Tensiuni între Canada şi SUA din cauză că americanii traversează ilegal graniţa

A.P.
Politică / 16 august 2020

Tensiuni între Canada şi SUA din cauză că americanii traversează ilegal graniţa

Canadienii sunt din ce în ce mai iritaţi de încercarile unor americani de a intra în Canada, încălcând astfel acordul de închidere a graniţei dintre cele două ţări, adoptat în luna martie pentru a încetini răspândirea coronavirusului, scrie g4media.

Oficialii canadieni continuă să investigheze o serie de relatări conform cărora turiştii americani vizitează pe ascuns Canada, profitând de o lacună în acordul frontalier şi traversează graniţa comună sub pretextul că merg să viziteze Alaska. În realitate, destinaţia lor o reprezintă atracţiile turistice din Canada.

Nu este astfel de mirare că maşinile unor americani au fost vandalizate după ce au ajuns în partea canadiană a frontierei comune, iar canadienii, îngrijorati de numărul mare de cazuri de îmbolnavire cu COVID-19 în Statele Unite, vor ca graniţa de 8.891 km dintre cele două ţări să ramâna închisă cel puţin până la sfârşitul acestui an.

Oficialii canadieni şi americani au convenit vineri să menţină graniţa dintre cele două ţări închisă pentru călătorii neesenţiale pentru încă o lună. Aceasta în condiţiile în care ambele ţări încearcă să stopeze răspândirea COVID-19, dar şi din cauza creşterii tensiunilor dintre canadieni şi potenţialii vizitatori americani.

"Extindem restricţiile reciproce la frontiera Canada-SUA cu încă 30 de zile, până la 21 septembrie 2020. Vom continua să facem ceea ce este necesar pentru a menţine comunităţile noastre în siguranţă," a notat ministrul canadian al Securităţii Publice, Bill Blair.

Extensia actuală a acordului transfrontalier expiră pe 21 august, dar, deoarece răspândirea COVID-19 continuă în ambele ţări, restricţiile privind călătoriile de agrement vor rămâne asadar în vigoare până cel puţin pe 21 septembrie. Interdicţiile privind călătoriile de agrement între cele două ţări au fost mai întâi introduse în martie şi extinse în fiecare lună. Aceasta este a cincea oară când ele sunt prelungite, conform g4media.

Înainte de coronavirus, în jur de 300.000 de oameni traversau graniţa comună în fiecare zi. Canadienii erau atraşi de ofertele din centrele comerciale sau de preţurile reduse la benzinăriile din Statele Unite, în timp ce turiştii americani vizitau Cascada Niagara şi alte atracţii din Canada.

Din luna martie însă, după impunerea restricţiilor de călătorie, traversările non-comerciale ale frontierei terestre în Canada au scăzut cu aproape 95%, potrivit Canadian Border Services Agency (CBSA).

După câteva luni în care majoritatea afacerilor au fost închise, cazurile de coronavirus din Canada scad acum treptat (de la un maxim de 2.760 pe 3 mai la câteva sute în acest moment, cu 423 de cazuri înregistrate vineri), iar ţara nord-americană este în mijlocul reluării activităţii economice. Restaurantele şi magazinele s-au deschis de cel puţin câteva săptămâni în majoritatea oraşelor mari, urmând ca în şcoli cursurile să reînceapă în unele provincii (de exemplu, în zona Montreal din Quebec ele vor fi reluate pe 31 august), detaliază g4media.

Până în prezent, Canada a înregistrat peste 123.000 de cazuri pozitive, din care circa 108.000 de pacienţi s-au vindecat, iar 9.068 au murit. În acelaşi timp, Statele Unite au ajuns la mai mult de 5.3 milioane de cazuri, cu un vârf de 75.821 de infectări la 17 iulie şi cu aproximativ 40.000 de cazuri noi pe zi. Mai mult de 168 de mii de americani şi-au pierdut viaţa până în acest moment, conform statisticilor oferite de John Hopkins University.

Numărul mare de îmbolnăviri din Statele Unite reprezintă motivul principal pentru care canadienii sunt îngrijoraţi de călătorii americani. Aceasta în condiţiile în care, pentru unii americani, perspectiva de a vizita Munţii Stâncoşi, Insula Vancouver, Parcul National Banff sau lacul Louise, fără grupurile numeroase de turişti care se înghesuiau de obicei pe traseele pitoreşti şi în oraşele de munte, este atât de tentantă, încât sunt pregătiţi să rişte arestarea şi amenzi consistente.

Potrivit publicaţiei The Guardian, până nu demult, americanii au utilizat o portiţă legală din acordul frontalier, care permite cetăţenilor americani fără simptome de coronavirus să intre în Canada pentru a ajunge în Alaska, care nu are frontieră cu statele americane. Astfel, unii americani au traversat graniţa comună sub pretextul că merg să viziteze Alaska. În realitate, destinaţia lor au reprezentat-o atracţiile turistice din Canada.

De exemplu, un locuitor din Banff (Alberta) a scris pe Facebook în urmă cu câteva săptămâni că o familie din Texas a vizitat un restaurant din zonă, unde le-a spus angajaţilor că au găsit o lacună în restricţiile de călătorie, ceea ce le-a permis să petreacă vacanţa în regiune în mod secret.

"Membrii familiei umblă acum prin Banff, fără măşti, fără distanţare socială, fără carantină de 14 zile. A existat, de asemenea, un alt incident similar, aceeaşi lacună fiind folosită pentru un alt grup de vizitatori din Seattle. Acest lucru este mai mult decât alarmant!" a scris canadianul. Unii canadieni au raportat oficialilor din CBSA vehiculele cu numere de înmtriculare americane.

Aceste relatări au determinat-o pe Chrystia Freeland, care este vicepremierul guvernului de la Ottawa, să le ceară cetăţenilor americani să evite intrarea în Canada în această perioadă.

"Le-aş spune prietenilor şi vecinilor noştri americani: şi eu iubesc Munţii Stâncoşi. Am crescut în Alberta. Personal, nu mă pot gândi la niciun loc mai bun pentru a-ţi petrece timpul. Dar acum nu este momentul să vizitaţi. Sperăm că în curând vom reveni la normal," a spus ea în urmă cu câteva saptamâni. "Aceste măsuri sunt implementate pentru un motiv. Ele trebuie să ne protejeze pe noi şi pe vecinii noştri," a adăugat vicepremierul canadian.

Iar autorităţile canadiene au reacţionat la informaţiile că cetăţeni americani au traversat frontiera comună sub pretextul că vizitează Alaska doar pentru a rămâne în Canada. Ele au înăsprit controalele, precum şi amenzile date pentru încălcarea restricţiilor, încercând să împiedice americanii să profite de "lacuna Alaska."

Călătorii americani care merg în Alaska cu masina sunt obligaţi acum să intre doar prin cinci puncte de frontieră comune, să utilizeze restaurantele de tip drive-thru şi să plătească benzina direct la pompă. În plus, dacă folosesc un hotel, ei trebuie să intre automat în carantină. De asemenea, ei trebuie să afişeze în geam etichete care să îi identifice ca şoferi americani care merg în statul din nord.

De asemenea, americanii sunt limitaţi la "petrecerea unei perioade rezonabile de şedere" în Canada şi li se interzice vizitarea parcurilor naţionale, a site-urilor de agrement şi a altor destinaţii turistice. Cei care încalcă ordinele oficiale privind închiderea frontierei ar putea ajunge într-o instituţie desemnată din Canada pentru a-şi petrece carantina obligatorie de 14 zile. În cazul unei încălcări clare a regulilor privind măsurile anticoronavirus, poliţia canadiană ar putea să-i aresteze pe cei care violează restricţiile şi să-i pună sub acuzare.

De exemplu, în iunie, Royal Canadian Mounted Police (RCMP) a emis şapte amenzi în valoare de 1.200 de dolari americanilor care au încălcat regulile privind vizitarea provinciei Alberta. De asemenea, un cuplu din Florida a primit avize de infracţiuni provinciale şi fiecare dintre ei a primit o amendă de 1.000 de dolari după ce au intrat în zona Fort Erie în 3 iulie. Cei doi nu s-au conformat cu perioada de 14 zile de auto-izolare după intrarea în ţară, mai scrie g4media.

Un alt cuplu american, care a intrat în Canada pe 24 iunie în apropiere de Thunder Bay (Ontario) a fost, de asemenea, amendat pentru încălcarea regulilor de carantină. Aceştia au fost văzuţi de mai multe ori într-un oraş din Ontario, deşi li s-a comunicat oficial că trebuie să se izoleze timp de 14 zile după sosirea în Canada.

Pedepsele ce ar putea fi impuse de canadieni au crescut şi ele. Astfel, orice persoană prinsă încălcând restricţiile la frontieră poate fi amendată cu până la 750.000 de dolari canadieni şi poate fi condamnată la şase luni de închisoare. Dacă acţiunile persoanei respective "cauzează un risc de moarte iminentă sau vătămare corporală gravă," amenda creşte la un milion de dolari şi trei ani de detenţie.

Fără îndoială că închiderea frontierei a avut repercusiuni economice şi personale semnificative pentru milioane de oameni care trăiesc de-a lungul ei sau au familii şi prieteni în cealaltă parte a graniţei. În condiţiile în care cazurile de infectări cu coronavirus continuă să fie ridicate în SUA, nu este însă de mirare că marea majoritate a canadienilor doresc ca graniţa comună să rămână închisă. Un sondaj realizat de Ipsos Reid în iulie a constatat că opt din zece canadieni doreau ca frontiera să rămână închisă până cel puţin la sfârşitul anului 2020.

BBC a citat declaraţia lui Jim Willett, primarul din Coutts (Alberta), care a afirmat: "Montana se află chiar la sud de noi, are un al doilea val de cazuri în acest moment şi, să o spunem pe cea dreaptă, din acest motiv nu-mi pare rău pentru nimeni care este oprit la graniţă. Mi-e teamă că, dacă am deschide frontiera prea curând, s-ar putea să avem probleme ca cele care ce se întâmplă acum în sud."

Situaţia mai este delicată şi din alt punct de vedere: creşterea tensiunilor dintre şoferii americani şi locuitorii canadieni. Deşi călătoriile neesenţiale sunt interzise, şoferii comerciali care livrează bunuri şi persoanele care lucrează peste graniţă în servicii esenţiale au voie să treacă.

Persoanele cu plăcuţe de înmatriculare americane, inclusiv şoferi de camioane, au relatat că au fost hărţuite şi că vehiculele lor au fost vandalizate, chiar dacă au toate drepturile să fie de partea canadiană a frontierei.

Len Saunders, un avocat din Blaine (statul Washington) care are mulţi clienţi ce trec graniţa în mod regulat pentru a lucra, a afirmat că mulţi americani se tem. "Toţi sunt speriaţi să-şi conducă maşinile din cauza vandalismului, a privirilor urâte şi a fricii de a fi trataţi că nişte americani oribili," a spus el pentru BBC.

De exemplu, unul dintre clienţii săi, un arhitect american căruia i s-a permis să lucreze în Canada în timpul pandemiei, a afirmat că i s-a spus "să se întoarcă acasă" din cauza maşinii sale.

Tensiunile sunt atât de mari, încât premierul din Columbia Britanică, John Horgan, a sugerat că americanii sau canadienii din alte provincii care intră în B.C. să folosească mai degrabă autobuzul sau bicicleta.

De asemenea, în regiunea Muskoka din Ontario, unde multe persoane au case de vară, ostilitatea a atras atenţia forţelor de ordine. Poliţia provincială din Ontario (OPP) a afirmat că un canadian din oraşul Huntsville a depus o plângere, după ce doi bărbaţi l-ar fi acostat din cauza plăcuţei de înmatriculare din Florida pe care o are la măşina sa. Cei doi i-ar fi reproşat: "Eşti american, du-te acasă," iar răspunsul lui a fost: "Sunt canadian. Locuiesc aici," însă cei doi bărbaţi au zis că nu îl cred şi că trebuie să le arate paşaportul." Phil Harding, primarul din Muskoka Lakes, a afirmat că situaţia "devine cumva agresivă şi oamenii se tem un pic pentru viaţa lor."

Măsurile luate de autorităţile candiene împotriva americanilor care încalcă restricţiile, inclusiv prin amenzi, închisoare şi riscul de a primi interdicţie pe viaţă de a intra în Canada, nu par să fie însă un impediment pentru unii americani, care continuă să încerce să intre la vecinii din nord.

Conform informaţiilor, de la începutul pandemiei, agenţii de frontieră canadieni ar fi întors de la frontiera cu Statele Unite peste 12.000 de străini - în mare parte americani. Jumătate dintre aceştia au încercat să viziteze Canada în scopuri neesenţiale, între care vizitarea de obiective turistice, cumpărături şi agrement.

Potrivit datelor publicate recent, CBSA a refuzat intrarea în Canada la cel puţin 12.819 americani între 22 martie şi 5 august.

Dintre aceştia, 3.658 au declarat că ajunseseră în Canada pentru "turism" şi "vizitare de obiective," mai mult de 1.500 au afirmat că motivul principal a fost cel de a se "recrea," iar alţi 600 au citat "cumpărăturile neesenţiale." Altor peste 6.000 de americani le-a fost refuzată intrarea din "alte motive," care nu au fost dezvăluite.

CTV News a scris că nu doar americanii par să interpreteze greşit regulile de la frontieră pe fondul pandemiei de coronavirus.

În perioada 22 martie - 5 august, peste 100 de cetăţeni străini ne-americani au fost refuzaţi de la intrare în diverse puncte de graniţă, deoarece sperau să facă cumpărături în Canada. Peste 600 au fost refuzaţi deoarece vizita lor în Canada avea scop turistic, recreativ sau de vizitare a unor obiective turistice.

În acelasi timp, circa 1.000 de cetăţeni străini ne-americani au fost refuzaţi la intrare din "alte motive," neprecizate, de catre Canada Border Services Agency, conchide g4media.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb