TENDINŢE ÎN PIAŢA ASIGURĂRILOR Creştere naturală?

Corina Fraştelni, Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 aprilie 2008

Creştere naturală?

Atât piaţa bancară, cât şi cea a asigurărilor au crescut în mod vertiginos în ultimii ani. Specialiştii din domeniu consideră că între cele două pieţe există o legătură firească, iar creşterea pieţei asigurărilor, determinată de piaţa creditelor, este normală. O importanţă deosebită în portofoliul companiilor de asigurări o au poliţele de credit-risk şi cele de răspundere profesională. Analiştii din domeniu sunt de părere că aces-te două clase de asigurări au ridicat, într-o oarecare măsură, piaţa asigurărilor.

Conform ultimelor date ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), piaţa asigurărilor din România a înregis-trat, în 2007, o valoare a primelor brute subscrise de 7,17 miliarde de lei (2,15 miliarde de euro), în creştere cu 25,16% faţă de anul precedent. Ca structură, 79,9% din totalul primelor brute de asigurare a fost generat de asigurările generale (adică 5,73 miliarde de lei, în creştere cu 24,8%), res-pectiv 20,1% de asigurările de viaţă (1,44 miliarde de lei, în creştere cu 26,5%).

Domnul Paul Mitroi, directorul general al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), ne-a spus că ponderea asigurărilor de credit-risk este de aproximativ 10% din asigurările generale.

Domnia sa ne-a declarat: "Este evident că nu putem vorbi despre o influenţă majoră a acestei asigurări în dezvoltarea pieţei asigurărilor în ansamblu. Discuţiile în acest sens, care s-au purtat în anii anteriori, s-au datorat mai mult dezvoltării creditelor de consum şi ipotecar în sectorul bancar".

Domnul Mitroi ne-a mai declarat că au existat, la un moment dat, asiguratori care, datorită faptului că sunt parte a unui grup bancar, au avut creşteri mai spectaculoase pe acest segment.

Domnia sa a precizat: "Putem, însă, considera că aceste creşteri sunt de domeniul trecutului. În sectorul asigurărilor se aplică, începând de la 1 octombrie 2007, o normă care impune asiguratorilor constituirea unei rezerve pentru această asigurare.

Urmarea este o mai riguroasă selecţie făcută de către asiguratori pentru acest fel de produse".

Domnul Mitroi a subliniat că putem vorbi de accentuarea creşterii calitative a asigurărilor din România. Domnia sa a spus: "Gradul încă insuficient de dezvoltare economică, precum şi stadiul incipient al unei culturi privind asigurarea de risc vor permite creşteri mai mari, comparativ cu alte pieţe din Uniunea Europeana".

Boris Schneider, directorul general al "Asirom", consideră că piaţa asigurărilor va creşte cu 20% în acest an. "Pentru mine este normal ca o investiţie să ceară o asigurare", opinează domnul Schneider. Potrivit domniei sale, există multe companii de asigurări în România care au segmentul de credit-risk foarte dezvoltat, "dar acesta este un lucru normal în piaţa asigurărilor".

Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă a Asigurărilor din România (UNSICAR), este de părere că între piaţa creditelor şi cea a asigurărilor există o legătură firească: "Este o creştere normală, pentru că obiectul creditului, şi ne referim aici la bunuri imobiliare, este reprezentat de case noi care, în mod clar, trebuie asigurate". Pe de altă parte, domnul Andriescu nu consideră că asigurarea de răspundere profesională influenţează creşterea pieţei asigurărilor: "Acestea sunt în continuare la nişte sume asigurate mici, de exemplu, suma minimă pentru un avocat este de 7.000 de euro. Nu cred că acest tip de asigurări au ridicat piaţa, având în vedere că este vorba de sume extrem de mici". Bogdan Andriescu ne-a mai spus că nu o singură linie (ca de exemplu, cea de credit-risk) a ridicat piaţa.

Domnia sa a menţionat: "Piaţa s-a ridicat per ansamblu, pe baza celor două componente esenţiale: creşterea nivelului de trai şi conştientizarea necesităţii de asigurare".

Preşedintele UNSICAR consideră că asigurarea a trecut pe un loc superior în lista priorităţilor oamenilor.

Domnul Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de părere că piaţa asigurărilor a crescut în urma maturizării firmelor noastre şi a dezvoltării sistemului de management al riscului. Domnia sa ne-a declarat: "Odată cu dezvoltarea afacerilor, companiile au înţeles importanţa gestionării riscurilor şi au hotărât să îşi facă asigurare. În al doilea rând, legislaţia din ţara noastră a favorizat dezvoltarea companiilor de asigurare".

Domnul Pogonaru a amintit de legea asigurării răspunderii profesionale, care a devenit obligatorie. "Ţara noastră este singura în care există o asemenea lege", a subliniat domnul Pogonaru.

Creşterea asigurărilor contractate de firme a fost mai rapidă decât cea a creditelor acordate firmelor, consideră Florin Pogonaru. "Bineînţeles că şi creşterea creditelor contractate de firme a avut un anumit impact în creşterea asigurărilor, dar nu a fost principalul factor de influenţă", a adăugat domnul Pogonaru.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, consideră că dezvoltarea creditării din ultimul an a influenţat semnificativ creşterea pieţei asigurărilor. Domnia sa nu crede, totuşi, că acesta este cel mai imporant determinant al creşterii acestui sector.

Despre posibilitatea scăderii profitabilităţii companiilor de profil, în urma încetinirii ritmului de creştere a creditării, domnul Gheţea, ne-a declarat că este optimist şi că "împrumuturile acordate de băncile comerciale nu se vor diminua atât de mult pe cât spun unii analişti".

Domnul Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), este de părere că există o legătură naturală între piaţa creditelor şi piaţa asigurărilor. Domnia sa ne-a declarat: "Există probabil unele probleme de competivitate între cele două pieţe. Problema care ar putea exista între aceste două pieţe se referă la faptul că asigurările sunt supraevaluate în raport cu creditele".

Pe de altă parte, avocatul Gheroghe Piperea este de părere că piaţa asigurărilor din România se dezvoltă, dar destul de lent. Domnia sa ne-a spus că piaţa asigurărilor a crescut artificial, din două motive: asigurarea de răspundere profesională, care a intrat în vigoare în decembrie 2007, şi asigurarea de credit-risk.

Domnul Paul Mitroi susţine că, în următoarea perioadă, semnificative vor fi creşterea asigurărilor de viaţă şi îmbunătăţirea relaţiilor cu clienţii în primul rând, în ceea ce priveşte gestionarea daunelor şi plata depăgubirilor. "Nu în ultimul rând, trebuie să menţionăm şi tendinţa de creştere a gradului de intermediere în asigurări, care se traduce în fapt prin îmbunătăţirea gradului de profesionalizare a celor care reprezintă clientul", a adăugat domnul Mitroi.

Preşedintele UNSICAR este de părere ca piaţa asigurărilor va avea în continuare un trend crescător, nu extraordinar ca în alte domenii, dar creşterea va fi reprezentată de un procent important.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb