Televiziunea clasică (analog) va fi înlocuită pînă în anul 2012, şi în ţara noastră, de către televiziunea digitală, prin satelit DTH (Direct To Home), conform obligaţiilor de stat membru al Uniunii Europene, a anunţat ieri, în cadrul seminarului cu tema "Bucla locală", Dan Cristian Georgescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii.
Recepţia de programe în format digital permite accesul către mai multe programe TV şi o calitate mai bună decît cea oferită de sistemul analog folosit în prezent de marea majoritate a abonaţilor de cablu TV. De asemenea, recepţia semnalului se face direct de la satelit, iar accesul la programele TV este posibil şi în zone în care, din diverse motive, nu ar fi posibil acest lucru. O dată cu digitalizarea televiziunii, aceasta devine interactivă, oferă posibilitatea abonaţilor să primească la cerere date pe televizor, anumite informaţii şi acces la Internet.
În condiţiile în care există o concurenţă acerbă pentru frecvenţele de transmisie radio şi TV clasice, televiziunea digitală DVB-T permite transmisia de pînă la patru programe TV, a două programe radio şi a unui canal de date simultan. Potrivit estimărilor, pînă în anul 2025, sistemul de televiziune digitală va putea deservi 90% din populaţia României.
Monopolul televiziunilor prin cablu CATV a fost înlăturat o dată cu apariţia primului serviciu de televiziune digitală, introdus în ţara noastră în noiembrie anul trecut, de către "Focus Sat Romania". De atunci, alţi patru operatori de televiziune prin cablu (RCS/RDS - Digi TV, Astral Telecom - Astral Digital, INES - IPTV, Max TV) au introdus în oferta lor şi servicii de televiziune digitală.