am distribuit la nivelul tuturor spitalelor care sunt în prima linie celor de boli infecţioase, celor care sunt de pneumologie, precum şi cele suport, cantităţi importante de materiale sanitare şi de medicamente. La nivelul spitalelor judeţene, cele care sunt de faza a treia, avem în acest moment şi pentru ele cantităţi de materiale pentru a fi pregătiţi pentru eventualele cazuri suspecte sau pentru cazurile care în acest moment sunt în izolare, aşteptând un rezultat", a declarat Nelu Tătaru, care s-a aflat joi într-o vizită la Unifarm.
Reprezentanţii Unifarm spun că aceste echipamente care sunt pe stoc ajung pentru aproximativ două luni, urmând ca alte transporturi să sosească în perioada următoare, în România.
"În acest moment ce distribuim la nivelul spitalelor ajunge pentru cel puţin două luni, două luni şi jumătate din această perioadă. Mărfurile vin în mod continuu şi pleacă în mod continuu spre spitale, au venit foarte multe măşti cu trei pliuri, măşti FFP2, combinezoane, mănuşi din latex, botoşei, halate, cam tot ce au cerut spitalele. Mai avem încă 12 transporturi aeriene şi cel puţin şase transporturi terestre până la jumătatea lunii mai, care urmează să vină, am achiziţionat inclusiv trei spitale modulare de campanie care au venit în România pentru MApN şi Ministerul Sănătăţii, spitale care au rolul de a separa fluxurile de bolnavi infectai cu covid de bolnavii din fluxurile normale. Încercăm să facem cât mai repede distribuţia spre spitale", a declarat Adrian Ionel, reprezentant Unifarm.
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Andrei Baciu a explicat că în România testarea pentru Covid 19 se face cu aparate PCR Real Time, dar că nu toate aparatele existente sunt şi funcţionale, din lipsă de personal.
"În România facem testarea prin recomandarea OMS prin aparate PCR Real Time. S-a lucrat cu experţii la creşterea capacităţii de testare, s-au analizat echipamentele de PCR din România. Este un proces laborios, motiv pentru care pregătirea echipelor durează. Ca să pregăteşti o echipă de la zero poate dura de la câteva săptămâni, la două luni. Peste 15 de aparate sunt în România, însă nu toate fi folosite pentru testarea Covid. Acum trei săptămâni se făceau 500-600 de teste, în ultimele 24 de ore s-au făcut peste 3000 de teste", a explicat Baciu.
Pe durata arestului, ea a necesitat în mai multe rânduri îngrijiri medicale din cauza bolii autoimuine de care suferă. Ulterior, ea a fost plasată sub control judiciar.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2020, 18:04)
nelutu, aveti si pentru baia mare vreun rambu?....hai, cautati.......sigur gasiti....