Temerile legate de încetinirea economiei Chinei impulsionează dolarul

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 septembrie 2015

Temerile legate de încetinirea economiei Chinei impulsionează dolarul

Dolarul s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de alte valute majore, inclusiv raportat la moneda unică europeană (euro), pe fondul temerilor legate de încetinirea economiei Chinei, respectiv de impactul acestei evoluţii asupra economiei mondiale. Avansul dolarului a venit în pofida incertitudinilor privind calendarul unei potenţiale majorări a dobânzii de politică monetară în SUA, anul acesta.

Dolarul a urcat cu 0,1% pe piaţa din New York, la ora locală 10.15, ajungând la 1,1235 unităţi/euro.

Temerile referitoare la evoluţia economiei Chinei, a doua din lume, au apărut luni, după ce Biroul Naţional de Statistică de la Beijing a anunţat că profiturile industriale din ţară s-au redus cu 8,8% în august, în ritm anual, iar cele mai mari scăderi au fost înregistrate în sectorul producătorilor de cărbune, petrol şi metale. Ştirea privind acest declin, care a fost cel mai important din ultimii patru ani, a generat, în prima zi a acestei săptămâni, o scădere semnificativă a cotaţiilor futures ale materiilor prime.

Jucătorii de pe pieţele din întreaga lume vor fi atenţi, astăzi, la noi cifre privind mersul economiei Chinei, fiind programate spre publicare datele pentru sectorul industrial.

Menţionăm că, ieri, moneda europeană a fost supusă presiunilor după apariţia informaţiei potrivit căreia rata anuală a inflaţiei din Germania a încetinit la zero în septembrie, în timp ce aşteptările arătau o creştere a preţurilor de consum de 0,1%.

Euro a scăzut deşi, potrivit datelor publicate ieri de Comisia Europeană, încrederea în economia zonei euro a crescut în mod surprinzător în luna septembrie, în pofida îngrijorărilor legate de faptul că relansarea modestă a zonei euro ar putea fi afectată de încetinirea economiei chineze.

În luna septembrie 2015, indicele privind sentimentul economic (ESI) a crescut la 105,6 puncte, de la 104,2 puncte în august, atingând cel mai ridicat nivel de după luna iunie 2011. Analiştii aşteptau o scădere până la 104,1 puncte.

Pe ansamblul Uniunii Europene, acest indice a crescut cu 0,6 puncte, la 107,6 puncte.

Preşedintele New York Fed, William Dudley, şi cel al San Francisco Fed, John Williams, şi-au exprimat susţinerea pentru o majorare a dobânzii de politică monetară în 2015, în timp ce preşedintele Chicago Fed, Charles Evans, a declarat că dobânda trebuie să fie menţinută aproape de zero până la mijlocul lui 2016.

Afirmaţiile acestora au fost făcute după ce, săptămâna trecută, preşedintele Fed, Janet Yellen, a declarat că banca va majora dobânda până la finele anului curent.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb