Semnele unei încetiniri a redresării economice s-au acumulat în ultimele săptămâni, inclusiv pe fondul creşteri infectărilor cu Covid-19, o încetinire care "pune pe gânduri" investitorii din pieţele bursiere din Statele Unite şi care ar putea aduce o contracţie a evaluărilor ce se află în continuare la niveluri foarte ridicate din punct de vedere istoric, scrie Financial Times. Perspectiva unei întăriri a politicii monetare într-o perioadă de încetinire economică adduce, de asemenea, ceva semne de întrebare cu privire la viitorul economiei americane şi globale.
Sondajele privind activitatea economică din Statele Unite indică deja o creştere mai lentă în multiple regiuni americane, după puseul de cerere asociat procesului de redeschidere, precum şi o deteriorare a încrederii la nivelul consumatorilor pe fondul puseului inflaţionist. Date publicate marţea trecută au arătat, totodată, că vânzările cu amănuntul la nivel naţional din SUA - barometru pentru consumul privat, consum care reprezintă circa 70% din economia americană - au scăzut într-un ritm peste aşteptări în luna iulie. Totodată, datele din China privind încetinirea celei de-a doua mari economii a lumii ca urmare a noilor restricţii implementate de autorităţile chineze se adaugă la bilanţul îngrijorărilor.
În plus, perspectivele cu privire la noi posibile tulburări pe lanţurile de furnizare provoacă temeri legate de aprovizionarea cu input-uri şi cu privire la noi creşteri de preţuri pe partea de transport maritim, creşteri care ajung în preţurile finale ale bunurilor şi sunt resimţite de consumatorul final. Situaţia cu privire la transportul bunurilor din China este în special problematică - al treilea cel mai mare port din China a rămas închis săptămâna trecută după descoperirea unui singur caz de Covid-19 - în condiţiile în care acum se face aprovizionarea pentru sezonul de iarnă.
De altfel, şi preţurile unor materii prime vitale în producţie precum cuprul sau ţiţeiul semnalează o încetinire a activităţii economice, iar problemele cu input-urile au început să se resimtă şi mai puternic în condiţiile în care din ce în ce mai multe companii auto îşi reduc ţintele de producţie: Toyota, cel mai mare producător din lume a anunţat că reduce cu 40% producţia globală aferentă lunii septembrie, iar Volkswagen a informat că nu exclude o nouă reducere pe fondul penuriei de microcipuri. Preţul maşinilor noi a început deja să crească la nivel global ca răspuns la oferta mai limitată, însă impactul cel mai mare se resimte pe piaţa maşinilor second-hand, unde preţurile au urcat, de exemplu, cu 14% în Marea Britanie şi cu 40% în Statele Unite, comparativ cu preţurile de dinainte de pandemie.
Toate acestea, cuplate cu semnalele Fed de ajustare încă din acest an a programelor de relaxare cantitativă provoacă ceva întrebări cu privire la creşterea pieţelor bursiere din SUA, unde evaluările sunt la niveluri extrem de ridicate.
"Tranzacţiile din pieţele de opţiuni subliniază abordarea prudentă a investitorilor, mulţi trecând la derivate (cumpărând opţiuni put - n.r.) pentru a se proteja împotriva unei scăderi a acţiunilor. Iar datele publicate de Investment Company Institute arată că investitorii s-au repoziţionat şi au adăugat poziţiilor de pe piaţa de titluri de stat pentru a doua săptămână consecutiv", scrie FT.
Jim Tierney, manager de portofoliu la AllianceBernstein, spune: "Piaţa este la maxime istorice (după un raliu de 100% după minimele Covid-19, din martie 2020). Uitaţi-vă unde am ajuns după un an, la rapoartele P/E extrem de ridicate. Pui totul laolaltă şi este normal ca oamenii să fie tensionaţi, iar majoritatea înclină spre reducerea expunerii".
Miercuri, economiştii Goldman Sachs şi-au revizuit în sens negativ prognoza pentru dinamica din trimestrul al treilea al PIB-ului Statelor Unite, de la un plus de 9%, la 5,5%, revizuire care a redus prognoza pe tot anul 2021 cu 0,4 puncte procentuale, la 6%.
"Impactul variantei Delta asupra creşterii economice şi a inflaţiei se dovedeşte a fi mai puternic decât anticipam anterior. Cheltuielile cu ieşitul în oraş, călătoriile şi alte servicii sunt aşteptate să scadă în august (...), dar anticipăm că scăderea va fi modestă şi de scurtă durată", arată economiştii GS într-o notă citată de Financial Times.
"Riscurile legate de Covid revin în actualitate ca un element foarte important pe latura negativă", spune şi Jonathan Millar, economist pentru Statele Unite la Barclays.
Randamentele bondurilor Trezoreriei americane, cele mai importante active financiare din pieţele globale, au fluctuat destul de puternic în ultimele luni, pe fondul luptei între achiziţiile Fed şi poziţionarea investitorilor, care la rândul lor sunt prinşi într-o luptă pe naraţiunea inflaţiei persistente şi cea a inflaţiei "temporare" sau "tranzitorii". Săptămâna trecută, însă, randamentul pe 10 ani din Statele Unite a atins un minim al ultimelor şase luni, ceea ce semnalează o cerere încă persistentă pentru un activ considerat fără risc, dar care oferă un randament foarte redus şi deci mai degrabă protecţie.
Totodată, săptămâna aceasta va avea loc întâlnirea anuală a bancherilor centrali de la Jackson Hole, eveniment ce probabil se va dovedi drept un catalizator al evoluţiei viitoare a pieţelor.
"Nimeni nu poate arăta cu degetul spre ceva şi să spună că acel ceva este ieftin. Argumentul este: ştim cu toţii că petrecerea va trebui să se sfârşească cândva, doar că nu încă nu pare să fie timpul să părăsim petrecerea, asta pur şi simplu din cauza faptului că alternativele nu sunt deloc atrăgătoare", conchide John Leonard, şeful diviziei acţiuni de la Macquarie Asset Management.