Temperaturile ridicate au afectat întreaga Europă

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 3 octombrie 2023

Temperaturile ridicate au afectat întreaga Europă

English Version

Vara acestui an a bătut numeroase recorduri de temperatură în multe zone ale lumii. Europa a fost printre cele mai afectate continente. Aproximativ 3.100 de persoane ar fi murit în Germania în acest an din cauza temperaturilor ridicate, conform estimărilor unor cercetători de la Institutul Robert Koch (RKI). Cele mai multe dintre victime aveau vârsta de peste 75 de ani, conform unui raport săptămânal dat publicităţii de institut, principala instituţie guvernamentală din domeniul biomedicinei. În termeni absoluţi mai multe femei mor din cauza căldurii decât bărbaţi, situaţie care poate fi atribuită faptului că sunt mai multe femei în rândul populaţiei în vârstă. Numărul deceselor variază puternic de la an la an, în funcţie de severitatea valului de căldură. Institutul a estimat că în 2018, 2019 şi respectiv 2015 au murit peste 6.000 de persoane din cauza căldurii. În 2014, 2016, 2017 şi 2021 estimările au variat între 1.000 şi 1.700 de cazuri. În majoritatea cazurilor decesele sunt provocate de un cumul de factori - condiţii medicale preexistente accentuate de caniculă ce pot conduce la decese. "Din această cauză, căldura nu este de obicei indicată drept cauză a morţii pe certificatul de deces", conform raportului institutului. Specialiştii de la RKI estimează numărul deceselor cauzate de căldură folosind metode statistice ce încorporează temperatura aerului şi datele cu privire la mortalitate.

Pe de altă parte, Franţa s-a confruntat cu cea mai călduroasă lună septembrie din istoria înregistrărilor sale meteorologice, după temperaturi excepţional de ridicate care au fost înregistrate şi pe timpul verii pe fundalul încălzirii climei globale în 2023, a anunţat agenţia naţională de meteorologie din această ţară. "Septembrie 2023 este cea mai călduroasă lună septembrie măsurată vreodată în Franţa metropolitană, cu o temperatură medie mult peste valorile normale" din perioada 1991-2020, au detaliat reprezentanţii Meteo-France. Luna septembrie 2023, care a început cu o caniculă tardivă excepţională, va fi "cu 3,5-3,6°C" peste valorile normale, "cu o temperatură medie de 21,5°C", a precizat specialista în climatologie Christine Berne într-o conferinţă de presă. Acest record va depăşi precedentele vârfuri de temperatură medie din 1949 şi 1961 înregistrate în arhivele naţionale franceze, care conţin date culese începând din 1900, şi se înscrie într-o serie neîntreruptă de 20 de luni cu temperaturi care au depăşit valorile normale sezoniere. "Schimbările climatice favorizează o extindere a valurilor de căldură spre (...) primăvară şi spre luna septembrie sau chiar începutul lui octombrie", aşa cum au prezis modelele de previziune folosite de experţii în climă de la ONU (GIEC), a adăugat Christine Berne. Această configuraţie, rezultatul emisiilor de gaze cu efect de seră provenite în principal din utilizarea combustibililor fosili de către oameni, s-a cumulat de această dată cu un fenomen meteorologic ce a constat în venirea unui aer cald din Sahara.

"Numeroase recorduri de căldură pentru luna octombrie sunt ameninţate" şi riscă să fie doborâte, fiind prognozate anomalii sezoniere enorme, "care depăşesc uneori diferenţe de 10 grade Celsius", a adăugat meteorologul Tristan Amm. Încălzirea climei globale cauzează o creştere mai puternică a temperaturilor în Europa decât la nivel planetar. În timp ce clima globală este acum cu aproximativ 1,2°C mai caldă decât în era preindustrială, climatologii estimează că surplusul de căldură ce a fost atins în Franţa este de aproximativ 1,8°C. Datele din Franţa reflectă totodată constatarea generală de pe glob, care şi-a doborât recordul trimestrial de temperatură în timpul verii din emisfera nordică (iunie-iulie-august) şi se confruntă, probabil, cu cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice. În faţa acestei "mecanici implacabile", "nu a fost făcut încă un bilanţ al caracterului profund structural al schimbărilor climatice", a declarat Francois Gemenne, unul dintre autorii celui mai recent raport întocmit de GIEC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei). Această situaţie inedită este însoţită de o serie de catastrofe: canicule, secete, inundaţii şi incendii de vegetaţie au lovit Asia, Europa şi America de Nord în această perioadă, în proporţii dramatice şi adeseori inedite, care au luat vieţi omeneşti şi au cauzat pagube de mediu şi economice.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb