Ţeapa şi tiranul

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 27 octombrie 2010

Ţeapa şi tiranul

Lupta politică a programat pentru astăzi amplificarea protestelor sindicale, ca presiune asupra Parlamentului, la momentul votării moţiunii de cenzură, unde opoziţia caută (fără speranţe) să disloce câţiva parlamentari de pe alte metereze, ca să-l trântească încă o dată pe Boc.

Desigur, ţinta finală ar fi preşedintele Băsescu, dar şansele de succes s-au diminuat drastic duminică, odată cu ideea lui Adriean Videanu ca parlamentarii puterii să nu participe la vot.

Înşişi iniţiatorii moţiunii prevăd că va eşua.

Paradoxal, însă, eşecul moţiunii nu va fi un succes al puterii.

Dimpotrivă.

Boc, Băsescu, Videanu, Ponta, Antonescu, Vîntu, Voiculescu, Patriciu şi un lung şir de alte personalităţi nu sunt, în realitate, decât actorii distribuiţi în cele două mari scenarii care se confruntă, concurând să fie jucate la unul şi acelaşi teatru - teatrul naţiunii.

Vom vedea, în cele ce urmează, cum un scenariu mult timp credibil, a devenit fals; şi cum celălalt, care a fost fals la origini, devine verosimil, în pofida faptului evident că autorii lui manipulează ordinar.

Scenariul prezidenţial: "Ţeapa"

Traian Băsescu a reuşit să transmită publicului un scenariu după care el caută să-i tragă în ţeapă pe "boierii" veroşi, corupţi, care fură munca poporului.

"Ţeapa" i-a ţinut loc de program electoral, în virtutea acestui scenariu a câştigat două mandate de preşedinte.

Popularitatea acestui scenariu i-a justificat aproape orice, de la manifestările mărinăreşti la cârma ţării, până la anii de fricţiuni continue cu Guvernul Tăriceanu, ajungând să blocheze însuşi actul de guvernare, în numele extirpării influenţei lui Dinu Patriciu asupra acestui act.

Poporul a fost bucuros să vadă mari "boieri" chemaţi la judecată, ba, chiar, băgaţi temporar la gherlă.

Poporul a înţeles duşmănia "boierilor" faţă de preşedintele Traian Băsescu, drept naturală şi crâncenă împotrivire la intenţia lui să facă o ţară mai curată.

Criticile timpurii lansate de televiziunile lui Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vîntu au avut un evident caracter artificial, deplasat şi inoportun, alimentând, prin ricoşeu, popularitatea preşedintelui şi accentuând dramatismul luptei sale cu "boierii" ridicaţi la rang de "moguli".

Distribuirea lui Emil Boc în rol de premier-marionetă a putut fi justificată de nevoia unui prim-ministru docil, ca armă într-o luptă care se radicalizase şi îi impusese preşedintelui "monstruoasa coaliţie" cu PSD la guvernare.

Acţiunea de suspendare a preşedintelui a pus în evidenţă alianţa dintre "moguli" şi opoziţia politică, în interes propriu, fără nici o legătură cu starea de spirit a cetăţenilor, motiv pentru care poporul i-a călcat în picioare la Referendum.

Poporul a înţeles că preşedintele este izolat, inclusiv în propriul partid, pentru că luptă împotriva "boieriei", în general, care se găseşte şi acolo, ca în întreaga sferă a politicii; ceea ce a făcut ca ideea reformării clasei politice să fie o firească dezvoltare a programului "Ţeapa" pe nivel instituţional.

De aceea, poporul a acceptat chiar şi un Referendum despre diminuarea numărului de parlamentari, din care nu a înţeles nimeni nimic (decât că aşa vrea Băsescu) şi, concomitent, i-a mai acordat un mandat la Cotroceni (tot aşa cum bucureştenii îi mai dăduseră un mandat de primar, pentru că, din cauza PSD-iştilor din Consiliu, nu putuse face nimic).

Dar, ca şi la Primăria Capitalei, (pe care Băsescu i-a predat-o lui Adriean Videanu, după ce primise tot ceea ce le ceruse bucureştenilor, în nume propriu), astăzi, când preşedintele are şi majoritate parlamentară şi un Guvern docil, se vede că nu-i mai servesc la nimic.

Între timp, datorită crizei şi proas-tei gestiuni, priorităţile poporului s-au modificat radical - salarii, pen-sii, propria supravieţuire eco-nomică.

Scenariul "Ţeapa" a fost aruncat de popor în sertarul pentru eventuale spectacole în stagiuni viitoare.

Un scenariu care şi-a pierdut credibilitatea, cu speranţe apropiate de zero să se mai joace vreodată în teatrul naţiunii.

Scenariul opoziţiei: "Tiranul"

Opoziţia politică s-a prezentat cu un scenariu focalizat asupra personalităţii preşedintelui, după care dis-funcţionalitatea în raporturile dintre principalele instituţii ale statului - Preşedinţie, Guvern, Parlament - sunt rodul caracterului conflictual, distructiv al lui Traian Băsescu, , un om care nu-şi respectă cuvântul, de la care poţi primi o lovitură fatală, tocmai când îi erai apropiat, te încredinţase de cordialitate şi îi făceai un serviciu (un "animal politic", atât ca instinct care îl conduce la victorie în bătălii, dar şi ca lipsă de scrupule, în setea lui de putere).

"Tiranul" este un titlu mai potrivit pentru acest scenariu, decât cel de "Dictatorul", pe care opoziţia i l-a dat în mod nefericit (opoziţia a mizat greşit pe teroarea stârnită de termen, prin apel la ceea ce reprezintă Ceauşescu pentru noi, neluând în calcul enormele diferenţe de personalitate în cazul lui Băsescu).

Şirul de consilieri care l-au părăsit - personalităţi de bun renume - a sugerat lipsa de caracter a pre-şe-din-telui, imposibilitatea colaborării cu el.

Şirul de personalităţi politice şi din afaceri care s-au perindat prin instanţele anticorupţie, fără să fie condamnate, a întemeiat acuza că nu este vorba decât despre hărţuire fără temei, a adversarilor puterii pre-şedintelui, adversarii lui personali.

Lipsa de finalitate a luptei anticorupţie a avut un rezultat interesant: în primă instanţă, guvernarea şi-a pierdut culoarea "portocalie", înţelesul de mişcare reformatoare; în a doua instanţă, perpetuând "sistemul ticăloşit" dincolo de limita de toleranţă, presupusa luptă anticorupţie nu a mai generat decât creşterea şpăgii (proporţional cu riscul), cangrenând puterea PDL-istă (căci ea însăşi era beneficiara şpăgii), PDL care nu şi-a mai găsit rostul decât în propria înavuţire.

De la şoaptele despre bordurile lui Videanu, la scandalurile explicite cu miniştri PDL nu a mai fost decât un pas.

Neinspirata intervenţie a trusturilor de presă ale "mogulilor", care au umplut spaţiul public cu scandaluri artificiale şi oribile (de tipul "ţigancă împuţită", sau "cu pumnul în gura copilului") şi cu manipulări vizibile (cărora "profesorul" Cristian Popescu le-a reproşat "lipsa de profesionalism"), le-a decredibilizat atât pe ele, cât a decredibilizat şi scenariul "Tiranul", care abia-abia începuse să prindă substanţă.

Este una dintre cauzele principale pentru care poporul a preferat, în continuare, scenariul "Ţeapa" şi i-a mai dat un mandat de preşedinte "Tiranului", deşi ne aflam, deja, în plină criză economică, iar agenda preşedintelui nu mai corespundea nicidecum celei populare.

Incapacitatea premierului să ges-tioneze criza economică a devenit dureroasă pentru popor, care, aşa cum a ştiut întotdeauna că Boc nu este decât o mască pentru puterea cu care este învestit Băsescu, tot aşa a înţeles că preşedintele este responsabil de situaţie şi de lipsa de soluţii.

Poporul simte că măsurile severe de diminuare a salariilor sunt nedrepte şi că ar trebui să existe altele; poporul simte că munca îi este irosită printr-o conducere şi organizare greşite; cetăţeanul sesizează că plăteşte din propriul buzunar incompetenţa de la vârf şi corupţia generalizată, împotriva cărora l-a creditat pe Băsescu timp de cinci ani, fără nici un rezultat concret.

Explicaţiile pentru nereuşita lui nu mai contează.

Oricum, Băsescu nu poate explica de ce puterea nu s-a mobilizat să rentabilizeze monopolurile, regiile şi companiile de stat, în loc să taie salariile, să crească TVA-ul şi să propună tăierea pensiilor (sau, măcar, concomitent cu aceste măsuri).

Opoziţiei şi "mogulilor" le-a venit apa la moară.

N-au nici un merit.

Scenariul de astăzi: "Lovitura de stat sau perpetuarea tiraniei?"

Constituţia identifică lovitura de stat drept schimbare de regim politic prin violenţă.

Faptul că mass-media "mogulilor" şi-a coordonat acţiunile de manipulare a opiniei publice cu acţiunea din Parlament (urmărind căderea Guvernului), concomitent cu amplificarea protestelor sindicale, în acelaşi moment şi loc, nu este de ajuns ca să putem vorbi de o lovitură de stat, în sensul în care o defineşte Constituţia.

Nici măcar suspiciunea că Sorin Ovidiu Vîntu ar fi orchestrat totul nu o poate încadra la "comploturi".

În schimb, imprudentul apel lansat de Victor Ponta la Congresul PSD (în ziua moţiunii, să iasă în stradă toţi românii şi să vină în jurul Parlamentului şi în Parlament, să ajute opoziţia şi să nu o lase pe Roberta Anastase să mai fure votul) aduce a instigare la violenţă.

Adică, sugerează lovitura de stat.

Dezvăluirea manipulării mediatice ordinare la care s-a dedat Sorin Ovidiu Vîntu (desigur, şi Dan Voiculescu) a demobilizat opoziţia, într-o măsură.

Ziariştii compromişi în această campanie antiprezidenţială, prelungită timp de patru ani, se autointitulează "eroi ai combaterii tiraniei", în lipsa oricărei justificări deon-tologice.

La fel şi liderii sindicali (atacaţi - oportun - zilele acestea, pe tema însuşirii patrimoniului sindical) şi politicienii opoziţiei, aflaţi în recul după lovitura dată televiziunilor de către "animalul politic".

Dar, criza economică este o realitate, după cum reală este şi proasta ei gestiune de către Guvernul care îl are drept premier-marionetă pe Emil Boc.

Ceea ce, în scenariul "Ţeapa", jus-tifica un Guvern docil, astăzi devine acuzator: pasivitatea şi incompetenţa premierului devin pasivitate şi incompetenţă ale preşedintelui Traian Băsescu, care l-a desemnat (de două ori, singur şi nesilit de nimeni şi cel puţin a doua oară, era evident că este un premier ruinator în vremuri de criză economică).

Preşedintele nu a ştiut să-şi schimbe scenariul.

Trebuia să-l înlocuiască cu unul intitulat "Criza".

În democraţiile stabile, avansate, nu este nevoie de vreo lovitură de stat pentru îndepărtarea guvernanţilor care nu fac faţă agendei publice; ei demisionează, pur şi simplu.

Nu contează că, pentru unii, cineva mai bun ca Băsescu n-ar fi de găsit (deşi oferta este extrem de săracă, ideea este cert falsă); contează că Băsescu nu face faţă, acum.

Din contră, duminică seara a răzbătut că, pentru a preveni trecerea moţiunii, Adriean Videanu a stabilit ca parlamentarii puterii să se abţină de la vot, deşi vor rămâne să fie prezenţi.

Este de presupus că nici un PDL-ist nu va vota astăzi - ar însemna să se manifeste sfidător faţă de ai lui, sub ochii întregii naţiuni.

Măsura interzice manifestările de conştiinţă ale propriilor parlamentari ai puterii.

În numele disciplinei de partid, libertatea de conştiinţă a parlamentarilor puterii a fost anulată.

Aleşii poporului nu-şi pot exersa opiniile.

Abia acum putem vorbi de tiranie.

O tiranie care să perpetueze ce?!

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. FURTUL

    1. Sa perpetueze uritul, strimbul,mirlania, incompetentza, manelismul si mai stiu citeva....cu vutoane, machedoane si ....In fond totzi politrucii se lupta sa ajunga la asfaltari, contracte de energie, corn si lapte stricat la copii si in general sa dea Tzeapa vietzii...Si Farmache premier. Si Basescu e prieten, daca trebuie cu toata lumea. Liberal, UDMR-ist, PSD-ist, UNPR-ist, DANDiaconist, etc.Atzi vazut Domn' Mache ce simplu e? Io ce sa va fac daca nu betzi spritz cu Gigi Becali cind trebuie?

    Si cum ati ajuns voi un ziar financiar sa aveti opinii politice sau tendinte de manipulare a opiniei cititorului ? nu am afiliere politica urasc la propriu ploiticienii romani nici macar nu sunt in tara de 10 ani dar aceasta revista o citesc online pentru informatii economico financiare nu sa ma inundati voi cu ideii precum tv antena. sa va fie rusine erati ultima reduta care mai era in picioare pana si ziarul capital a ajuns unul de barfe !

    1. Vad ca, dupa ce am batucit tara cu prosti, acum ii raspindim si pe afara. De cind un ziar financiar nu trebuie sa aiba opinii politice?! Informatia economico-financiara nu este si politica? Opinia politica nu are baza economico-financiara?! Protestele de acum nu sint provocate de politica economico-financiara ?

      te faci ca nu intelegi nimic. esti in afara subiectului si se vede clar ca jobul tau e sa combati aiurea in tramvai pe subiectul motiunii. nu ti-a iesit. sa-ti taie din salariu!

      Cind vei ajunge la zzz, trezeste-ma!

      Ai sesizat bine; daca barba ("barbile") lui Make nu cad bine pe ecrane sau daca din alte motive televiziunile nu-l prefera, ce si-a zis omul: amestecam economicul cu politicul, crezand probabil ca asa cum "romanii" inghit tot ce le servesc televiziunile si cititorii Bursa le vor accepta ineptiile, desi, ca sa fim cinstiti, unele relatari din articol sunt corecte. Parca cei de la Bursa afirmau ca ?% din cititorii lor sunt "crema"; s-or fi referit la vreo crema cu care-si lustruieste Make "barbile" ?.

      Vine ddd ? 

      Eu nu vreau sa alung cititorii,dar si ziarul BURSA si noi platim taxe aici.Si cred ca ce scrie Make nu tzine de vreo antena ci de faptul ca traiul a ajuns pentru toata lumea o problema. Iar tu Brutus daca ai plecat, vezi de capsunii matale pe unde vei fiii..Economia o facem tot noi de aici si nu tu care dai taxe la altzii...

      Ah, ce somn imi e...

      Nani puisor; somnul........ naste crize!.

      Poate totusi te trezesti. 

    Saracu nenea Iancu saracul Eminescu mama ce s-ar fi mai imflamat la Capsa, sau la Caru cu Bere sau la...Monser pe vremurile alea erau politicieni adevarati.Mofturi. Tot asa , minusculi, venali, cremenali.

    1. Voua va place unde ne-a adus Basescu?

      Zici bine, ce vremuri; dar iata ca saracii de la Bursa au si ei Caru cu Boi, unde se inflameaza politic - economic este mai greu pentru ei. 

      Amice, cati ani ai? pe ce lume orbecai ?; nu traiai pe vremea lui Iliescu, Nastase....?? 

      Amice, citi ani crezi ca o sa apuci pe vremea lui Basescu?

      Faci pe istetul dar n-ai dreptate. 

    Corecta analiza.

    Complicitatea si/sau sanatajul reciproc fac politicenii sa se compromita impreuna, sau sa se autodevoreze, ceea ce-i in avantajul cetatenilor. 

     

    Retorica ziaristului roman....

    Daca nu esti pro Basescu esti anti-Basescu?? Conflictul de opinii este cel mai palpitant, interesant, si pe Make foloseste deontologia ca sa scrie un articol in care variaza cu toate situatiile posibile: critic cu puterea si opozitia, sarcastic cu toti, se face ca intelege, agresiv fata de CTP, manipulator la randul lui. Meriti sa fi contrazis. Logica ta are de suferit-in aducerea la instigare a lui Ponta-ai vazut ce ai vrut, sa stii ca ti s-a parut,il ataci fara rost de fiecare data pe CTP. 

    Te intreb: esti multumit de Basescu? te reprezinta ca cetatean? te identifici cu viziunile lui? Unele articole au fost mai bune, gen neregulile cu securizarea datelor de la BVB 

    Noroc! 

    1. Manipulare(DEX)=a antrena, prin mijloace de influențare psihică, un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acțiuni al căror scop aparține unei voințe străine de interesele lor.

      Nu, nu fac asta.  

      Imi exprim opiniile (si de fiecare data, mi le argumentez, ceea ce nu se poate spune despre verdictele dumneavoastra).  

      Cred ca se poate vedea asta.  

      Daca nu se vede, atunci va rog sa-mi explicati cum sa-mi exprim opiniile (la a caror libertate imi da dreptul Constitutia), fara sa fie confundate cu o incercare de manipulare. 

      Banuiesc ca nu puteti sa-mi explicati. 

      In privinta lui Cristian Popescu, mi-am argumentat opiniile mereu. In cazul mentionat in acest articol, Popescu se descalifica prin insasi interventia sa, asa ca n-am considerat necesar sa mai argumentez, ca sa nu jignesc cititorul. 

      Nu inteleg intrebarile despre Basescu; ati citit articolul?!

      Ma intrebati altceva decit se afla acolo drept raspuns? 

      Domnule Make ( ma adresez celui adevarat !) va solicit o opinie - sunteti curajos, nu ?  

      Ce parere aveti de liderul "ortacilor" - de azi - pensionari si sindicalisti (lipsesc tarnacoapele) adusi de PSD cu autobuzele de prin toata tara cu o portie de mancare si doi lei, pentru a ajuta criza si democratia umpland strazile Bucurestiului, in frunte cu un alt Miron Cozma, astazi Victor Ponta. 

      Se putea o POANTA mai buna ? asa se pune umarul la criza ?.  

      Multumesc.

       

      Asteptati, va rog, ziarul de miine. Veti gasi un raspuns la care nu cred ca va asteptati. Un picut de rabdare...

      Make, banuiesc ce ai sperat ca te va salva; iata nu ti-a mers, nu v-a mers; asa patesc iudele !. 

      Ce faci Make ? dormi? am asteptat ziarul de azi (maine al tau) ???.

      Ai uitat, te prinde apoplexia ??. 

    Domnilor, va tot plangeti ca sunteti deranjati ca acest ziar si-a intreptat atentia catre stiri politice. Fi-ti domnilor seriosi, vi se pare ca politica nu are legatura cu economia, unde ati facut scoala? In comuna Ianca? Putin respect, acest articol este coerent si pertinent, si da situatia economica a tarii este rezultatul direct al politicii.! respect pentru echipa ziarului!

    Pai asta e intrebare? Sa perpetueze productia politica. Pai productia de Udre. Udrea e cel mai bun produs al poiliticii romanesti din ultimii ani, zice tiranul. Pai sa lasi o asemenea productie sa se duca de rapa?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb